Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyhozené miliardy? Kontroloři se obuli do Bartošova ministerstva. Vizitka z dob ANO, oponuje úřad

Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
08:19

Stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, vliv na trh s bydlením to má jen okrajový. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj hlavní problémy bytové politiky, zejména dostupnost a kvalita bytového fondu, dlouhodobě přetrvávají. NKÚ kontroloval peníze vynakládané ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a Státním fondem podpory investic (SFPI). Obě instituce vydaly na podporu bydlení v letech 2016 až 2021 dohromady 13,9 miliardy korun a podpořily více než 4500 projektů. Podle MMR je kontrolní zpráva NKÚ nelichotivým vysvědčením hnutí ANO.

Ministerstvo vedly v kontrolovaných letech Karla Šlechtová a Klára Dostálová. „Kontrolní zpráva NKÚ potvrdila naše hodnocení v podstatě neexistující bytové politiky minulé vlády. Je to dost nelichotivé vysvědčení hnutí ANO, které nejdříve shodilo pod stůl zákon o sociálním bydlení s tím, že není potřeba. Poté ho nahradilo investičními programy, o které ale obce neměly kvůli nevhodně nastaveným podmínkám zájem,“ uvedl v reakci místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Kontroloři upozorňují na absenci systémového řešení problematiky podpory bydlení včetně jeho zákonné úpravy od roku 2016. Dotační a úvěrové programy MMR a SFPI jsou mimo jiné zaměřeny i na investiční podporu pořízení sociálních a nájemních bytů. V dnes zveřejněné zprávě NKÚ podotkl, že zatímco v letech 2016 až 2022 bylo v ČR dokončeno 234 538 bytů, z podpory MMR vzniklo do konce roku 2021 celkem 1894 sociálních bytů pro osoby se ztíženým přístupem k bydlení. Dotačně-úvěrový program SFPI Výstavba pro obce, zaměřený na výstavbu sociálních a dostupných bytů, měl zajistit a zlepšit bydlení nejméně 2375 domácnostem, na konci roku 2022 bylo ale podle kontrolorů dokončeno pouze 226 těchto bytů. „Předpokládaný ukazatel byl v tomto období plněn jen na cca 9,52 procenta, což je nepřiměřeně málo,“ uvedl NKÚ.

Současné vedení ministerstva pro místní rozvoj v reakci uvedlo, že SFPI loni pod novým vedením úspěšně nahradil neefektivní programy Nájemní byty a Výstavba pro obce. Letos také obcím začne nabízet praktické poradenství pro přípravu projektů bytové výstavby. Systémové řešení bytové nouze a jeho financování pro samosprávy má přinést návrh zákona o podpoře bydlení, který MMR připravilo společně s ministerstvem práce a sociálních věcí. Návrh by Sněmovna měla projednat v tomto roce. „Je to zákon, který významně může změnit politiku bydlení v České republice. A čekáme na něj téměř 30 let. Společně s celou širokou reformou Bydlení pro život je to teď moje nejžhavější želízko v ohni,“ poznamenal Bartoš.

Z kontroly také vyplynulo, že MMR nemá dostatek informací o početnosti cílových skupin, o velikosti a kvalitě bytového fondu, zvláště pak toho, který je využíván k sociálnímu bydlení. „MMR ani SFPI nedisponují přehledem o skutečné obsazenosti sociálních a nájemních bytů,“ míní kontroloři. Rezort podle Bartoše buduje tým zkušených analytiků. „V závěru roku jsme zveřejnili výzkum obecních bytových fondů a také dlouhodobě neobydlených bytů,“ dodal ministr.

Uživatel_5631553 ( 26. ledna 2024 17:13 )

Taková je naše vláda, jenom odborníci ! ! ! 😁 😁 😁

AliAlice ( 16. ledna 2024 04:28 )

Karikatura muže !! 👎

Uživatel_5705843 ( 15. ledna 2024 16:44 )

Svatá pravda 👍👍👍👍👍

9876543 ( 15. ledna 2024 12:33 )

Je tam dva roky,..a co udělal, krom blbovin, a podpory marijánky?
Zaměstnal ve státním všechny smažky., kde je slibovaná propojenost všech úřadů?Stále musíme lítat po všech úřadech..Ten jenom chrchlá v přímém přenosu..jenom tím ruší, ale kouřit nepřestane chcípák, a vypadá jako neandrtálec s nabarvenou palicí.hodně nechutnej tvor. 😕 .

Uživatel_5522193 ( 15. ledna 2024 12:06 )

Kasiruje sorry

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa