Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Státní úlet za 4,5 miliardy? Ceně za benzinky RobinOil od Zoubka se diví Kalousek i Nerudová

Aktualizováno -
31. ledna 2024
13:31
Autor: ČTK, simao - 
31. ledna 2024
10:21

Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, což ji řadí na třetí místo v ČR. Čepro o tom dnes informovalo ČTK. Cenu transakce společnost neuvedla, deník e15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje napsal, že dosáhla 4,5 miliardy korun. Transakci nedávno posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Pro další růst a rozvoj služeb v příštích letech se nabídka nákupu konkurenční sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Nákup Robin Oil znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specifickou hodnotu,“ zdůvodnil akvizici generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Robin Oil byl dosud odběratelem pohonných hmot od Čepra s prodejem 150 milionů litrů ročně. Nákupem 75 stanic získá síť EuroOil podle Čepra mnohem více míst na frekventovaných místech. Zároveň se podle podniku umístění stanic obou sítí překrývá jen minimálně.

„Robin Oil má k tomu mnohem větší prodejny s vysokou úrovní gastroslužeb, které nám doposud chyběly,“ podotkl Duspěva.

Podle něj má koupená síť také potenciál v oblasti alternativních energií, které dosud EuroOil neměl v nabídce. Podle mluvčího Marka Rolla má Čepro v tomto směru zájem hlavně o dobíjecí stanice pro elektromobily, pracovat ale chce se všemi zdroji včetně CNG. „Ve spojení hledáme i další synergie, ať už jde o logistiku, širší využití fleetových karet nebo nabídku doplňkových služeb,“ dodal Duspěva.

Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil. Vlastní ji stát, jediným akcionářem je ministerstvo financí. Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin mělo Čepro v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun.

Nákup od podnikatele Zoubka

Společnost Robin Oil patřila podnikateli Jiřímu Zoubkovi, do obchodního rejstříku byla zapsána v roce 1994. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin měla firma předloni obrat 5,5 miliardy korun, čistý zisk 83 milionů korun a zisk před zdaněním 103,5 milionu korun.

„Akvizice nebude financována ze státního rozpočtu, ale z finančních prostředků společnosti Čepro,“ sdělil e15 tiskový mluvčí Čepra Marek Roll.

Deník podotkl, že cena 4,5 miliardy výrazně převyšuje odhady, které počítaly s několikanásobkem EBITDA, tedy ziskem před zdaněním, úroky a odpisy.

Analytik: Vysoká částka

„Osobně jsem očekával hodnotu transakce ve vyšších stovkách milionů korun, se stropem někde kolem miliardy, možná lehce přes. Částka v jednotkách miliard se mi zdá velmi vysoká,“ sdělil e15 analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Obě firmy patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v ČR, ani po spojení ale jejich podíl na trhu nedosáhne 15 procent.

Kalousek: Český stát prodělal kalhoty?

Nákup sítě RobinOil glosoval na sociální síti X exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Bezpečně víme, že na nákupu zadlužené firmy NET4GAS vydělali její věřitelé. Bezpečně víme, že na nákupu stanic ROBIN OIL vydělal pan Zoubek. Zda přitom neprodělal kalhoty český stát, to bezpečně nevíme, to můžeme jen věřit. A moc nám to nejde,“ uvedl.

„Stát nemá podnikat, protože to neumí. Zejména nemá podnikat tam, kde je dost konkurence. Nerozumím tomu, proč státní podnik Čepro nakoupil 75 čerpacích stanic RobinOil. Zejména za situace, kdy nemáme peníze na školství,“ uvedla na síti ekonomka Daniše Nerudová, lídryně STAN pro eurovolby.

„ČEPRO má v kompetenci ministr průmyslu. A zvedl pro to také na vládě ruku. Takže se u vás ve STAN ptejte, proč tyto zestátňovací akce pořádá,“ reagovala na síti X na Nerudovou komentátorka a analytička Lenka Zlámalová.

„Pokud je pravda, že Čepro kupuje RoBiNOil za 4,5 miliardy korun, mělo by ministerstvo financí jako vlastník Čepra obchod okamžitě zastavit. Podat příslušná trestní oznámení a kompletně vyčistit vedení jím vlastněné firmy,“ uvedl na účtu profil Motejlekskocdopole, za nímž stojí český ekonomický publicista Miroslav Motejlek.

Fialův poradce: Obchod je ekonomicky výhodný

Poradce premiéra Petra Fialy, šéf kanceláře europoslance Alexandra Vondry a odborník na monitoring a analýzu legislativy EU Ondřej Krutílek naopak obchod hájí.

„Celý obchod proběhne na komerční bázi, protože je ekonomicky výhodný. Zároveň si na rovinu řekneme, ze hlavní konkurenci vlastní polský a maďarský stát. A když Maďarsko a Polsko chce tak na úkor našich občanů pomáhají těm svým. To jsme mohli vidět v posledních letech několikrát. Takže tento krok Čepra pomůže k tomu, aby vznikla významná konkurenční síla,“ obhajoval nákup na síti X.

Největším provozovatelem čerpacích stanic je se 436 pumpami síť Orlen Benzina, která patří do polské skupiny PKN Orlen. Celkem 303 stanic má na druhém místě maďarský MOL. Za třetím EuroOil následují s více než stovkou stanic britsko-nizozemský Shell (181 stanic) a rakouský OMV (138 stanic).

Krutílek reagoval přímo i na výtku Nerudové. „Chápu, že Danuše Nerudová hraje na první signální, ale chtělo by si to říct fakta. Čepro žádné peníze ze státního rozpočtu nedostane, tudíž ani nemůžou jít na školství. To by paní Nerudová jako profesorka ekonomie měla vědět,“ dodal Krutílek.

Video  Stanjura hájí státní nákup benzinek RobinOil: Trhem to nezatřese, zapadá to do energetické bezpečnosti  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

tivtla ( 16. února 2024 16:51 )

Soudruh Zoubek - majitel RobinOilu má docela zajímavou minulost. Možná proto má i kamarády, kteří mu pomohli k té transakci se státem, na které neskutečně vydělá.

tivtla ( 16. února 2024 16:47 )

"odborník na monitoring a analýzu legislativy EU Ondřej Krutílek naopak obchod hájí.

„Celý obchod proběhne na komerční bázi, protože je ekonomicky výhodný. Zároveň si na rovinu řekneme, ze hlavní konkurenci vlastní polský a maďarský stát. A když Maďarsko a Polsko chce tak na úkor našich občanů pomáhají těm svým. To jsme mohli vidět v posledních letech několikrát. Takže tento krok Čepra pomůže k tomu, aby vznikla významná konkurenční síla,“ obhajoval nákup na síti X. Otázka pro pana Krutílka: Proč jsme prodali Benzinu Polákům (Orlen) a proč teď kupujeme RobinOil za 3x tolik peněz, než má skutečnou hodnotu? To je taky ta ekonomicky výhodná komerční báze?

krapotkin ( 1. února 2024 11:41 )

Jak kteří. Babička už nemá nárok na podporu bydlení a z důchodu 20 000 platí nájem za králíkárnu v paneláku 13 000.

krapotkin ( 1. února 2024 11:39 )

Neměl. Na kamarády se nesahá. Ještě je budou potřebovat.

krapotkin ( 1. února 2024 11:38 )

To si zase nějaký vládní šašek chystá trafiku až konečně vypadne z toho odporného spolku zločinců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa