Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Konec víz? ČR musí s USA uzavřít dvě dohody

Ivan Langer
Ivan Langer  (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
12. června 2008
16:21

Pro bezvízový styk mezi Spojenými státy a Českou republikou je nezbytné uzavřít smlouvy mezi oběma státy o vytvoření speciálního protiteroristického centra v ČR a o výměně informací o osobách v minulosti odsouzených za nejzávažnější trestné činy.

Obě by měly být dokončeny do několika měsíců. Na společném setkání to dnes uvedli ministr vnitra Ivan Langer a americký velvyslanec Richard Graber.

Rozšíření amerického bezvízového programu o další země včetně České republiky se očekává od letošního pozdního podzimu. Podle Grabera nyní USA i Česko tvrdě pracují na tom, aby do té doby připravily vše potřebné. Langer věří, že se termín na přelomu října a listopadu podaří splnit.

Česká republika bude muset vytvořit na svém území protiteroristické centrum, které bude s největší pravděpodobností pracovat v rámci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle dřívějších informací by jeho úkolem mělo být analyzovat a předávat získané informace. Centrum pravděpodobně vznikne do konce letošního roku.

Spolu se Spojenými státy pak bude muset ČR uzavřít dohodu o vzájemné výměně informací o lidech odsouzených za těžké zločiny. Podle Langra se zatím stále jedná o tom, jaká data si budou země navzájem poskytovat. "Mantinely jsou přesně definovány českým právním řádem a orgánem, který dohlíží například na ochranu osobních údajů," řekl ministr.

Víza do USA teď nepotřebují jen lidé z 15 starších členských států unie s výjimkou Řecka. Z nováčků z rozšíření po roce 2004 to platí jen pro Slovince. Američané jezdí bez víz do celé EU.

V budoucnu by ovšem měli občané EU žádat před svou cestou do USA o vstup do Spojených států prostřednictvím speciálního elektronického systému (ESTA), což se týká i Čechů. Spojené státy chtějí tento systém spustit již začátkem srpna letošního roku a o povolení ke vstupu do země by zájemci museli přes internet žádat nejméně tři dny před odjezdem. Podle generálního konzula Spojených států v ČR Stuarta Hatchera bude elektronický dotazník velmi podobný dotazníku, který musí nyní cestující vyplnit v letadle před přistáním v USA.

Praha letos v únoru jako první a k nevoli řady partnerů v unii s USA podepsala memorandum o porozumění, které má zrušení víz umožnit. Podle Langra bylo rozhodnutí české strany jít svou vlastní cestou správné. "Kdybychom se spoléhali na nějaký společný celoevropský přístup k řešení toho problému, tak by vízová povinnost a její zrušení bylo v nedohlednu," řekl ministr.

Video se připravuje ...
Další videa