Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel s manželkou v jižních Čechách: Karate, první dáma s růží, spolužák i lichotky s Kubou

Aktualizováno -
19. července 2023
22:01
Autor: vja, man, Mii, ČTK - 
19. července 2023
05:00

Obul tenisky, povolil knoflíček a s ochrankou v patách pokořil horu Kleť. Takto netradičně pojal v úterý svou návštěvu Jihočeského kraje prezident Petr Pavel. Ve středu následoval další program, kdy si Pavel mj. prohlédl zámek v Českém Krumlově, mládežnické cvičení karate na Šumavě, divadelní amfiteátr v Hořicích, které chtějí na seznam UNESCO či stanici vodní záchranné služby, kterou vede jeho někdejší spolužák. Zatímco Pavel pochválil za způsob vedení krajehejtmana Martina Kubu (ODS), ten mu lichocení oplatil slovy o tom, že šlo o jeho první prezidentskou návštěvu v úřadu hejtmana a bylo dobré si počkat právě na Pavla.

  • Návštěva prezidenta Pavla v Jihočeském kraji pokračovala i ve středu.
  • Prezident si prohlédl zámek v České Krumlově, načež se přesunul na Hořické pašijové hry. Na nich prezidentský pár dostal červenou růži.
  • Pavel byl také na Šumavě svědkem mládežnického cvičení karate, navštívil také stanici vodní záchranné služby.
  • Od svého březnového nástupu na Hrad navštívila hlava státu se svou manželkou Evou (58) už čtyři kraje včetně Prahy.
  • Včera jako první v Jihočeském kraji zamířili do továrny na tužky Koh-i-noor, kde Pavel označil firmu za jednu z tradičních českých značek.
  • Pavel také pokořil horu Kleť, jejíž nadmořská výška je 1087 metrů. Cesta nahoru mu trvala přes hodinu, manželka jela radši lanovkou. Prezidentský pár na Kleti navštívil i tamní observatoř.
  • „Další na řadě bude Jihomoravský kraj,“ oznámil dnes Pavel na závěr své návštěvy jižní Čech.

Prezidentský výstup na Kleť

Jelikož si během květného výjezdu na Vysočinu prezident při běhu štafety natrhl stehenní sval, včera raději zvolil klidnější, ale i tak fyzicky náročnou aktivitu. Na vrcholku si pár dal společně s hradní kancléřkou Janou Vohralíkovou na posilnění pivo.

„Zaprvé, protože tady je hezky, máme za sebou asi čtvrtinu, třetinu prázdnin, tak kam jinam vyjet než do kraje, který je právě znám turistikou, takže myslím, že volba Jihočeského kraje trošku nahrává letní atmosféře. Proto jsme i zvolili výšlap na Kleť a proto jsme zvolili na zítra několik témat v souvislosti s Lipnem,“ popsal v úterý Pavel novinářům, proč vyrazil zrovna na jih Čech.

Tiskovku netradičně uspořádal právě na vrcholku Kletě, u rozhledny, kde jej jako vždy doprovázela ochranka, která si s ním už několikrát užila – třeba když se rozhodl v Roudnici nad Labem sjet divokou vodu během mistrovství světa. Nebo když jel do Německa na svém motocyklu.

Na jihu Čech našel světovou kvalitu

K návštěvě Kletě a tamní observatoře se vrátil Pavel i ve středu při závěrečné tiskovce s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) po boku.

„Pro mně to byl úžasný příklad toho, jak i na místě, kde by to člověk nečekal, můžeme najít světovou kvalitu. Ta observatoř nejenom, že pozoruje, jak by z názvu mohlo vyplývat, planetky, planety a hvězdy, ale kromě toho slouží také jako varovný systém pro ochranu planety Země před nebezpečnými trajektoriemi různých meteoritů, případně malých kosmických těles a spolupracuje velice intenzivně nejenom s Evropskou kosmickou agenturou, ale výsledky své práce také posílá do NASA a je hodnocena jako jedno z 10 nejlepších pracovišť tohoto druhu na světě,“ pochvaloval si Pavel.

S Kubou si polichotili

Hejtmana Kubu chválil za způsob spravování kraje a komunikaci se starosty, „která je evidentně lepší, než je to v některých jiných krajích“.

Kuba mu lichotku vrátil. „Pro mně to jako hejtmana, který nastupoval v roce 2020, to byla první návštěva prezidenta a když si k tomu dovolím takový krátký politický komentář, tak myslím, že bylo dobré si počkat právě na tohoto prezidenta a přivítat v jižních Čechách právě prezidenta Pavla,“ uvedl Kuba a sklidil potlesk.

Pavel o Kunderovi i rozpočtu

Pavel se během návštěvy Jihočeského kraje dotkl i vážnějších témat. Vyjádřil se například k možnému státnímu pohřbu spisovatele Milana Kundery. „Prezidentská kancelář o tom ani tak sama za sebe uvažovat nemůže. Ten požadavek by asi musel vzejít primárně od rodiny. Já jsem nic takového zatím nezaznamenal,“ uvedl prezident.

Promluvil také o schodku rozpočtu. „Já si myslím, že to, co vláda navrhuje, pokud se jí to opravdu podaří snížit schodek státního rozpočtu o více než 90 miliard, tak že to bude velice rozumný krok, zároveň udržitelný,“ je přesvědčený Pavel.

Zmínil úmrtí na vodních plochách

Pavel vnímá, že Jihočeský kraj má problém s nedostatkem lékařů. „Je to čím dál tím složitější, motivovat je finančně. Ukázalo se, že to nejde ani ve výši v řádech statisíců, v případě Jihočeského kraje je to dokonce v souhrnu jednoho a půl milionu (…). Já si myslím, že bychom o tom měli uvažovat v celém tom komplexu kvality života, protože finanční ohodnocení jedna věc, ale druhá věc je, jestli mladí lékaři najdou v těch provinčních oblastech zaměstnání pro své partnery,“ vysvětlil palčivý problém prezident.

Prezident si ve středu pochvaloval návštěvu stanice vodní záchranné služby. Pro mně to byla velice příjemná návštěva nejenom proto, že je mi to prostředí blízké a že tady záchranné stanici šéfuje můj bývalý kolega a spolužák, ale hlavně proto, že je to parta lidí, kteří ve svém volnu odvádějí úžasnou práci. A myslím, že zrovna teď je to aktuální, když vidíme kolik úmrtí je na různých vodních plochách. Tito lidé se starají o to, aby všechny naše vodní plochy byly bezpečnější. Chtěl bych jim za to vyjádřit svůj dík a respekt,„ dodal Pavel.

Prezident a podpora pašijových her v Hořicích

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku by se do konce roku mohly dostat na národní seznam nehmotného kulturního dědictví ČR. Jejich pořadatelé usilují také o zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, což by se mohlo povést příští rok, uvedl starosta městyse Martin Madej (Pro Hořice).

Pavel je připraven podpořit snahu o zápis her na seznam UNESCO, řekl novinářům. „Až budeme splňovat kritéria, která jsou k tomu zapotřebí, tak ano. Bude to dobře pro naši zemi, přitáhne pozornost v tom lepším, bude to přitahovat turisty z mnoha zemí,“ řekl prezident na dotaz ČTK.

„Tradice by se měly dodržovat. Není to vůbec o tom, jestli někdo je, nebo není věřící, ale o historii, o kultuře, o všeobecném rozhledu. A nakonec spousta těch (biblických) příběhů má naprostou aktuálnost i ke dnešku, protože se týkají mezilidských vztahů, lidských vlastností, a ty negativní se bohužel opakují stále dokola,“ dodal Pavel.

Do zahraničí se nechystá, vyrazí na Colours

Jaký je další prázdninový program Petra Pavla? Na dotaz Blesk Zpráv prezident popsal, jak se chystá trávit zbytek léta. „Já odpočívám i tady, ale nechystám se nikam do zahraničí. My máme chaloupku na pomezí Orlických hor a Krkonoš, takže já budu trávit léto sekáním trávy, štípáním dříví na zimu a domácími pracemi,“ prozradila hlava státu.

Již v pátek se přitom chystá do Ostravy, kde navštíví festival Colours of Ostrava.

 

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák.  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 22. července 2023 19:50 )

Jirik-ta ( 22. července 2023 19:50 )

Jirik-ta ( 22. července 2023 16:06 )

jak dostat republiku ze srabu? Odvolat premiéra a celou vládu. A na to tam je.

Jirik-ta ( 22. července 2023 16:04 )

Jirik-ta ( 22. července 2023 16:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa