Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel diplomat Halas (†86): Prvního českého velvyslance ve Vatikánu oplakává i Fiala

Aktualizováno -
24. listopadu 2023
21:23
Autor: ČTK, vja, Mii - 
24. listopadu 2023
18:10

Ve věku 86 let dnes zemřel diplomat, historik a překladatel František Xaver Halas, poslední československý a první český velvyslanec ve Vatikánu. Společně se svojí manželkou Dagmar Halasovou se zasloužil o český překlad Jeruzalémské bible. Na svých stránkách o tom informoval portál www.cirkev.cz.

F. X. Halas, syn básníka Františka Halase, se narodil 18. října 1937 v Praze. Vystudoval obor historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a v roce 1970 získal tamtéž doktorát z filozofie. V letech 1967 až 1990 působil v kabinetu pro dějiny Filozofické fakulty UJEP, dnes Masarykovy univerzity v Brně. V letech 1990 až 1999 působil jako velvyslanec Československa, později České republiky, ve Vatikánu.

V roce 1993 získal vědeckou hodnost kandidát historických věd. Od roku 1999 přednášel na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, na katedře církevních dějin a dějin církevního umění. V roce 2000 byl na této fakultě jmenován docentem teologie v rámci sloučení oborů církevní dějiny a teologie. V roce 2006 se stal profesorem církevních dějin a od roku 2010 byl emeritním profesorem.

Ve svých pracích se zaměřuje především na církevní dějiny, zejména české a novodobé, a dějiny diplomacie a mezinárodních vztahů. Je autorem knihy Fenomén Vatikán, která představuje nejucelenější českou monografii zabývající se podrobně Vatikánem a papežským úřadem. V minulosti působil jako ředitel Diecézního teologického institutu královéhradecké diecéze. Společně se svojí manželskou Dagmar vedl 30 let trvající překladatelské práce patnáctičlenného týmu biblistů a redaktorů Jeruzalémské bible.

Odchod prvního velvyslance ve Vatikánu Františka Xavera Halase znamená ztrátu pro naši diplomacii i akademickou obec. Byl jedním ze symbolů polistopadové obnovy diplomatických vztahů mezi Českem a Svatým stolcem. Děkuji za jeho velký přínos,“ vzpomněl na zesnulého ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Také premiér Petr Fiala (ODS) ocenil přínos Halase. „František X. Halas nebyl jen synem slavného básníka, ale sám byl respektovaným historikem, diplomatem a prvním českým velvyslancem ve Vatikánu. Skromný, tichý člověk, neměl lehký osud, ale s vírou a nadějí obstál a zanechal za sebou obrovský kus práce. Vzpomeňme jen jeho podíl na překladu Jeruzalémské bible. Upřímnou soustrast jeho rodině,“ napsal.

Video  Papež Jan Pavel II. – muž, který změnil katolickou církev i celý svět  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa