Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záložna, kde Fiala „zapomněl“ milion: ČNB jí dala stopku! Problémem závažné nedostatky

Autor: ČTK, bel - 
15. března 2024
19:37

Česká centrální banka (ČNB) s okamžitou platnostní zakázala Podnikatelské družstevní záložně přijímat vklady a poskytovat úvěry. Kampeličku proslavil premiér Petr Fiala, když jaksi zapomněl, že v ní má uložen milion korun.

Česká národní banka (ČNB) dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ) směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v její činnosti. Záložně bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. Vyplácení vkladů omezeno není. Centrální banka dnes o rozhodnutí informovala na webu.

Bez dopadu na trh

Podnikatelská družstevní záložna je podle ČNB velmi malou úvěrovou institucí, jejíž bilanční suma je nižší než 150 milionů korun. Provázanost s jinými účastníky finančního systému je zanedbatelná, a tak selhání nemá dopad na stabilitu českého finančního trhu, uvádí centrální banka.

Omluvil se

V záložně měl v minulosti peníze uloženy i šéf vlády premiér Petra Fiala (ODS), který za to čelí kritice opozice. Na premiérův podíl v PDZ upozornil už dříve web Seznam Zprávy. Fiala si podle svých slov neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená také podíl.

„Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“ sdělil Seznam Zprávám premiér. Do kampeličky vložil necelý milion korun. Na sociální síti X později Fiala doplnil, že začal prověřovat, jakým způsobem lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějících informací.

Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirka Cvrk ( 17. března 2024 09:09 )

Přes tu záložnu mu přišlo 5 mega do nadace Pravý břeh, kdo mu je asi poslal, nutelákovi? 🤔

Jirik-ta ( 16. března 2024 21:21 )

Ruský už né. Rusové by s 5-ti kolem nejednali. Je ponižující, když se před vámi někdo servilně plazí - no hnus je to. Kdo opravdu nemusí, tak se raději vyhne vazalovi s dutou hlavou.

Jirik-ta ( 16. března 2024 21:14 )

Jirik-ta ( 16. března 2024 21:14 )

Jirik-ta ( 16. března 2024 21:13 )

sladké sny a iluze plišáka fyjaly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa