Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fialu čeká večeře u Zemana. Sejdou se už ve čtvrtek, na stole budou i prezidentova veta?

Autor: David Polák, ČTK - 
21. listopadu 2022
16:50

Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala se opět sejdou u společné večeře v Lánech, kde naposledy probrali aktuální politické záležitosti v říjnu. Nyní přichází čas na listopadovou schůzku – podle informací Blesku se uskuteční ve čtvrtek 24. listopadu.

„Pan premiér se sejde s panem prezidentem v rámci tradiční pracovní večeře tento týden ve čtvrtek,“ prozradil Blesku exkluzivně mluvčí předsedy vlády Václav Smolka. Politici se spolu mají bavit o aktuální politické situaci.

Ta přitom zahrnuje i Zemanova poslední veta vládních plánů. Sněmovna totiž měla minulý týden na pořadu mj. přehlasování Zemanem vetované novely státního rozpočtu na letošní rok, poté však přišlo další veto prezidenta.

A to v případě novely služebního zákona. I v tomto případě je pětikoalice připravena Zemanovo rozhodnutí přehlasovat, jak avizoval i sám Fiala.

Podle novely mají od ledna zaniknout na ministerstvech funkce odborných náměstků, norma také ruší omezení v počtu náměstků členů vlády. Prezident Miloš Zeman vyjádřil podle zdůvodnění, které ČTK poskytl Hrad, pochyby o tom, nakolik je předloha v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Opět kritizoval také úpravu politických náměstků. Podle prezidenta nepatří do zákona o státní službě, když „v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku“.

„Služební zákon je důležitým krokem k lepšímu fungování státní správy, veto prezidenta jsme připraveni přehlasovat,“ sdělil ČTK premiér. K přehlasování prezidentova veta jsou ve Sněmovně nutné hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců. Koalice má v plném počtu 108 poslanců.

Mj. o volbách nové hlavy státu mluvil předseda vlády Fiala v nedávném pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Video  Ptám se, pane premiére – Petr Fiala o prezidentských volbách  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

LuCo ( 25. listopadu 2022 19:48 )

Pane prezidente sekněte se přes kapsu!! Přimlouvám se za to, aby jste Pětříkovi Pětikolejce za vynikající práci v premierské funkci, naservíroval nejméně dvojitou dávku projímadla!!

nespokojeny ( 21. listopadu 2022 20:00 )

Už aby to bylo! Divím se prezidentu Zemanovi, že s tak neschopným premiérem jedná tzv. "v rukavičkách".

UFO1 ( 21. listopadu 2022 18:20 )

Aktuálně by měli vyřešit školství,je na tom hůř než za socialismu a školou musi projít povinně každý, každý bude poškozen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa