Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Opoziční vůdkyně Cichanouská přijede do Prahy, v Bělorusku ji odsoudili k 15letému vězení

Autor: ČTK - 
18. března 2024
16:48

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět. Sejde se také s politickými představiteli. O čtyřdenní návštěvě dnes informovala mluvčí Cichanouské Anna Krasulinová.

V sobotu 23. března se Cichanouská zúčastní konference běloruské diaspory. O den později na Staroměstském náměstí odhalí pamětní desku humanisty a lékaře Františka Skoriny. Skorina pocházel z dnešního Běloruska, žil na přelomu 15. a 16. století a byl vydavatelem bible v církevně slovanském jazyce. V roce 1517 byl v Praze vytištěn jeho překlad bible jako první běloruská kniha.

Otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze má Cichanouská v programu 25. března. Navštíví také promítání dokumentu Náhodou prezidentkou na festivalu filmů o lidských právech Jeden svět, snímek je portrétem Cichanouské. V úterý 26. března by se měla podle svého programu setkat s politickými představiteli.

Běloruská opoziční vůdkyně navštívila Prahu v listopadu 2022, setkala se s premiérem Petrem Fialou (ODS), zúčastnila se také konference o ruské hybridní válce proti demokratickému světu.

Cichanouská v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl v roce 2021 odsouzen k 18 letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Cichanouská žije v exilu v Litvě. Běloruský soud jí loni v březnu v její nepřítomnosti uložil 15 let vězení. Vinna je podle něj ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci nebo ze založení a vedení extremistické skupiny. Cichanouská už dříve proces označila za zinscenovaný a za pomstu běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Video  Svjatlana Cichanouská  - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

jajas ( 19. března 2024 08:56 )

Petr Hoflinger: Takže jsi rád, že ses také dostal do TV zpráv? Já ti to přeji, protože tady na diskusích fakt dřež jak nikdo! 😃

JaNat ( 19. března 2024 00:03 )

Jen at mluví, dokud mluví jsem v kurzu. 🤪 A že u vás razantně stoupl počet duševně nemocných je mi líto, kdeže to bydlíš? V Rakousech? Njn, Rakušáci jsou z části Moraváci, z části Bavoráci a ted ještě ty, Pražák, tohle míchání národů nikdy nedělalo dobrotu, viz USA. Tam je taky pomalu každý cáklý.

JaNat ( 18. března 2024 19:09 )

Všechno se to bude scházet u nás, až se staneme terčem č.1. Toho Pavla nám byl čert dlužen a Koláře jakbysmet.

e.lesanova ( 18. března 2024 17:24 )

Tak tu tady všichni "postrádali" 😁 Vnímám, že fialový tragéd dělá maximum pro zvýšení své neoblíbenosti 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa