Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Návrat českého velvyslance do Moskvy? Lipavský to má za výhodný krok, Pavel si to nedokáže představit

Autor: ČTK, swp - 
25. září 2023
17:37

Pro prosazování zájmů České republiky v Rusku je důležité mít diplomatickou přítomnost v Moskvě i na úrovni velvyslance. Na dotaz ČTK to dnes před odletem na návštěvu Rumunska řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Prezident Petr Pavel přitom v dnes vydaném rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu velvyslance představit.

Velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Jiří Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.

„Mě nijak netěší, v jakém vztahu jsou česko-ruské vztahy. Pravidelně a velice tvrdě odsuzujeme ruskou agresi proti Ukrajině, nicméně všechny ostatní klíčové země našeho bloku mají velvyslanecké zastoupení v Moskvě,“ uvedl Lipavský. „Jsou pro to právě důvody prosazování zájmů, místní informace, ale koneckonců také čas od času si s Ruskem vyměňujeme někdy technické, někdy i zásadní informace. Je dobré mít zastoupení na úrovni velvyslance,“ poznamenal.

S prezidentem pravidelně o otázkách české zahraniční politiky hovoří. „Nemyslím, že toto rozhodnutí by mělo být něčím, co bude předmětem veřejné debaty. Pracuji na tom a věřím, že se posuneme i v řešení této otázky. Nicméně platí, že konkrétní nominace velvyslanců nikdy nekomentuji,“ uzavřel šéf diplomacie.

Pavel Lidovým novinám při zpáteční cestě z návštěvy Spojených států řekl, že vidí spíše negativa než pozitiva obnovení postu velvyslance v Rusku. Zatím o tom ale podle svých slov neměl možnost mluvit s Lipavským ani s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Pokud bude jejich argumentace racionální a bude zřejmé, že z takového kroku by pro Česko nebo pro partnery plynul nějaký přínos, bude o tom uvažovat, dodal. Česko by podle něj i dost popřelo to, co dělá ve prospěch Ukrajiny, kdyby ruského prezidenta Vladimira Putina požádalo o obnovení normálních diplomatických vztahů.

Pivoňka je velvyslancem v Rusku od roku 2018, předtím čtyři roky stejný post zastával v Ázerbájdžánu. V letech 2006 až 2011 působil jako zástupce velvyslance v Kyjevě, zhruba rok také jako chargé d'affaires.

12:33
28. 4. 2024

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
28. 4. 2024

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
28. 4. 2024

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Kompletní online
Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. září 2023 05:18 )

bude potřeba nakopnout tu ekonomiku
Vepřové nahoru, už v říjnu. A prostě nebude. ,,Průšvih v celé EU.” (parlamentnilisty)
Tak hodně zdaru soudruzi.
Žádná ekonomika, samozřejmě ani česká, se netvoří úřednickými papíry
na ministerstvech, v bankách, v poradenských firmách, v úřadech.
Ekonomický výkon a výsledek se tvoří na polích, v továrnách,
v produktivní výrobě či servisu. Ekonomiku tvoří konkurenceschopný,
kvalitní výrobek. To je základní fakt, který musí politické elity a
společenské elity sami vědět a promítat do našich životů. Do zákonů,
do pravidel našich životů. Zdá se, že to neví. I my všichni musíme tento
základní fakt chápat, znát, pracovat s ním.
www.To­masBre­zina­Best­.cz

Jirik-ta ( 26. září 2023 05:12 )

Ruská ambasáda v Česku je komunikační kanál, který chceme mít otevřený, vysvětluje diplomat Konecký (irozhlas)27. května 2023

Ruskou ambasádu v Praze posílili dva diplomaté, Kreml dosáhl nepřekročitelné hranice (aktualne)21. 6. 2023

Jirik-ta ( 26. září 2023 05:07 )

a je odepsaná

Jirik-ta ( 26. září 2023 05:06 )

u žen se o věku nemluví

Jirik-ta ( 26. září 2023 05:06 )

není, je to děvče jako lusk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa