Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin: Za konflikt v Gruzii mohou Spojené státy!

Vladimir Putin
Vladimir Putin  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: ČTK - 
28. srpna 2008
19:39

Ruský premiér Vladimir Putin se vložil do diplomatických rozmíšek o rusko-gruzínského konfliktu. Jeho slova nejspíš pořádně naštvala USA.

V rozhovoru pro stanici CNN totiž Putin řekl, že někteří američtí představitelé mohli mít důvod konflikt vyprovokovat, aby ve volbách pomohli jednomu ze dvou prezidentských kandidátů.

"Nejde o to, že by americká strana nedokázala v tomto zločinném jednání gruzínskému vedení zabránit. Americká strana ve skutečnosti vyzbrojovala a cvičila gruzínskou armádu," prohlásil Putin.

A za pár minut zatlačil na pilu ještě víc: "Proč... hledat složité kompromisní řešení v mírovém procesu? Je přece jednodušší vyzbrojit jednu stranu a pobídnout ji k tomu, aby zabíjela své protivníky. A práce je hotová."

Putin v podstatě obvinil USA, že vznik gruzínského konfliktu byl v jejich zájmu. "Roste podezření, že někdo v USA tento spor podnítil s cílem vyostřit situaci a vytvořit tak konkurenční výhodu pro jednoho z kandidátů, kteří se ucházejí o post amerického prezidenta," řekl ruský premiér CNN...

(Více o sporu Ruska a USA ohledně situace v Gruzii čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa