Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Velký muž, laskavost. Na Schwarzenberga vzpomínají kolegové i soupeři, Čaputová poslala dojemný vzkaz

  • Autor: šim,ČTK,trm - 
    Aktualizováno -
    12. 11. 2023
    10:57
    12. 11. 2023
    06:49

    Jeho stav se horšil, ale do poslední chvíle se těšil čilé mysli a humor ho neopouštěl ani po převozu do nemocnice ve Vídni, kam byl letecky transportován před několika dny. Také proto jeho smrt všechny zasáhla. Karel Schwarzenberg měl za sebou úctyhodnou politickou kariéru, v jeho životě se dějiny novodobé střední Evropy. Odchází s ním také jedna z posledních přímých linek na Václava Havla, kterému dělal po revoluci kancléře. Následně roky působil v diplomacii, zastával také post ministra vnitra. Na noblesního knížete vzpomínají čeští i zahraniční politici, osobnosti veřejného i kulturního života i veřejnost. 

  • 1.Miroslav Kalousek

    Jedním zprvních, kdo se dověděl o odchodu Karla Schwarzenbega a který o tuto zprávu dal ve známost na sociální síti, byl bývalý ministr financí a Schwarzenbergův kolega Miroslav Kalousek

    „Zemřel Karel Schwarzenberg….Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ napsal na svůj profil na síti X. 

    Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
    Video se připravuje ...

  • 2.Markéta Pekarová Adamová a TOP 09

    Své vzpomínky na čestného předsedu TOP 09 Schwarzenberga sdílejí i další politici vládní strany, která v sobotu pořádala volební sněm.

    „Drahý Kary, děkujeme za všechno, co jste udělal pro naši zemi,“ napsala TOP 09 k citátu svého zakladatele. 

    Zanechal odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život, uvedla staronová předsedkyně topky Markéta  Pekarová Adamová.  Později pro ČTK dodala, že na příští sněmovní schůzi uctí památku knížete minutou ticha. 

    „Domnívám se, že člověk se nemá za to, co je, ani stydět, ale ani se povznášet. Prostě si říct - Pán Bůh Tě postavil sem a nalož s tím, jak můžeš nejlépe.„ A pan Karel Schwarzenberg s tím naložil opravdu krásně... Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země,“ napsal na sociální sítě Jiří Pospíšil

    První místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek uvedl, že ČR ztratila jednu z největších osobností a autorit světového významu. „TOP 09 pak ztratila jednoho ze svých otců zakladatelů. Ztráta je to bolestná pro nás všechny,“ napsal. Česko mu vděčí za mnohé, doplnil vicepremiér Válek. „Před revolucí pomáhal disidentům, po revoluci spolu s Václavem Havlem vrátil naši zem na mapu vyspělé Evropy. Coby ministr zahraničních věcí pak pevně držel kormidlo hodnotové zahraniční politiky,“ shrnul.

    Čerstvě zvolený místopředseda strany Matěj Ondřej Havel uvedl, že Schwarzenberg mu bude do konce života inspirací. „Byl jedním z nejdůležitějších porevolučních politiků a největších charakterů našeho národa,“ napsal.

  • 3.Petr Pavel a Miloš Vystrčil

    Prezident Petr Pavel uvedl, že služba naší zemi byla pro Karla Schwarzenberga nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. „Odešel ve všech ohledech velký muž. Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním,“ napsal Pavel.

    „Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat. Upřímnou soustrast rodině,“ doplnila hlava státu. Pavel v řijnu knížete vyznamenal a propůjčil mu nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Převzal ho ale Schwarzenbergův syn Jan.

    Druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), napsal na sociální síti X, že kníže Česku otevíral dveře, ačkoliv se neustále zdálo, že podřimuje. 

    „Někdy se zdálo, že Schwarzenberg k při jednání neposlouchá, že jakoby dříme. Potom najednou promluvil a bylo jasné, že celou dobu pozorně vnímal vše kolem sebe. Vždy pomáhal a jeho jméno nám otvírá dveře,“ uvedl a dodal, že odvedl obrovský kus práce. 

    Během rozhovoru pro Českou televizi Vystrčil zmínil, že se s ním dalo mluvit o cokoliv a přínosem pro ČR byla i jeho osobnost. „Udělal nám ve světě velké jméno, které jsme my ostatní mohli využívat. Byla to jeho osobnost, jeho vyjadřování,“ dodal. 

    Společně s Vystrčilem na knížete zavzpomínali i další senátoři, například i neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer.  „Velkoryse pomáhal a dělal to, i když už neměl žádnou funkci. Kdykoliv jsme mu z Pražského hradu zavolali, okamžitě přišel a byl k dispozici prezidentu republiky,“ popsal Fischer. Smutek vyjádřil i Marek Hilšer či Herbert Pavera. 

  • 4.Petr Fiala A Mirek Topolánek

    Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že mu bylo ctí zasedat spolu s Karlem Schwarzenbergem ve vládě. Fiala s ministrem zahraničí Schwarzenbergem zasedal ve vládě Petra Nečase (ODS), kam nastoupil v roce 2012 jako ministr školství. „Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme,“ uvedl Fiala.

    Vzpomínku připojl i Schwarzenbergův předchozí „šéf“, expremiér Mirek Topolánek. V jeho vládě kníže také působil, tehdy byl ministrem za Zelené.

    „Novináři se Vás často ptají, kdo je váš nejoblíbenější politik, kdo je pro vás největším českým polistopadovým politikem, případně s kterým politikem byste šel „na pivo“. Na všechny tři otázky bych odpověděl stejně: je to Karel. Bylo mi ctí s Tebou sloužit, kamaráde,“ napsal Topolánek a později přidal ještě osobnější status.

  • 5.Dana Drábová a Petr Gazdík

    Kníže Karel Schwarzenberg bude Česku chybět. Takových osobností moc nemáme. Bude chybět i mně. Jeho nadhled, znalost života a umění si ho užívat byly vždy inspirující. Jsem vděčná, že jsem ho mohla potkávat. Měla jsem ho ráda,“ napsala česká „atom lady“ Dana Drábová a dodala svůj typický příspěvek o tom, že radiační situace na Ukrajině zůstává normální.

    „Odešel Karel Schwarzenberg, Pán Bůh mu dej nebe. Jeden z největších státníků a vizionářů, co jsem v životě potkal. Učil nás, že „ pomáhat se musí! “ Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji.“

    Video  Blesk Podcast: Karel Schwarzenberg si nemohl vzít ani psy, říká odborník. Jak jsme si zničili šlechtu?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.Vít Rakušan a Ivan Bartoš

    Úmrtí Karla Schwarzenberga zasáhlo i předsedy dalších vládích stran. Byl demokratem a odvážným člověkem, uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

    Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byl významnou osobností domácí politiky a formoval politickou scénu,.„Během minulého volebního období jsem měl možnost setkávat se s panem Schwarzenbergem osobně. I přes názorové rozdíly v politice jsem si ho jako člověka a politika vážil. Jeho postoje k demokracii byly inspirací pro mnohé,“ napsal Bartoš.

  • 7.Danuše Nerudová, Andrej Babiš

    Stejně jako on se ucházela o prezidentský úřad, stejně jako on neuspěla. Danuše Nerudová Karlu Schwarzenbergovi vysekla poklonu a díky za zásluhy o Českou republiku.

    „Zanechal jste nesmazatelnou stopu a zasloužil se o naši zemi. Budete nám moc chybět . Odpočívejte v pokoji.“

    Soustrast rodině vyjádřil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A ozvala se i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

  • 8.Truchlí i svět

    Schwarzenberg si udělal jméno i ve světě a s kondolencemi tak přispěchali i politici ze zahraničí. „Navždy odešel vzácný člověk, demokrat a bojovník za svobodu Karel Schwarzenberg. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině, přátelům a všem, kteří si vážili jeho úsilí posunout Česko, ale také Slovesko, co nejblíže k pevným hodnotám demokracie,“ uvedla například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na svém Instagramu. 

    Od sousedů se ozval také rakouský kancléř Karl Nehammer. „Truchlíme nad ztrátou Karla Schwarzenberga. Jeho smrtí jsme ztratili přesvědčeného Evropana a politika, který se postavil za lidská práva, svobodu a hodnoty Evropské unie. Formoval evropskou, českou i domácí politiku. Jeho rodině a přátelům v těchto těžkých časech vyjadřujeme soustrast,“ uvedl na sociální síti X. 

    Britský velvyslanec v Česku Matt Field uvedl, že se jednalo o člověka, kterého si vážil celý svět. „Člověk skutečně čestný a ušlechtilý,“ napsal na sociální síti X. 

    A ozvali se i další velvyslanci. Nizozemský Daan Huisinga vyjádřil upřímnou soustrast všem občanům České republiky a rodině knížete. Evropa podle velvyslance ztratila jednoho z nejuznávanějších státníků. „Ať žije jeho památka,“ dodal na sociální síti X.

    Americký velvyslanec Bijan Sabet sdílel na sociální síti X fotografii s knížetem. „Bylo mi ctí se s ním na začátku tohoto roku setkat. Jeho pozoruhodný odkaz v české politice i mimo ni nebde zapomenut. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ uvedl. 

    „Upřímnou soustrast občanům České republiky a rodině Karla Schwarzenberga, bývalého místopředsedy vlády ČR a ministra zahraničních věcí ČR,“ vyjádřila se ke skonu knížete také slovinská velvyslankyně Tanja Strniša. 

    Mateusz Gniazdowski, polský velvyslanec, konstatoval, že bude ve střední Evropě velmi chybět. „Na knížete budeme vzpomínat také jako na přítele Polska a zastánce česko-polské spolupráce,“ uvedl a zavzpomínal na to, jak loni přál knížeti k narozeninám. „Upřímnou soustrast rodině a blízkým. Ať odpočívá v pokoji.“ dodal. 

    První místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas uvedl, že Schwarzenberg byl velký Evropan, kritický myslitel a bojovník za demokracii. „Jeho celoživotní dílo pro evropskou myšlenku a jeho práce ve východní a střední Evropě nebude zapomenuto,“ dodal s tím, že mu budou chybět rozhovory, které s ním vedl. Nedávno jeden takový proběhl i v Praze. 

    Hluboký zármutek pociťuje také rumunská ministryně zahraničí nebo i švédský premiér či kosovská velvyslankyně. 

  • 9.Umělecký svět

    Režisér Jiří Strach

    „Na věčnost byl povolán Karel Schwarzenberg. Za studií na FAMU jsem o něm točil dokument. Tehdy na Orlíku nezištně věnoval mladému studentíkovi tři dny svého času, aby mohl natočit povinné školní cvičení. Byl to člověk neobyčejné laskavosti, vzdělanosti, nadhledu a vtipné jemné ironie. Kéž mu v nebi oplatí vše dobré, co vykonal pro svatováclavský český národ! “

  • 10.Paměť národa

  • 11.Chrápal do projevu kardinála

    To, že často usínal i při oficiálních akcí, se stalo živoucí anekdotou. Jednu takovou vzpomínku na zesnulého Karla Schwarzenberga sepsal duchovní Církve československé husitské Martin Chadima. O tom, jak kníže usnul v Římě při projevu jednoho z kardinálu na sympoziu o mistru Janu Husovi. 

    Najednou se mým směrem podíval jeden z kardinálů, nejprve se tvářil pobouřeně, pak překvapeně, nakonec pobaveně. Krve by se ve mne nedořezal. Zkrátím to: z míst za mnou se ozývalo intenzivní, pravidelné, melodické, leč solidně slyšitelné chrápání. Není nutné dodávat, kdo to byl, že? Kardinál u mikrofonu si několikrát hlasitě odkašlal, spící se probudil, vstal a “z fleku” se krátce a brilantně vyjádřil k tomu, co před tím vykládal onen kardinál,“ napsal Chadima. 

  • 12.Kondolence z Vídně

    První vzpomínky na Karla Schwarzenberga, slova díků a kondolence začínají přicházet také z Vídně. Krátce po oznámení jeho úmrtí se na Facebook vypsala lektorka etikety, bývalá pedagožka, nejen ve Vídni působící Nada Ambra Laban, která prozradila, že ji s knížetem pojilo dlouholeté přátelství. 

     

     

stoura ( 13. listopadu 2023 11:45 )

Přesně trefený názor, slušně a pravdivě!!!

stoura ( 13. listopadu 2023 11:44 )

stoura ( 13. listopadu 2023 11:42 )

kajenka52 ( 12. listopadu 2023 19:16 )

otrusnik ( 12. listopadu 2023 18:30 )

Nesprávně glorifikován. Kníže, který spal na každém jednání a to nechci pomlouvat ale ta jeho řeč, které nebylo rozumět tos chtěl za českého prezidenta???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa