Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Obamová je spíš neoblíbená, McCainovou většina nezná

Autor: ČTK - 
6. července 2008
08:39

Manželky amerických prezidentských kandidátů na tom u voličů nejsou moc dobře. Michelle Obamovou hodnotí veřejnost ve Spojených státech spíše negativně, zatímco Cindy McCainovou většina Američanů vůbec nezná.

Podle průzkumu zveřejněném v deníku New York Post zastává příznivý pohled na manželku demokratického kandidáta Baracka Obamy 30 procent dotázaných. O pět procent lidí více ale čtyřiačtyřicetiletou černošskou právničku Michelle Obamovou hodnotí negativně. V těchto postojích se může podle odborníků odrážet veřejná kritika jejího výroku, že až teprve nyní je hrdá na svoji vlast. Zhruba třetina občanů ji nezná natolik, aby k ní mohla zaujmout stanovisko.

Mezi černošskými voliči má ovšem Obamová zcela přesvědčivou podporu. Příznivě ji hodnotí 78 procent Afroameričanů, zatímco opačný pohled zastává jen pět procent. Naopak u bělochů převládá negativní hodnocení - oblíbená je u 22 procent, ale 41 procent na ni má nepříznivý názor.

Manželka republikánského kandidáta Johna McCaina získala v průzkumu kladný ohlas u 27 procent dotázaných. Nepříznivě se pak k ní staví o deset procent lidí méně. Ovšem pro 56 procent Američanů zůstává čtyřiapadesátiletá arizonská multimilionářka velkou neznámou.

Video se připravuje ...
Další videa