Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Riceová v úterý podepíše radar

Condoleezza Riceová
Condoleezza Riceová  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
5. července 2008
08:25

Ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová přiletí na pracovní návštěvu České republiky v úterý ráno. Podle webu úřadu vlády to potvrdilo americké ministerstvo zahraničí.

Riceová přijede především proto, aby se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem (za SZ) podepsala smlouvu o umístění amerického radaru na území ČR.

Přílet Riceové do Prahy je očekáván dopoledne a poté se sejde v Kramářově vile s premiérem Mirkem Topolánkem. Podle dřívějších údajů se přistání speciálu s americkou ministryní očekává kolem 10:00.

Podle tiskového odboru české diplomacie se odpoledne setká v Černínském paláci s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Po podpisu smlouvy bude v 15:00 následovat tisková konference.

Dohoda začne platit až v případě, že ji ratifikuje parlament a podepíše prezident. Další smlouvy s touto dohodou spojené zatím nejsou definitivně dojednány.

Podle informací čeká Riceovou od 17:00 slavnostní recepce na její počest v budově velvyslanectví USA na Malé Straně, kde zřejmě nebude chybět ani šéf protiraketové agentury MBA Henry Obering.

Úřad vlády pak od 20:00 pořádá slavnostní večeři v pražském Hrzánském paláci, řekl informovaný zdroj. Společné večeře se zúčastní také Topolánek.

Riceová by v Praze měla strávit jednu noc. Měla by být ubytovaná v jednom z luxusních pražských hotelů, a to buď Hilton, kde loni přenocoval prezident George Bush, nebo Mandarin Oriental, či Four Seasons.

Ve středu ráno by americká ministryně mohla odletět do Polska, kde se předpokládá stavba sila s deseti americkými antiraketami. Toto zařízení by podle plánů USA mělo být propojeno právě s radarem v Česku. Celý systém má podle Američanů v budoucnu chránit před útokem ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea. Cesta Riceové do Polska ale zatím zůstává nepotvrzena.

Video se připravuje ...
Další videa