Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Nesyslete“ léky, vyzval Čechy Válek. Výpadky bude řešit speciální skupina

Aktualizováno -
22. prosince 2022
13:11
Autor: ČTK, trm, vja - 
22. prosince 2022
12:25

Pracovní skupina, která bude řešit výpadky léků, se bude podle ministra zdravotnicví Vlastimila Válka (TOP 09) scházet každý týden. Budou v ní zástupci ministerstva, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a České lékárnické komory (ČLnK) a zástupci odborných společností lékařů, připraví i doporučení, jakým způsobem konkrétní chybějící lék nahradit. Ministr chce navíc dostat výrobu léků z Asie zpět do Evropy i do České republiky. Byly by podle něj na místě i státní pobídky pro farmaceutické firmy. Sledujte tiskovou konferenci ministra Válka.

„Chtěli bychom mít připravené scénáře, které budou konkrétní situaci řešit,“ řekl náměstek ministra Jakub Dvořáček, který skupinu povede. Scházet se podle něj bude jednou týdně, dokud se situace nestabilizuje. Očekává, že to může být půl roku i rok.

Situace týkající se sirupu Nurofen a antibiotika penicilinu už je podle ministra ustálená. Výrobce dodal 300.000 balení, postupně se od úterý dodává do lékáren. „Lékárny jsou zásobeny v dostatečném množství. Už dodávky, které počítáme do října letošního roku, v některých případech převyšují ty z minulého roku. Poptávka je však vyšší, což se nedalo úplně předvídat,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Vyzvala pacienty, aby nenakupovali velká množství sirupu a netvořili si zásoby. „Pro sedmnáctiletého pacienta obvykle nedává smysl kupovat dětský sirup, pokud může mít tabletu,“ doplnil lékárník Fakultní nemocnice Motol Petr Horák. Lékárna má podle něj další dodávky sirupu slíbené dnes i mezi svátky.

Válek: Česká vláda koná akčněji než vlády řady dalších zemí EU

Podle ministra Válka by veřejnost rozhodně neměla hledat viníka nedostatku léků v české vládě či Ministerstvu zdravotnictví. „My jsme konali, všichni vidí, že v lékárnách je Nurofen, že jsou peniciliny. Vláda v tomto případě koná daleko akčněji než řada jiných vlád v zemích Evropské unie. Je to stejné jako kritika, když jsme nechtěli stropovat ceny nafty, a udělali jsme dobře. Výsledek byl, že když jsme šli tou naší cestou, tak se ukázala jako správná,“ sdělil na tiskové konfrenci Blesku.

Česká vláda dle jeho názoru patří v Evropě k jedněm z nejakčnějších, které na podobné problémy reagují co možná nejrychleji. Za mimořádný úspěch rovněž označil české předsednictví v Radě EU. 

Vedení EU, naše předsednictví, bylo jedno z nejúspěšnějších za řadu posledních let a opravdu jsme udělali obrovské množství pozitivních kroků pro české občany. Ty výpadky jsme vyřešili, budeme je dynamicky řešit. Nedovedu si představit, že jakákoli jiná vláda by byla akčnější, rychlejší a úspěšnější,“ dodal Válek pro Blesk.

Vedoucí lékárník FN Motol: Alternativy hledáme, zmenšuje se portfolium dodavatelů

Na otázku, zda lékárníci a Ministerstvo zdravotnictví dlouhodbě hledají alternativy k dodavatelům, které postihly výpadky, pro Blesk odpověděl lékárník FN Motol Petr Horák. „Samozřejmě pořád hledáme alternativy, ale těch bohužel často už není moc. Za mou praxi farmaceuta, což je víc než 20 let, tak portfolium menších firem se hrozně zmenšilo. Skutečně dneska často na některé léky máme jednoho až dva dodavatele a nějaká možnost, že bychom řekli, vy nás zlobíte, nahradíme vás někým jiným, se skutečně velmi tenčí,“ sdělil Blesku.

„Pro nás je spíš důležité vidět ty informace včas. Je to důležité i pro ty výrobce třeba těch alternativních přípravků tak, aby, když budou vidět, že nějaký přípravek bude mít problém, aby se na to mohli nachystat a třeba navýšit zásoby,“ dodal Horák.

Důvodem klesajícího počtu možných dodavatelů podle něj rychle postupující globalizace, která má za následek přítomnost skutečně velkých výrobců na trzích po celém světě. „Pro ně je samozřejmě ekonomické se slučovat. Do určité míry ale někdy dokonce dochází naopak k tomu, že některé léky vlastně prodají menší firmě, menšímu dodavateli. Tam se často i přesouvají vlastně práva k výrobě toho přípravku,“ shrnul krátce stav trhu s léčivy.

Video  Prostor X: Rozhovor s Vlastimilem Válkem  - Videohub
Video se připravuje ...

hejhej ( 25. prosince 2022 13:48 )

al.bunda: Válek je naprosto nekompetentní, ale zase zřídí skupinu, která bude okrádat daňové polatníky. Má snad tento ubožák málo poradců nebopoteřuje místo pro známého nebo příbuzného ?

nespokojeny ( 22. prosince 2022 22:06 )

Málo léků - řešení nesyslete.
Ku.wa, tak koho je to starost? Kdo je ministr zdravotnictví? Kde jsou ty léky? Kdo je tam poslal?

To jsou rozhodnutí a rady vlády: čisti si zuby ve sprše, vezmi si svetr, nejezdi zbytečně, dělej dvě zaměstnání, obvolejte 100 lékáren....

A teď ode mne: seberte se a táhněte už do ....

al.bunda ( 22. prosince 2022 19:27 )

Válek je idiot...stejný názor mám i o zbytku této idiotské vlády

jajas ( 22. prosince 2022 15:48 )

Toto zmotaného Válka by bylo již vhodné zavřít někam do ústavu.....není to ani dva dny, co jsem na seznam.cz četl: "„Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání,“ radí v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)." Je nevhodné, aby si ministr zdravotnictví dělal legraci z občanů......On snad ani neví, co říká. A teď prý nesyslete léky? Já jsem od léta sháněl nejdříve endiaron - nedostupný, pak Hylac forte - nedostupný, pak Loperamid nebo Loperon - nedostupný, nabídli mi Imodium, který je mnohem dražší i když obsahuje stejnou léčivou látku ve stejném množství jako dva předchozí léky. Vzal jsem si dvě balení (jsem nasyslil), protože věřím, že po novém roce už nebude ani to. Tak ať ten blázen začne dělat něco pořádného nebo ať jde Válek od válu. A te šém ať si už z toho čela vyndá, je to na prd....Tolik o Válkovi od mne....

MAMKA2316 ( 22. prosince 2022 15:18 )

Dnes jsem byl v Polsku koupit v lekárně léky který tu nejsou ! Koupil jsem vše a minimálně o 30% levnější a to i želatinové dinosaury 50 ks které tam stoji 105 Kč a u nás od 145 do 179 Kč internetové ceny??Neo algin 24 tab 18 zlotých ??ATD !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa