Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Náhlá smrt místostarosty Kolína Najbrta (†49): Zemřel po převozu do IKEM, truchlí i Rakušan

Aktualizováno -
15. února 2024
15:47
Autor: simao, ČTK - 
15. února 2024
14:54

Ve věku 49 let dnes po náhlých zdravotních komplikacích zemřel místostarosta Kolína Michal Najbrt. „Zemřel Michal Najbrt, kolínský místostarosta. Bylo mu 49 let. Neumím tu zprávu v sobě ani zpracovat. Uvěřit jí. Táta, kamarád, srdcař,“ oznámil na sociální síti vicepremiér a bývalý kolínský starosta Vít Rakušan. Najbrt byl ve vedení města od roku 2018, kdy byl zvolen jako zastupitel uskupení Změna pro Kolín.

„Jsou dny, kdy dojdou slova, kdy ticho neléčí, ale nesnesitelně bolí. Je to pro nás přetěžký úkol, ale musíme vás informovat o úmrtí místostarosty Michala Najbrta, který po náhlých zdravotních komplikacích prohrál svůj boj o život. Jeho srdce přestalo bít dnes ráno v pražském IKEMu,“ uvedlo na facebooku Město Kolín.

Podle informací Kolínského deníku trpěl Najbrt závažnými zdravotními komplikacemi a léčil se nejprve v kolínské nemocnici, odkud byl převezen do pražského IKEMu, kde podstoupil operaci.

„Odešel náš dlouholetý kolega, ten nejhodnější člověk, kterého jsme mezi sebou měli. V každé situaci mu nechyběl úsměv, pověstné vtipkování i neuvěřitelná lidská empatie,“ vzpomínají na Najbrta kolegové.

Komunální politik a otec tří dcer Najbrt působil jako 2. místostarosta Kolína, působil ve Změně pro Kolín. Místostarostou města byl i v době, kdy jej z pozice starosty vedl současný vicepremiér a zakladatel Změny pro Kolín Vít Rakušan (STAN). Právě ten na Najbrta nyní vzpomíná emotivně a s velkým zármutkem také.

„Je to velmi smutná zpráva, odešel skvělý kolega, kamarád, ale také manžel a táta od dětí. Je mi to moc líto,“ řekl Kolínskému deníku současný starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

„Ve své práci se věnoval těm nejsložitějším a málo líbivým činnostem. Jeho denním chlebem mu byly uzavírky silnic, Městská hromadná doprava, městské bytové a nebytové prostory. Nejblíže k srdci mu přirostl Odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Ať už to byla péče o seniory, které často navštěvoval, či osoby v nouzi. Pyšný byl na před časem zavedenou právní poradnu,“ uvedlo dále na facebooku město.

Rakušanovy vzpomínky: Michal bude moc chybět

„V roce 2009 jsme se sešli na kafe v kolínské kavárně Monet. A strašně nás štvalo, oba dva, jak naše město vypadá. Jakou má pověst. Jak se tady zapomíná na lidi. Michal v té době vedl kolínský tým sledge hokeje. Věnoval svůj volný čas tělesně postiženým sportovcům, organizoval tým, sháněl peníze, jednal se všemi, s kým to mělo smysl. A díky němu našli mladí kluci nový smysl života, několik z nich reprezentovalo i naši zemi na mezinárodní úrovni,“ napsal na facebooku Vít Rakušan.

„A v té zmíněné kavárně, z našeho naštvání, vznikla Změna pro Kolín. Negativní emoce se proměnila v tvůrčí sílu. Byli jsme prvními členy sdružení, které v Kolíně zodpovědně vládne od roku 2010. Bez skandálů, korupce, vstřícně vůči občanům. S respektem ke slabším, starším, zranitelným. A právě tohle byla Michalova parketa. Přirozená. Autentická. A bylo to moc vidět. Cítit. Nikdy nechtěl do vyšší politiky, jeho světem byl a zůstal Kolín. Dal mu energii, nasazení, svoji lásku patriota… a bohužel i kus zdraví. Michal bude moc chybět. Už teď chybí. Ne jen mně. Celému Kolínu, který měl tak rád. Upřímnou soustrast rodině,“ dodal Rakušan.

Video  Rakušan o Richterovi a jeho postřelené dceři: Do konfrontace s tímhle osobním příběhem se pouštět nebudu.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. února 2024 03:57 )

Rakušane, netruchli. Pokud budeš pokračovat v podepisování vlastizrádných smluv s EU tak se s ním brzy setkáš.

Jirik-ta ( 15. února 2024 22:21 )

Mr MRD ( 15. února 2024 21:53 )

DOZIMETR, počítám, že dostal obsilku od Soudu.

Gemino Gemello ( 15. února 2024 21:48 )

Kdypak to dostihne toho šmejda, který se svým obvyklým tupým výrazem tvrdil: "ono to prostě funguje".
Jo, to vidíme čím dál tím častěji...

Radek Svoboda ( 15. února 2024 19:01 )

Normalniho cloveka by nechali zhebnout, papalase zase rovnou do IKEMu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa