Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko-americká smlouva podepsána!

Autor: ČTK - 
8. července 2008
13:00

VIDEO, AKTUALIZOVÁNO: Americká ministryně zahraničí Condoleezza Rice se dnes nezastaví. Jednání běží na plné obrátky a nikoho netrápí, že Rusům radar stále nevoní.

Letadlo s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou přistálo krátce po 10 hodině v Praze. (Další podrobnosti o česko-americké smlouvě o radaru čtěte zde.)

Ministryni poté, co vystoupila z leteckého speciálu, přivítali na ploše starého ruzyňského letiště americký velvyslanec v ČR Richard Graber, jeho český protějšek v USA Petr Kolář a náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Příjezd americké diplomatky střežili na letišti policisté se psy i ostřelovači. Policie ale slibuje, že bezpečnostní opatření spojená s pobytem Riceové v českém hlavním městě nebudou přehnaně komplikovat dopravu.

Jednání za jednáním, kompliment za komplimentem...

Po setkání s Topolánkem se Rice přesunula (asi ve 13hodin a 30 minut) do budovy Černínského paláce, kde jí uvítal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Po přibližně třičtvrtěhodinovém setkání by měli oba podepsat smlouvu umožňující výstavbu radaru amerického protiraketového deštníku na českém území.

Podle dostupných informací byla schůzka se Schwarzenbergem především zdvořilostní. Určitě se ale diskutovalo i o smlouvách, které jsou s radarem spojeny, ale dosud nebyly definitivně dojednány.

Podle Topolánka americká ministryně zahraničí Condoleezza Rice dnes v Praze podepíše (kromě hlavní smlouvy o radaru) i dohodu o vědecké a průmyslové spolupráci ČR a USA.

Nepodepsána tak zůstane jen smlouva upravující podmínky pobytu amerického personálu radarové základny, známá jako SOFA.

Topolánek cítí historický okamžik

Mirek Topolánek dnes přirovnal smlouvu o vzniku radaru k takzvanému Marshallovu plánu ze 40. a 50. let minulého století.

Předseda vlády to řekl po setkání s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Americký plán ekonomické pomoci evropským zemím zničeným druhou světovou válkou tehdejší Československo nepřijalo. Podle Topolánka to byla chyba, kterou není možné podruhé opakovat. "My jsme už jednou byli v podobné situaci jako dnes a tehdy jsme selhali," prohlásil Topolánek.

Hlavní smlouva podepsána! A co na to Poláci?

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Rice a její český protějšek Karel Schwarzenberg podepsali smlouvu o umístění radaru protiraketové obrany na českém území.

Američané tvrdí, že systém protiraketového štítu, jehož součástí má být radar v Česku, má v budoucnu chránit před útokem ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea. Další část protiraketového deštníku má stát v Polsku, vyjednávání tam ale zatím neskončilo. Rice dnes řekla, že termín podpisu dohody s Poláky nezná.

Smlouvu musí schválit parlament

Smlouvu o radaru v Brdech musí schválit český parlament, kde pro ni koaliční vláda Mirka Topolánka vůbec nemá jistou podporu. Vznik americké základny s personálem až 250 osob navíc podle posledních průzkumů odmítají asi tři pětiny českých občanů.

Ruský generál: Radar se nám nelíbí, bomby ale nepoužijem

Rusové stále vnímají zamýšlené vybudování amerického protiraketového systému ve střední Evropě jako hrozbu vlastní bezpečnosti a zpochybňují údajná nebezpečí, jimiž je projekt zdůvodňován.

Současně dnes ale generál Jevgenij Bužinskij, který má na ruském ministerstvu obrany na starosti jednání o této věci, uvedl, že Rusko nechce zastrašovat. "Jsme samozřejmě rozumní lidé, nemáme v plánu nikoho bombardovat."

Schwarzenberg dostal zásah rajčetem

Při odjezdu šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové z Černínského paláce dnes odpůrci výstavby radaru v Brdech hodili po ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi rajče. Podle očitých svědků zasáhlo buď ochranku, nebo přímo ministra.

Před ministerstvem zahraničí se odpoledne sešli odpůrci i zastánci radaru  Shromáždění přihlíželo zhruba 20 policistů.

Příznivci radarové základny se pochlubili transparentem "Koupím chalupu v Brdech. Zn.: Radar vítán" a odpůrci radaru nabídli nic nechápajícím turistům tyto hesla: "Pozor zradar" nebo "Kondolence rýžová, nepodepisuj tady to svinstvo, jinak...".

 

Video se připravuje ...
Další videa