Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Topolánek chce, aby Tlustý opustil sněmovnu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
5. září 2008
18:18

Mirek Topolánek se na sjezdu zelených vyslovil pro odchod Vlastimila Tlustého ze sněmovny v souvislosti s kauzou údajného vydírání poslankyně Olgy Zubové.

Poslance ODS Jana Moravu Topolánek označil spíše za oběť kauzy, odpovědni jsou podle něj především média a rebel ODS Tlustý.

"Je vůbec možné používat v politice takové praktiky, jako používá pan poslanec Tlustý? Já myslím, že nikoliv, že ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu," řekl viditelně rozčílený premiér a delegáti SZ jeho slova odměnili potleskem.

Sama Zubová řekla, že aféra má více rovin, z nichž některé dosud nezná. Ráda by proto vyvolala koaliční jednání na toto téma. "Kdybych byla na místě premiéra, vyvolala bych hlasování o důvěře vládě. Ale premiérem nejsem," uvedla.

Reportáž dosud neviděla a tudíž ji nechtěla komentovat, nechtěla ani říct, jak by v případě hlasování o důvěře volila.

Předseda SZ Martin Bursík premiérovo vystoupení ocenil. "Myslím, že udělal to nejlepší, co mohl, a že to jde z jeho srdce a duše. Že to je něco, co ho velmi trápí," řekl novinářům v přestávce dnešního jednání sjezdu.

Premiér mu prý pak ještě napsal krátkou textovou zprávu podobného vyznění.

Kandidátka na předsedkyni SZ Dana Kuchtová k emotivnímu Topolánkově projevu řekla, že s praktikami, jakých se dopustil poslanec Morava, nesouhlasí. Morava by podle ní měl rezignovat. Odmítla ale premiérův názor, že vina je na straně médií. "Opak je pravdou, média využila funkci, kterou mají mít," poznamenala s tím, že médiím naopak tleská.

Poté, co se o kauze dozvěděl, zvažoval prý Topolánek, že z politiky sám odejde. "Říkal jsem si, jestli už je čas odejít, jestli chci v té špíně dál fungovat. Přemýšlel jsem nad tím, jestli nemám složit poslanecký mandát, pokud jej nesloží mí kolegové," uvedl. Kromě Tlustého by tedy podle něj z parlamentu měl odejít i Morava. Topolánek pak pokračoval slovy, že je ale "velký bojovník" a odejít nemíní.

"Já se tomu chci postavit. A proto, abych se tomu mohl postavit, potřebuji i vás. Potřebuji přes všechny vaše vnitřní problémy, abyste našli odvahu a sílu z tohoto sjezdu odejít jednotní. Abyste mi pomohli... vyčistit ten Augiášův chlév," požádal sjezd zelených.

Video se připravuje ...
Další videa