Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlův úspěch: Prezident neskrýval spokojenost, na Hradě jmenoval své adepty na ústavní soudce

Aktualizováno -
5. června 2023
18:15
Autor: ČTK - 
5. června 2023
07:54

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalou prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou ústavními soudci. Jde o první členy Ústavního soudu (ÚS), které Pavel vybral po své březnové inauguraci. Kandidáty minulý týden schválil Senát.

Trojice nováčků v patnáctičlenném týmu ústavních soudců zaplnila místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejichž desetiletý mandát skončil 3. května.

V neděli vypršelo funkční období také Vladimíru Sládečkovi, kandidáta na toto místo prezident zatím neoznámil. „Předpokládám, že podklady k posuzování předáme Senátu v nejbližších dnech,“ řekla novinářům mluvčí prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková.

V srpnu skončí mandát také soudci Ludvíku Davidovi. Předání podkladů k jejich nástupcům horní komoře Parlamentu očekává Hrad v červnu. „Prezident ještě není rozhodnutý o všech jménech, jasno je víceméně o tom prvním kandidátovi,“ uvedla Řeháková.

Pavel neskrýval spokojenost

Pavel při ceremoniálu řekl, že nebude skrývat uspokojení ze jmenování první trojice kandidátů. Odmítl však, že by šlo o jeho vítězství.

„Jmenováním tří velice kvalitních lidí do funkcí ústavních soudců jsme vyhráli všichni,“ uvedl. Jde podle něj o úspěch nových soudců, ale také všech, kdo se na jejich výběru podíleli. Trojici popřál mnoho úspěchů a zdraví. Nepochybuje o tom, že budou nezávislými a spravedlivými soudci.

Rychetský: A zítra do práce

O Baxovi se spekuluje jako o možném adeptovi na předsedu Ústavního soudu po Pavlu Rychetském, jehož mandát vyprší 6. srpna. Prezident to nepotvrdil, ale ani nedementoval. „A zítra do práce,“ řekl při přípitku Rychetský.

„Soudce ÚS se ujímá své funkce složením slibu do rukou prezidenta republiky. O zařazení nových soudců do konkrétního senátu a o přidělení nových věcí však rozhodne až plénum ÚS. Není ale pochyb o tom, že všichni tři soudci jsou pro svoji novu roli dobře připraveni a že spolu s ostatními soudci budou dalších deset let pozorně chránit ústavnost a lidská práva,“ uvedl generální sekretář ÚS Vlastimil Göttinger.

Třiašedesátiletý Baxa je soudcem od roku 1984. Předsedou NSS byl jmenován hned po jeho ustavení v roce 2003, a to až do září 2018. Podílel se na založení Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. V roce 1998 se stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002 - pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského před jeho odchodem mezi ústavní soudce.

Čtyřiačtyřicetiletý Wintr vystudoval souběžně s pražskou právnickou fakultou také historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Z práva i politologie má doktorský titul. V roce 2019 se stal tajemníkem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR, působil také jako člen Legislativní rady vlády. Wintr působil rovněž v rozkladové komisi Českého statistického úřadu či v Etické komisi Českého rozhlasu. V letech 2012 až 2017 byl i členem Rady ČTK, které v letech 2014 až 2015 předsedal.

Jednapadesátiletá Zemanová je soudkyní od roku 2001, dosud působila jako místopředsedkyně ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci. Předtím pracovala u Nejvyššího správního soudu a poté u pražského městského soudu. V čele Soudcovské unie stála v letech 2014 až 2020. Zaměřovala se zejména na oblast přípravy a výběru soudců, podmínky působení a výběru funkcionářů a problematiku státní správy soudů. Od Jednoty českých právníků získala medaili za přínos justici.

Video  Tisková konference Petra Pavla a Miloše Vystrčila o výběru ústavních soudců  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaNat ( 6. června 2023 22:24 )

Pokud toto pokládáš za pokus o racionální diskuzi, pak ti budu vděčna, když na mě opravdu nebudeš reagovat.

roxin ( 6. června 2023 18:37 )

Článek o soudruhovi a jeho kámošce se nelíbil, mohla by si to přečís podplukovnice.

JaNat ( 6. června 2023 10:39 )

Pošli za mě ty mejly, já ted nemám čas.

JaNat ( 6. června 2023 10:38 )

10:37 Fabce

JaNat ( 6. června 2023 10:37 )

To co vyčítáš ty nám bychom mohli vyčítat vám. Vaše názory a opěvování prezidenta od prního dne, stavění na podest a chválení každého jeho kroku je až fanatické. Takže je to tak, že vy plivat smíte a my ne, protože vy to berete osobně a okamžitě začnete do diskutujícícho šít a jdete do osobní roviny a když vám člověk podrží zrcadlo, tak se kácíte. Ba ještě hůř, vy ani nepochopíte, že vám držíme zrcadlo (viz kritika šatů Pavlová/Zemanová). A nechod mi s tím, že si tady někdo o to koleduje, ne, pravdou je, že vy prostě nejste schopni akceptovat jiný názor. Co tady předvedla včera home je toho příkladem a kdo tady lidi terorizuje s multinicky je snad také konečně jasné. A kdybys byl chlap, tak bys ses k tomu postavil, ale to opět strčíš hlavu do písku. Tak si tu svoji nesoudnou slohovku nech pro sebe. Myslela jsem, že se alespon dá s tebou trochu diskutovat, ne, nedá, a není to o mně, sledovala jsem tě, hádáš se s každým. Piš si co chceš, my si budeme psát co my chceme. Je to totiž 50:50.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa