Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala v Kongresu uctil Havla. Přesvědčí americké politiky, aby uvolnili pomoc Ukrajině?

Aktualizováno -
16. dubna 2024
22:19
Autor: man, Mii, ČTK - 
16. dubna 2024
18:33

Premiér Petr Fiala dnes završí dvoudenní návštěvu Spojených států, při které se v pondělí sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. Jako první měl dnes v programu vystoupení v Hudsonském institutu. Následuje série jednání v Kongresu, kde chce Fiala mluvit o schvalování pomoci pro Ukrajinu. U busty Václava Havla předal stříbrné pamětní mince kongresmanům Lloydu Doggettovi a Mariovi Díaz-Balartovi, kteří společně vedou neformální skupinu přátel Česka.

Busta prvního českého prezidenta Havla je v americkém Kongresu od listopadu 2014. Havel, jehož bustu vytvořil českoamerický sochař Lubomír Janečka, byl po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájosi Kossuthovi teprve čtvrtým podobně vyznamenaným Evropanem.

V závěru svého programu v USA si Fiala připomene také památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho sochy v diplomatické čtvrti.

O Ukrajině v Kongresu

Fiala v Kongresu jednal se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími zástupci Kongresu. Hovořit měli o česko-amerických vztazích, ale také o balíku finanční pomoci pro několik zemí včetně Ukrajiny, jehož projednání se ve Sněmovně reprezentantů měsíce už odkládá.

Fiala měl v Kongresu mluvit také s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michaelem McCaulem. Setkal se také se šéfem senátního zahraničního výboru Benem Cardinem či bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. 

Sněmovna reprezentantů by podle Johnsona měla projednat balíky pomoci tento týden jako samostatné zákony. Původní podobu návrhu chce Johnson rozdělit do tří částí, vedle Izraele a Ukrajiny bude mít svou část také Tchaj-wan a spojenci v Indopacifiku, kde USA svádí boj o vliv s Čínou. Celková částka je podle Johnsona zhruba stejná, část pomoci ale bude mít formu půjček.

Vyzdvihoval Colt i přijímání uprchlíků

Před přesunem do Kongresu Fiala vystoupil v Hudsonském institutu. To je think tank zaměřený zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničněpolitickými tématy. Fiala o nich mluvil. V minulosti zde vystoupili třeba japonský nebo izraelský premiér.

„Česká republika je země v srdci Evropy s přibližně deseti miliony obyvatel. Od února 2022 jsme přijali více než půl milionu uprchlíků z Ukrajiny. Převážně žen, dětí a starších lidí. V přepočtu na obyvatele máme nyní nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků v Evropě, tedy 5 procent. To je stejné, jako když se Spojené státy za pět měsíců rozrostly o 16 milionů lidí,“ uvedl premiér během svého proslovu v tomto institutu s tím, že je na Česko za přijetí uprchlíků hrdý.

„Česká republika není zemí imigrantů jako Spojené státy. Naopak jsme byli zemí, ze které lidé utíkali. Mnohokrát v historii jsme přišli o své elity (…) Dnes jsme cílovou zemí my. Jsme bezpečnou zónou,“ zdůraznil Fiala, jenž zmínil sovětskou okupaci z roku 1968, o které hovořil i před Bidenem v Bílém domě.

Dále řekl, že díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 500 000 kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion.

Fiala v institutu hovořil i o podnikání. „Česká republika je kompetentním a spolehlivým spojencem. Je to proto, že náš obranný průmysl je vyspělý a máme dobré obchodní kontakty po celém světě. Jsem přesvědčen, že příběh značky Colt nemusím vyprávět. Ta je nyní součástí skupiny Česká zbrojovka,“ řekl premiér.

Pro holding Colt pracuje přítel a poradce prezidenta Petra Pavla Petr Kolář. A Colt také bude mezi firmami, jejichž zástupci se účastní galavečeře s Fialou. Další zúčastněné firmy budou PPF, CSG, Sev.en, KKCG a Globsec US.

Video  Fiala v Hudsonově institutu: Česko už není země, ze které se utíká  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

jajas ( 17. dubna 2024 21:24 )

Věřím, že je celý Kongres z Fialového proslovu ještě doteď otřesený a netuší, co to tam za tím pultíkem bylo za mávátko.... 😃

jajas ( 17. dubna 2024 07:44 )

Spíše se cítí jako "superman", protože Zelenský už ztrácí nervy a seřval usa, jak si může dovolit sponzorovat Izrael a ne Ukrajinu....Ale Fiala jede furt pryč...a z nějakého záhdaného důvodu má pocit, že všude, kde se ukáže (teď momentálně v USA), tak s ním vždy vláda té země bude souhlasit a udělá, co si Fiala přeje. Česko je pro USA naprosto zanedbatelná země, na návštěvy sem tam někoho pozve, ale do financí si kecat nenechá a jak USA vynaloží své finance zůstane vždy na rozhodnutí americké vlády...žádného Zelenského ani Fialu si do rozpočtu země nenechá kecat. Uvidíme, jak se merikáni domluví sami se sebou.... 🙂

Uživatel_5650027 ( 17. dubna 2024 07:12 )

🤭😆😂👍 přesné!👍

Uživatel_5313099 ( 17. dubna 2024 06:20 )

Cítí se jak Zelensky, myslí si že ho každý poslechne a dá mu co bude chtít, naivka.

6vox6 ( 17. dubna 2024 06:10 )

No, on v podstatě řekl to co ty, jen z toho nedělal takovou litánii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa