Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ředitel IKEM Stiborek končí. Ministr zdravotnictví Válek přijal jeho rezignaci

Aktualizováno -
18. srpna 2023
12:02
Autor: ČTK, simao - 
18. srpna 2023
10:23

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijal rezignaci ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka, který mu ji nabídl dnes ráno. Válek to oznámil na tiskovém briefingu, který se uskutečnil bez dotazů. Řízením IKEM v plném rozsahu pověří dosavadního statutárního zástupce ředitele institutu Jiřího Malého.

Podle serveru Seznam Zprávy si Stiborek vydělal desítky milionů půjčkami na vysoký úrok. Stiborek ve čtvrtečním rozhovoru pro Blesk.cz odmítl, že by se během svého podnikání dopustil něčeho protiprávního. Informace Seznam Zpráv považuje za řízenou likvidaci a vyřizování účtů.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018.

Válek na úvod řekl, že obvinění od počátku považoval za velmi závažná a nebral je na lehkou váhu. Dnes ráno jednal se Stiborkem, který mu nabídl rezignaci.

Stiborek: Dehonestační kauza

Jako důvod svého odstoupení uvedl Stiborek na webu nemocnice osobní útoky novinářů, které mu znemožňují pečovat o dobré jméno zařízení.

„Vždy jsem pečoval o stabilitu, rozvoj a vynikající výsledky Institutu klinické a experimentální medicíny. Osobní útoky webových novinářů ze serveru Seznam Zprávy, kteří z mého někdejšího, 3 roky již neprobíhajícího, legálního podnikání uměle vyrobili dehonestační kauzu, mi bohužel znemožňují pokračovat v péči o dobré jméno IKEM. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ředitele, abych nezatěžoval IKEM jakýmikoli pochybnostmi o jeho budoucnosti a mé minulosti. Svoji pověst, poškozenou výše zmíněnými ′novináři′, proto budu dál bránit soudní cestou,“ uvedl v prohlášení Stiborek.

Video  Šéf IKEM Stiborek končí. Ministr Válek oznámil, že přijal jeho rezignaci  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Fiala: Je to správné řešení

„Ve stávající situaci je rezignace ředitele IKEM správným řešením. IKEM je špičkové medicínské centrum, které každý den zachraňuje lidské životy a dělá excelentní vědu. Rezignaci pana ředitele považuji za první nutný krok k tomu, aby se organizace vrátila k běžnému fungování, vytvářela klidné a inspirativní prostředí pro špičkové lékaře a zdravotníky a mohla nadále poskytovat tu nejkvalitnější zdravotní péči a v rámci vědecké činnosti přicházela s novými léčebnými postupy,“ uvedl v prohlášení premiér Petr Fiala (ODS).

Šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila rezignaci za jednoznačně správné řešení. „Kauza pana Stiborka nebude nadále vrhat stín na dobrou pověst IKEM a skvělou práci tamních lékařů. Jsem ráda, že se pan ministr Válek s ním na tomto řešení dohodl,“ ocenila vicepremiéra za TOP 09 Pekarová Adamová.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová nic jiného než konec ředitele IKEM neočekávala. „Svou kauzu nedokázal vysvětlit. Překvapuje mě, že ministr Válek nereagoval dřív, a naopak to celé ještě hájil,“ uvedla.

Úkolem Malého bude podle Válka především zajistit pokračování kvalitního fungování IKEM, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty.

Resort zdravotnictví se ve spolupráci s Malým zaměří na to, aby se kauzy a vnitřní spory uklidnily a neopakovaly. „Očekávám, že nyní se IKEM po tomto turbulentním týdnu vrátí k tomu, co je mimo jiné jeho základním smyslem - péči o pacienty a excelentnímu výzkumu,“ dodal Válek.

Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které podle Seznam Zpráv postupně poslala minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami i 140.000 korun za den. Stiborek webu Blesk.cz řekl, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, které získal prodejem domu a bytu, část si vydělal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Stiborek uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.

Lomikel ( 19. srpna 2023 02:38 )

tak je to spravne, tak to ma byt.
Stiborek dostal padáka, brňák ho nahradil.
Už nebude žádná lichva, teď se bude šňupat koks po brněnském způsobu...

MarekBadatel ( 19. srpna 2023 00:58 )

Je velmi důležité, že lichvář který "za nedodržení pravidel" účtoval dlužníkům až cca 73% ročně, v některých případech částky vyšší než 100 tis.(někteří to sami odnesli svým zdravím, jeden dokonce přišel o nohu) a která sám porušoval tím, že obcházel povinnou licenci od ČNB - NEMŮŽE dělat ředitele instituce jako je IKEM, požívat výhod svého postavení a být placen z veřejných peněz. Každý, kdo dělá něco podobného a chce pracovat ve veřejné funkci ať si 3x nebo i vícekrát rozmyslí. Na druhou stranu má 50 mega (krvavé peníze) tak co by ještě chtěl.

bullshit ( 18. srpna 2023 20:41 )

Chlápek s 200k měsíčně, to nechápu. Prostě nenažranost. Docela bych chtěl vidět proti čemu by se chtěl soudit. Pokud je to pravda tak jistě podával FÚ daňové přiznání a odvedl pojistné ZP a důchodové + nemalou daň. Tam by měl padnout už do solidární daně. Dobře si to chlapec vybral...

e.lesanova ( 18. srpna 2023 20:06 )

Stiborek je bezpochyby grázlík 1.třídy, o tom žádná, ovšem odpovědnost za neprověření kádra na funkci ředitele IKEM padá na hlavu Válka, který je zadarmo drahý a jako MZ naprosto zbytečná persona Ten jen využívá koryto a práce velká NULA

krapotkin ( 18. srpna 2023 19:18 )

Proč holema, Ukrajinci ti rádi levně prodají cokoliv co střílí. Dostali toho od Evropy tolik, že neví co s tím - hlavně ty moderní zbraně neumějí obsluhovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa