Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Stanjura probíral změny úsporného balíčku se zástupci krajů a obcí. K dohodě nedošli

Aktualizováno -
15. srpna 2023
10:55
Autor: ČTK - 
15. srpna 2023
08:10

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se na dnešní schůzce zatím nedohodl se zástupci měst a obcí na tom, jak bude vypadat daň z nemovitosti nebo případná úprava rozpočtového určení daní (RUD). Dohoda by ale podle něj měla být nejpozději do konce srpna. Pokud koalice na návrhy změn přistoupí, ty budou rozpočtově neutrální, řekl novinářům po jednání.

V rámci RUD se stát dělí s obcemi, městy a kraji o část daní, které vybere. Zástupci Svazu měst a obcí i Sdružení místních samospráv navrhují, aby daň z nemovitosti zůstala dál výlučným příjmem obcí. Aby tato změna byla rozpočtově neutrální, nahradilo by ji snížení podílu měst na sdílených daních.

„Vysvětlili jsme si podrobně návrh, který Sdružení místních samospráv poslalo koalici. My jsme zdůraznili, že pro koalici je důležitý celkový objem úspor v balíčku. Sejdeme se ještě jednou tak, abychom se do konce srpna dohodli, nebo nedohodli na změně ve výnosu z daně z nemovitosti,“ uvedl dnes Stanjura.

Jde o to, zda výnos z daně nemovitosti skončí jako doposud ze 100 procent v rozpočtech měst a obcí, nebo část skončí ve státním rozpočtu. Pokud se výnos z daně z nemovitostí pro města a obce sníží, bude kompenzován z jiných daní, podotkl.

„Jednání bylo velmi věcné, přívětivé. Dohoda zatím učiněna nebyla, máme nějakou dobu na to, abychom ještě propočítali nějaká čísla,“ řekla novinářům po jednání předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková. „Jsme připraveni dojít k nějakému cíli. Na konkrétních parametrech bychom se měli dohodnout do konce srpna,“ doplnil předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Konsolidační balíček mimo jiné zavádí nový koeficient daně z nemovitosti. Výnos ze zvýšení daně o tento koeficient má být výhradním příjmem státního rozpočtu. Dosud výnos z daně z nemovitosti šel pouze obcím. Loni takto získaly podle státního závěrečného účtu přes 12 miliard korun.

 

Koaliční lídři v širším formátu takzvané K15 se budou podle informací ČTK změnami zabývat až příští týden, sněmovní výbory se pak nad variantami pozměňovacích návrhů sejdou v posledních srpnových dnech.

Na 31. srpna je svolán hospodářský i rozpočtový výbor. Pozvání k jednacímu stolu v tomto týdnu očekává i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Prvním čtením na sněmovním plénu prošel balíček v polovině července a další kolo se má uskutečnit začátkem září.

Opozice zahrnula vládní předlohu třemi desítkami pozměňovacích návrhů. Pouze jeden návrh pochází z koaličních řad - jde o návrh předsedy pirátského klubu Jakuba Michálka namířený proti zvýšení renty bývalých prezidentů.

Návrh zákona má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun. Součástí projednávaného návrhu zákona není omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

Vláda v materiálu uvádí, že v příštím roce by měla navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Balíček mění 63 zákonů. Jde hlavně o rušení daňových výjimek a některá zjednodušení.

Video  Ekonomka Horská o úsporném balíčku a „tloustnoucím Otesánkovi“. Budou škrty stačit?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

UFO1 ( 19. srpna 2023 05:20 )

Hospodaření v obcích je za vlady ANO i slepence ko

nespokojeny ( 16. srpna 2023 16:54 )

Chtěl, aby to dopadlo co nejlépe a dopadlo to jako vždycky!!!!

jajas ( 15. srpna 2023 15:35 )

Stanjura si myslí, že má za ušima a přitom má v kaťatech...Už jak se poprvé zmínil, že o některých bodech balíčku by bylo možné jednat jsem tušil, že to říká pouze proto, aby nebyl kritizovaný, že vláda nekomunikuje a přitom stejně věděl, moc dobře, že sice jakože jednat bude, ale určitě na žádné změny nepřistoupí......no ale když někdo s ním chce jednat, tak proč ne, žejo­....vy­*ch*c*­á*nek první jakosti je to....a ještě hloupý...

stařec ( 15. srpna 2023 13:50 )

Staňuro ty patříš do tepláků!!! Co vybere obec,to patří obci a ne že to ukradete a budete bužirovat a jezdit po výletech za naše!!! NA-RAT A NEPUSTIT K VODĚ !!!

jajas ( 15. srpna 2023 12:49 )

Tak tady přehled nemám, jestli většina.....moje rodina bydlí v naší obci, na předměstí krajského města, několik desítek let a důvod odtud odcházet neviděly ani moje děcka, postavili si své bydlení, jejich děcka zde mají školku, školu, různé kroužky, zdravotní středisko, stadión, koupaliště, obchody, benzínku....prostě vše potřebné k životu a se to stále zlepšuje. Takže asi máme štěstí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa