Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Po Zemanovi se s prezidentem Rakouska setkal i Pavel: S prvními dámami na pivu a tataráku

Aktualizováno -
3. března 2023
09:30
Autor: ČTK, for - 
2. března 2023
07:16

Na návštěvu České republiky přijel rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Do Prahy dorazil vlakem, oficiální program mu začal ve čtvrtek dopoledne setkáním s končícím českým prezidentem Milošem Zemanem. Na Hradě si prezidenti předali vyznamenání. Bellen se však sešel i s premiérem Petrem Fialou (ODS), s manželkou pak vyrazil do restaurace na Malé Straně i za zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a jeho chotí Evou.

Zvolený prezident Petr Pavel se dnes odpoledne neformálně sešel s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem. Do malostranské restaurace U Glaubiců, kde setkání vzbudilo velký zájem turistů, je doprovodily manželky Eva Pavlová a Doris Schmidauerová.

Van der Bellen  měl dnes na programu také schůzky s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a premiérem Petrem Fialou (oba ODS).

Budoucí český prezident, kterého čeká inaugurace za týden, a rakouská hlava státu si k neformální schůzce rezervovali místa v restauraci nedaleko Poslanecké sněmovny. Na místo dorazili i velvyslanci Bettina Kirnbauerová a Jiří Šitler.

V restauraci se prezidentské páry zdržely zhruba 45 minut. K pivu si dávaly škvarkovou pomazánku, pomazánku obazda a tatarský biftek.

Pavel v pondělí uvedl, že dnes s Van der Bellenem a v pátek s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou ho čekají krátké schůzky. „Je to především neformální zdvořilostní návštěva, abychom se poznali a navázali vztahy, žádné zvláštní okruhy otázek pro tyto schůzky připraveny nejsou,“ řekl.

Pavel v pátek po schůzce s Van der Bellenem uvedl, že s manželkou rádi přijali pozvání na cestu do Vídně. „Děkuji a v květnu se budeme těšit na schůzku i na sachr,“ uvedl na twitteru.

Rakouský prezident Van der Bellen v Praze: S premiérem Petrem Fialou (ODS) Rakouský prezident Van der Bellen v Praze: S premiérem Petrem Fialou (ODS) | ČTK/Michal Kamaryt

Zeman slezl z vozíku

 

Van der Bellen zahájil návštěvu Prahy dopoledne na Pražském hradě - rozloučit se s Milošem Zemanem přijel pouze několik dnů před koncem jeho prezidentského mandátu. 

V jedenáct dopoledne čekalo Bellena slavnostní uvítání na Hradě, kde vedle vojenských poct čekala na prezidenty i kapela. Ta nejdříve zahrála rakouskou a poté i českou hymnu. Zeman u té příležitosti slezl z vozíku a za opory ochranky na počest stál. 

„Vojáci nazdar!“ pozdravil následně rakouský prezident nastoupenou jednotku. Poté se přesunul se Zemanem dovnitř Hradu. V české delegaci bylo možné zahlédnout hradního kancléře Vratislava Mynáře či ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL).

Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena s chotí (2.3.2023) Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena s chotí (2.3.2023) | Reprofoto ČTK

Prezidenti si předali vyznamenání

Český prezident avizoval, že mu udělí nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva a tak také v poledne učinil. O předání vyznamenání včetně řádového řetězu informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru. 

Dosluhující česká hlava státu také neodchází s prázdnou. „Zeman obdržel nejvyšší rakouské státní vyznamenání -Velkou hvězdu čestné dekorace za zásluhy o Rakouskou republiku,“ uvedl také Ovčáček. „Vážím si i nejvyššího rakouského vyznamenání a které chápu jako výraz přátelských a stabilních vztahů,“ okomentoval ocenění Zeman na tiskové konferenci.

O Ukrajině, dálnicích i přátelství

Zeman informoval, že se s Bellem bavili o několika věcech. Tématem byla samozřejmě Ukrajina, ale také jaderná energie, přátelství a budování infrastruktury. „Tématem bylo budování dálniční sítě, ať už mezi Lincem a Prahou nebo Brnem a Vídní a shodli jsme se, že jsme sice ujišťováni, že budou stavby dokončovány, ale realita za tímto ujišťováním zaostává,“ rýpnul si Zeman.

Podle dosluhující hlavy státu se jednalo o nekonfliktivní a přátelské setkání. „A pokud nás něco rozděluje, jako je téma jádra, tak si myslím, že přátelé spolu mají diskutovat a mají si vyměňovat argumenty a i přes rozdílnost názoru nevyvovozovat konflikt,“ dodal Zeman a poděkoval svému protějšku, že se Rakousko stará o české občany v Rakousku, zmínil v tomto ohledu i školu Komenského.

„Milý Miloši“ 

Slovo si vzal i rakouský prezident, který zmínil, že se Rakousko snaží, aby se v jejich zemi cítili Češi jako doma. „Jsme různí, ale jsme dobří sousedé, kteří si rozumějí a navzájem se respektují a dokážou spolu hovořit. To je Evropa a co máme společné, to nám přináší mír, stabilitu, bezpečnost a to jak ČR tak i Rakousku,“ uvedl Bellen, který svou řeč načal slovy „Milý Miloši“. 

Zemanovi poděkoval za to, že s ním léta jednal i na přátelské úrovni. Zdůraznil, že je rád, že spolu ČR a Rakousko spolupracují ve zdravotnictví i bezpečnosti. Dodal, že se těší na spolupráci s nastupujícím prezidentem Petrem Pavlem, se kterým má v plánu jednání. Zeman na doplňující dotaz dodal, že by počkal 100 dní, aby Pavla hodnotil. 

A uvedl i, jak se Rakousko, které je vojensky neutrální, staví ke konfliktu na Ukrajině. „Jedná se o prolomení mezinárodního práva, porušení suverenity. My sdílíme poltické hodnoty, jsme sice neutrální, ale to se nerovná lhostejnosti. Je důležité, aby EU v této době stála pospolu a musí hovořit jedním hlasem,“ uvedl.  

Podle Zemana za jistých okolnosti navíc neutralita může vést k tomu, že by se mohlo Rakousko stát mediátorem mezi Ruskem a Ukrajinou. 

Video  Zeman na Hradě vítal rakouského prezidenta  - ČTK
Video se připravuje ...

Van der Bellen stojí v čele Rakouska od ledna 2017, opětovně byl zvolen do úřadu loni na podzim. Se Zemanem se setkal například v červnu 2021 a v dubnu 2019 ve Vídni nebo v červnu 2017 v Praze.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaNat ( 4. března 2023 06:42 )

"Děkuji a v květnu se budeme těšit na schůzku i na sachr." No, je to vídeňská specialita, tak by mohl vědět, že je to Sacher.

Uživatel_5512061 ( 2. března 2023 20:17 )

No dobře, ale rozvědčík a politručka to už je troch silné kafe

Uživatel_5512061 ( 2. března 2023 20:16 )

První dáma je paní Ivana Zemanová. Vystudovaná politručka Pavlová je zatím jen čekatelka na první dámu.

Th0r_z_h0r ( 2. března 2023 20:10 )

Zacina to pripominat tu scenku s kachnama, je to Pavel, Pavel, Pavel,.... Prip. Pitin, Putin, Putin,.... Toho prvniho, rudyho nila, ma zjevne uz dost lidi vytetovanyho v mozku. No spis v hlave To je realita

JaNat ( 2. března 2023 19:43 )

Už přestaň hulit, já jsem pořád ještě žena, pleteš si mě s Jajasem, máš v tom pěkný guláš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa