Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kamion ČSSD vyjede 'do boje' jen s výjimkou

Jiří Paroubek a jeho náklaďák
Jiří Paroubek a jeho náklaďák  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: ČTK, šim - 
18. září 2008
12:30

Oranžová předvolební 'pýcha' ČSSD v podobě ohromného tahače bude přeci jen moci vyjet na české silnice. Dostane výjimku od ministerstva dopravy.

Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Dodal také, že pro tento kamion dosud nikdo o výjimku k provozu nepožádal.

"Naši právníci žádost připravují a ještě dnes ji doručí na ministerstvo dopravy," sdělil ve čtvrtek hlavní volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. "Pokud s tím dneska přijdou, tak jsme schopni povolení do neděle vydat," poznamenal mluvčí. Dodal, že takové povolení stojí 6000 korun a platí tři měsíce pro celou českou silniční síť.

Jízdní soupravy i s návěsem mohou mít podle podle předpisů maximální délku 16,5 metrů. Jsou-li delší, pohlíží se na ně jako na nadměrný náklad a spadají do režimu zvláštního užívání pozemní komunikace a musí mít povolení ke zvláštnímu užívání. Kontrolu provádí policie nebo celní správa. Obecní úřad může za porušení předpisu ve správním řízení dát majiteli vozidla pokutu až 500 000 korun, vysvětloval Hanzelka.

Oranžový truck i s návěsem, který sociální demokraté používají, povolenou délku přesahuje, proto potřebuje zvláštní povolení, aby mohl vyjet na české silnice. ČSSD, která už oznámila, že na mítincích bude truck i s návěsem, je připravena do té doby, než bude mít potřebné povolení, přepravovat odděleně truck i návěs. Návěs budou na mítinky dopravovat kratším tahačem, aby celková délka stanovených 16,5 metrů nebyla překročena, uvedl Tvrdík. Program předvolebního turné celé roadshow se nezmění, zdůraznil.¨

Nezajištění výjimky pro předvolební truck je podle Tvrdíka chybou provozovatele, který ho ČSSD pronajal a opakovaně ji ujistil, že má všechna potřebná povolení. Sociální demokracie má podmínky provozu smluvně zajištěny. Nedodržení této podmínky považuje za porušení smlouvy a vyvodí z toho patřičná opatření, uzavřel.

Video se připravuje ...
Další videa