Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovo úřadování: Na ústavního soudce navrhl Svatoně. A do rady ČNB jmenoval dva nové členy

Autor: ČTK - 
14. prosince 2022
17:47

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu na jmenování do funkce soudce Ústavního soudu Jana Svatoně, bývalého děkana brněnské právnické fakulty. Předseda ÚS Pavel Rychetský označil Svatoně za velmi kvalitního kandidáta. Novými členy bankovní rady České národní banky se od 13. února stanou dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) a koordinátor Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Všechny dnes jmenoval právě Zeman.

Pokud návrh horní komora Parlamentu ČR odsouhlasí, zaujme Svatoň místo po Kateřině Šimáčkové, jež odešla před rokem k Evropskému soudu pro lidská práva. Zeman původně na její místo navrhl advokáta Petra Poledníka, ten ale v Senátu podporu nezískal.

Ještě před dnešním oznámením Hradu řekl předseda ÚS Rychetský v rozhovoru s ČTK, že Svatoň by byl velmi kvalitním kandidátem na ústavního soudce. „ÚS je schopen své funkce plnit i v oslabení o jednoho soudce. Ale pokud bude navržen kandidát, který splní nejen ústavní předpoklady, ale i ty etické, osobnostní, budu velice rád, když bude ÚS doplněn,“ dodal Rychetský.

Za Rychetského (zatím) nikoho nejmenoval

Svatoň byl v letech 2001 až 2007 děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později též zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání.

Některá média v minulých dnech spekulovala o tom, že se Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce také jmenovat šéfem Ústavního soudu Josefa Fialu, nynějšího řadového člena soudu. Rychetskému vyprší mandát až 6. srpna, Fialu by tedy Zeman musel jmenovat s odloženou platností. Ústavní experti takový postup označují za protiústavní.

Dva noví členové rady ČNB

Noví členové bankovní rady ČNB Procházka a Kubíček nahradí dosavadního viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým končí šestileté funkční období.

Zeman při jmenování členů bankovní rady uvedl, že kromě stanovování úrokových sazeb a zajišťování kurzu koruny je v boji proti inflaci třeba zodpovědná fiskální politika. Apeloval proto na bankovní radu, aby intenzivně spolupracovala s vládou.

„Vládu, zejména pak ministerstvo financí, je zapotřebí přesvědčit, že vedle silné koruny je dalším protiinflačním faktorem nízký deficit rozpočtu,“ řekl Zeman. Podle něj mohou v této záležitosti využít svých zkušeností právě Kubíček a Procházka.

Guvernér ČNB Aleš Michl po jmenování nových členů bankovní rady označil dosažení stabilní míry inflace za hlavní cíl rady. Očekává, že se inflace začne snižovat na jaře 2023. „Nyní mohu prohlásit, že naše prognóza očekává, že za rok a půl bude obnovena cenová stabilita,“ uvedl.

Třiačtyřicetiletý Procházka v minulosti působil jako hlavní ekonom společnosti Cyrrus. V čele EGAP je od roku 2012, od stejného roku je rovněž předsedou představenstva pivovaru Budějovický Budvar. V minulosti pracoval i jako člen NERV, v nynější radě je jejím koordinátorem.

Šestačtyřicetiletý Kubíček byl v letech 2007 až 2013 poradcem tehdejšího viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka. Od roku 2018 působí v Národní rozpočtové radě, kde byl nejprve hlavním analytikem, letos se stal ředitelem úřadu Národní rozpočtové rady. Vyučuje také na pražské Vysoké škole ekonomické.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa