Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politický 'terminátor' Čunek jde dál

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. července 2008
16:07

Korunní svědkyně korupční kauzy Jiřího Čunka Marcela Urbanová u soudu popřela výpověď vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka. Ten posktyl podle žaloby Čunkovi falešné alibi na dobu, kdy měl převzít úplatek.

Kudlík uvedl, že s Čunkem v této době byl. Podle Urbanové se však ten den spolu nesešli ani na pracovní poradě. Soudce Aleš Vašků kauzu raději odročil na 9. září.

Kudlík původně tvrdil, že se v inkriminovaný den v pondělí 11. února 2002 účastnil porady vedoucích odborů, porady u starosty a poté se setkal na radnici s generálním ředitelem ostravské stavební firmy. Později však vyšlo najevo, že v té době byl už na konferenci v Havířově.

Urbanová dnes před soudem uvedla, že se ten den nekonala ani pravidelná ranní porada vedení, která byla přeložena na úterý. "Pánové se v to pondělí 11. února nesešli. Pan Čunek byl ve své kanceláři sám, pan Kudlík určitě v kanceláři to dopoledne nebyl," uvedla.

Popřela rovněž slova Kudlíka i svého tehdejšího šéfa Čunka, že dopoledne odjel Čunek na jednání vlády do Zlína. Právě tato informace by vyvrátila možnost, že mohl Čunek převzít půl milionu korun, což se podle Urbanové stalo kolem 11hodiny.

Všichni před soudem (kromě Čunka)

Kudlíka státní zástupce obžaloval z křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o nadržování. Místostarosta obvinění odmítá. Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a současný náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček, jeho trestní stíhání žalobce loni zastavil.

Stíhání Čunka, který byl obviněn z převzetí úplatku, už loni žalobce definitivně zastavil s tím, že se trestný čin nestal. Kvůli jeho kauze však nakonec skončili před soudem tři lidé. Kromě Kudlíka také zlínský podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák, kteří se údajně nátlakem snažili ovlivnit výpověď sekretářky Marcely Urbanové.

Video se připravuje ...
Další videa