Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neškodný radar? Vláda lže!

Riceová podepíše dnes...
Riceová podepíše dnes...  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pol - 
8. července 2008
05:00

Čtvrtá nejmocnější žena světa Condoleezza Riceová přijíždí podepsat smlouvu o radaru. A právě teď se ukázalo, že vláda zřejmě o radaru lže. Ohání se studií, že radar nikomu neuškodí. Jenže vicepremiér Martin Bursík (SZ) přiznal, že studie vychází z 'vycucaných' údajů. Jestli radar bude škodit, nikdo neví.

Radar nemůže nikomu uškodit, chlácholí lidi vláda s odkazem na studii českých odborníků. Ti účinky radaru vyhodnocovali vloni v září na Marshallových ostrovech. Podle nich záření nepřekračuje české normy a jisté riziko je jen ve výškách, kam směřuje paprsek. Bursík ale vládu usvědčil ze lži.

"Vzhledem k tomu, že nejsou dosud známé konkrétní technické informace, je uvedená studie zpracována velmi obecně a její použitelnost je pouze orientační," napsal ale podle serveru Týden.cz Bursík jako odpověď komunistickému poslanci Vladimíru Koníčkovi.

Ten se už několik měsíců snaží dopídit konkrétních informací a ministryně obrany Vlasta Parkanová ho vždy odbyla, že je to tajné. Teď Bursík připustil, že česká strana nezná přesná technická data, a tak "není možné určit technické limity ani případné dopady". Přesnější údaje mají být údajně známy právě po podpisu smlouvy.

"Výrok ministra Bursíka v podstatě jen potvrzuje to, že nám vláda dva roky lže, neustále mění data a nemůže zaručit, že radar nebude mít negativní dopad na obyvatelstvo," řekl Blesku Jan Tamáš z hnutí Ne základnám.

Ti pořádají dnes demonstraci v 18 hodin na Václavském náměstí. Sejít se má 5 tisíc lidí, kteří pak půjdou k americké ambasádě.


Radar z dalekým dosahem

■ modernizovaný radar z Marshallových ostrovů

■ pracuje v pásmu X (to znamená 9 až 10 GHz)

■ tvoří ho anténa o rozloze mřížky 105 m

■ anténa je v ochranné kopuli o výšce 26 m

■ paprsek míří vždy vzhůru - max. úhel 2 stupně

■ rozezná i malé objekty vzdálené až 6700 km

■ napájení proudem ze sítě nebo naftového agregátu

■ spuštěn bude jen při hrozbách a zkouškách

■ nad ním vznikne bezletová zóna pro civilní letouny

■ zákaz pohybu lidí bude v okruhu nejvýš 500 metrů


Ve smlouvě o radaru je napsáno:

● Velení na radarové základně v Brdech bude příslušet jen americké straně

● USA se zavazují, že ČR ochrání před teroristickými útoky kvůli radaru

● Pokud ČR už tu radar nebude chtít, musí Američané do 2 let Brdy opustit

● Na radarové základně bude přítomno maximálně 250 amerických vojáků

● Trvale přítomen bude i český velitel, který zde bude mít i svoji kancelář

● Češi mají být průběžně informováni o tom, co radar právě monitoruje a co se chystá

● Co se v Brdech postaví, bude majetkem ČR a odpovídá za to ministerstvo obrany

● Jakékoliv zásahy do přírody bude schvalovat ministerstvo životního prostředí

● Náklady asi půl miliardy dolarů (10,7 miliardy korun) hradí USA

 


Co čeká Riceovou v Praze?

Brož od Topolánka

Vzhledem k tomu, že přijíždí půvabná žena, zvolil premiér Mirek Topolánek jako dárek brož z českých granátů a krystalů ve tvaru americké vlajky. A k tomu kolekci CD s českou klasickou hudbou.

Bezpečnostní opatření

Jméno hotelu či přesný přílet ministryně a další podrobnosti pobytu podléhají utajení. Bezpečnostní opatření, na nichž spolupracují američtí bodyguardi, budou podle policejního prezidia standardní.

Demonstrace proti radaru

Protest hnutí Ne základnám začne v 18 hodin na Václavském náměstí, organizátoři čekají na pět tisíc lidí. Po necelé hodině se mají demonstranti pochodem vydat k Černínskému paláci.

Nabitý program

Po přistání, kolem 10 hod., má oběd s premiérem v Kramářově vile, v 15 hodin podepíše smlouvu, v 17 hodin jde na recepci na ambasádě a ve 20 hodin slavnostně povečeří v Hrzánském paláci.

Recepce bez Paroubka

Slavnostní recepce se zúčastní vrcholní politici, s výjimkou šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka, který ji vyzval, aby nepodepisovala. Odjel totiž do Izraele. Nepřijdou ani další představitelé ČSSD.

Noc v luxusu?

Původně měla v Praze přespat, a to podobně jako prezident George Bush v hotelu Hilton. Podle ambasády však odletí ještě večer do Sofie a luxusní apartmá v 8. patře za 45 tisíc Kč na noc nevyužije.

Video se připravuje ...
Další videa