Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lipavský v Rijádu mluvil o velkých příležitostech. Setkal se s princem a zamířil do Iráku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. května 2023
18:55
Autor: ČTK, bel - 
24. května 2023
11:56

Nynější hluboká ekonomická transformace Saúdské Arábie je obrovskou příležitostí k rozvoji vzájemných hospodářských vztahů, míní český ministr zahraničí Jan Lipavský. V Rijádu dnes zahájil česko-saúdskoarabské obchodní fórum, které označil za významné nejen pro vzájemné vztahy, ale také pro vznik smysluplných obchodních partnerství za účasti českých společností. Fóra se z české strany účastní patnáctičlenná podnikatelská delegace tvořená firmami působícími v oblastech od obranného průmyslu, přes petrochemii, stavebnictví, informační technologie, hudební průmysl až po lázeňství. Ministerská delegace se pak přesunula doo Iráku.

„Jsme schopni vyrobit vše, možná kromě ponorek, protože jsme vnitrozemská země,“ poznamenal k možnostem českého průmyslu předseda zahraniční sekce Hospodářské komory ČR a arabista Ilja Mazánek po krátkém úvodním projevu a představení v arabštině.

Doplnil, že Česko je vysoce ekonomicky a průmyslově rozvinutou zemí a připomněl, že na českém hrubém domácím produktu se průmysl podílí v míře srovnatelné s Německem. Ministr Lipavský na fóru představil přítomné zástupce českých firem, jako je například Česká zbrojovka nebo výrobce klavírů Petrof.

Cílem ambiciózního saúdskoarabského plánu reforem známých jako „vize 2030“ je vymanit ekonomiku země ze závislosti na exportu ropy a stát se významným hráčem například také v oblasti turismu.

Evropská unie je podle české Hospodářské komory druhým největším obchodním partnerem Saúdské Arábie. Konkrétně Česko může podle komory využít příležitostí v tamním rozvíjejícím se těžebním průmyslu a nabídnout své technologie. Na obranu Rijád vydává šest až osm procent svého HDP a je druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě, byť se dosud v této oblasti výrazně spoléhá na Spojené státy. Mezi dalšími dodavateli v této oblasti ale jsou i Jižní Korea, Španělsko či Slovensko.

Saúdskoarabská populace je relativně mladá s průměrným věkem kolem 32 let. V roce 2050 by se z dnešních 35 milionů lidí měla zvýšit až na 45 milionů. Kromě diverzifikace ekonomiky počítá země v příštích letech také mimo jiné se zvýšením zaměstnanosti Saúdských Arabů, včetně žen. Mezi saúdskoarabskými představiteli na obchodním fóru bylo dnes několik místních podnikatelek.

Delegace se následně přesunula do Iráku. „Já myslím, že v Iráku je daleko komplikovanější politická i bezpečnostní situace. Koneckonců toho asi budeme jako celá delegace svědky. A Česko Iráku pomáhá i se stabilizací, s bezpečností. Máme tam celou řadu projektů a je na místě, aby i české společnosti hledaly relevantní, relevantní spojení,“ řekl Blesku Lipavský. Hlavní program tam ministra čeká ve čtvrtek.

Jirik-ta ( 24. května 2023 19:33 )

krapotkin ( 24. května 2023 17:01 )

To už zase dělá ostudu po světě ?

naidka ( 24. května 2023 13:57 )

Šejkové si před takovým jelimanem asi sednou na zadek.

kedris ( 24. května 2023 12:58 )

cestovka od daňových poplatníků, lipánek šel přemlouvat šejky proti rusku a žebrat o plyn a ropu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa