Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pane premiére, mohl jste syna zabít!

Červen 2008. Premiér spěchá čím dál víc. Tentokrát se snažil stihnout letadlo na EURO. Po dálnici se řítil rychlostí 220 km/h a ještě použil majáčky.
„Jděte do pr...!“ Křičel Topolánek na reportéry Blesku v březnu 2007. Chtěl totiž před novináři utajit jednání koaličních lídrů.  (Autor: Jiří Černohorský a abl)
Autor: Lenka Bartáková - 
11. června 2008
05:00

Premiér Mirek Topolánek si zřejmě myslí, že je nad věcí. Nejenže nevidí žádný problém v tom, že cestuje se zapnutým majáčkem na fotbal, ale zřejmě si ani neuvědomuje, že stačilo jen málo a zběsilou jízdou mohl zabít svého syna.

"Tomáš s ním byl v autě," práskli Blesku lidé z okolí premiéra. Ten se podle očitých svědků v sobotu řítil po dálnici D1 ze směru od Vyškova na Brno rychlostí i 200 km/h.

Na to, že Topolánek měl během zběsilé jízdy v autě i syna Tomáše, přišel Blesk poté, co se začal ptát, co vůbec ministerský předseda na Moravě dělal. Podle všeho tam totiž byl jen vyzvednout svého syna Tomáše.

Topolánkovi mají chatu v Čeladné. "Byl ho jen vyzvednout," uvedli lidé blízcí premiérovi. Očití svědci, kteří Topolánkovu zběsilou jízdu natočili, pak doplnili: "V jednom z těch vozů seděli na zadní sedačce tři lidé a jeden z nich byl Topolánek."

Tisková mluvčí vlády Jana Bartošová na dotaz, zda Tomáš cestoval v sobotu se svým otcem, odpověď neznala. A premiér? Je mu opravdu jedno, že zběsilou jízdou ohrozil život svého syna? Při rychlosti 200 km/h totiž stačí opravdu jen málo...

Topolánek na dotazy Blesku nereagoval. V pondělí se ale nechal slyšet, že za rychlou jízdu nenese žádnou odpovědnost. "Já jsem neřídil," řekl Topolánek doslova a pokračoval: "Tentokrát jsme měli maják zapnutý, nemám se tedy za co omlouvat." Uvedl pak v narážce na únorovou omluvu za rychlou jízdu bez majáčku.

Zběsilé jízdy po České republice nejsou tím jediným, čím se Topolánek proslavil. Excesů během vlády se mu povedlo hned několik. Vyplazeným jazykem počínaje, zdviženým prostředníkem konče. Už to vypadá, jako by Topolánek svým chováním říkal: "Kašlu na vás."


Topolánek nešetří kapsy daňových poplatníků

Jako ústavní činitel má totiž nárok na osobní ochranu 24 hodin denně. Tedy i po dobu své dovolené či ve chvílích, kdy se baví. I když si v těchto chvílích premiér hradí veškeré své náklady sám ze soukromých peněz. Jeho »gorily« platí stát! Což znamená, že daňoví poplatníci zaplatili Topolánkově ochrance cestu na Sardinii i na zahajovací zápas EURO do Švýcarska.

Navíc! Pavla Topolánková jako manželka premiéra má na bodyguardy nárok také. A přesto, že to ve světě není obvyklé, prý ho i využívá.


Co všechno se už premiérovi "povedlo"?

- V listopadu 2006 Topolánek laškoval s reportérem Blesku. Dokonce na něj ve sněmovně vyplázl jazyk.

- Jen o dva měsíce později však premiér tomu samému reportérovi vyhrožoval. "Vylez ven! Zabiju tě!" Křičel a kopal mu do auta. Přitom se Blesk pouze snažil zachytit premiéra, jak vchází do domu své milenky Lucie Talmanové. Za incident se později omluvil.

- V lednu roku 2007 opustil svou manželku Pavlu, s níž má tři děti. Nastěhoval se ke své milence Lucii Talmanové a ta mu v červenci porodila syna Nicolase.

- V únoru 2007 prý premiér vzkazoval Miroslavu Kalouskovi – Jsi jednička! Vybral si k tomu ale dost podivný způsob. Ve sněmovně totiž zdvihl prostředníček směrem k levicovým poslancům.

- "Jděte do pr...!" Křičel Topolánek na reportéry Blesku v březnu 2007. Chtěl totiž před novináři utajit jednání koaličních lídrů.

- Zaletět si vládním letadlem na soukromou lyžovačku? Pro premiéra žádný problém! V listopadu 2007 tak promrhal 300 000 Kč.

- 160 km/h spěchal premiér v únoru 2008 z Brna do Prahy. Nebyla v tom však žádná naléhavá vládní záležitost, ale tenisové utkání.

- Červen 2008. Premiér spěchá čím dál víc. Tentokrát se snažil stihnout letadlo na EURO. Po dálnici se řítil rychlostí 220 km/h a ještě použil majáčky.


Topolánek: Za letadlo na Sardinii jsem zaplatil 100 tisíc

Řebíček v reakci na dotaz Blesku: Jak víte, kolik to bylo?

Kde je pravda? Premiér Mirek Topolánek se v pondělí chvástal, že již zaplatil svůj podíl za cestu na Sardinii. Měl poslat sto tisíc na účet ministra dopravy Aleše Řebíčka. Ten ale včera o žádné platbě neměl ani tušení.

Blesk ministra odchytl ve sněmovně a dotazoval se, zda mu už Topolánek zaplatil. Řebíček napřed nechtěl odpovědět, pak ale zareagoval. A to na dotaz, zda mu Topolánkových 100 000 korun stačí.

„Jak víte, že to bylo sto tisíc?“ ptal se zaskočeně. A otázka, zda mu Topolánek vůbec zaplatil, byla na světě. Řebíček za letadlo na Sardinii zaplatil 1,1 milionu korun. Oproti Topolánkovi to doložil.

Proč doklad neukáže i ministerský předseda? Zabránil by tak dalším otázkám, které má Blesk připraveny.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa