Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vetoval služební zákon, mluví o „trafikách“. Rakušan: Rozlučková párty prezidenta

Aktualizováno -
18. listopadu 2022
16:30
Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2022
14:40

Prezident Miloš Zeman dnes vetoval koaliční novelu, podle níž mají od ledna zaniknout na ministerstvech funkce odborných náměstků a která také ruší omezení v počtu náměstků členů vlády. Zeman ve zdůvodnění vyjádřil pochyby o tom, nakolik je předloha v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Opět také kritizuje úpravu politických náměstků. Podle prezidenta nepatří do zákona o státní službě, když „v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku“. Premiér Petr Fiala (ODS) je přesvědčen, že poslanci veto přehlasují.

O novele služebního zákona, jak ji navrhli předsedové pětice koaličních stran, bude znovu hlasovat Sněmovna patrně ještě tento měsíc. „Služební zákon je důležitým krokem k lepšímu fungování státní správy, veto prezidenta jsme připraveni přehlasovat,“ sdělil ČTK premiér

Rakušan uvedl, že veto ho nepřekvapilo. „Velký počet prezidentských vet v poslední době vnímám jako zvláštní způsob rozlučkové párty Miloše Zemana s funkcí na Hradě,“ uvedl s odkazem na končící mandát prezidenta.

Podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) je vládní koalice přesvědčena, že novela služebního zákona je potřebná pro zajištění efektivního řízení ministerstev. „Proto věřím, že koalice veto přehlasuje,“ řekl ČTK.

Zeman má hned několik výtek

Předloha předpokládá také další změny ve státní službě. Týkají se například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na  místa ve státní správě.

K přehlasování prezidentova veta jsou ve Sněmovně nutné hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců. Koalice má v plném počtu 108 poslanců. Je ale možné, že se opětovné projednávání novely v dolní komoře v souvislosti s kritickými postoji opozice protáhne.

Změny služebního zákona mají podle předkladatelů prohloubit odpolitizování státní služby tím, že stanoví jasnou hranici mezi politickým vedením ministerstev a jejich úřednickým aparátem. Sněmovní opozice i někteří koaliční senátoři ale mluvili o politizaci státní služby. Další výtky směřovaly například k možnému zvýšení nákladů na státní správu.

Z odborných náměstků, tedy náměstků pro řízení sekcí, se mají stát od příštího roku vrchní ředitelé sekcí. Novela zároveň zruší omezení, podle kterého může mít člen vlády nejvýše dva politické náměstky. Předkladatelé poukazují na to, že náměstek člena vlády nyní nemá významné pravomoci. V novém pojetí má podle je zdůvodnění představovat „přemostění mezi politickou částí moci výkonné a mezi úřednickým a zásadně apolitickým aparátem“.

Zavedení pětiletého funkčního období vrchních ředitelů sekcí a dalších vedoucích státních úředníků má podle předkladatelů přinést vnitřní konkurenci a motivaci ke zvyšování úrovně služby. Státní správa by se navíc měla podle předlohy více otevřít pro odborníky zvenčí.

Zrychlení výběrových řízení na pozice ve státní službě chce koalice dosáhnout například zkrácením některých lhůt, elektronickou komunikací nebo rozšířením možností v omezení počtu uchazečů, kteří jsou přizváni na pohovor. Běžná úřednická místa by se obsazovala podle novely ve zjednodušeném výběrovém řízení. Předloha upravuje také služební studijní volno.

Video  Prezident Miloš Zeman u komunálek: Poprvé odvolil v Lánech! A zmínil pitomce.  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jajas ( 20. listopadu 2022 17:22 )

To jo, vysmívat se "ruině", to je pro duchem jednoduché...přitom sami neví, jak dopadnou oni. Fakt machři!

jajas ( 20. listopadu 2022 17:20 )

Tu šanci měl/má každý, tak neremcej....

jajas ( 19. listopadu 2022 07:29 )

Tomu zákonu nerozumím....vláda patrně požaduje, aby na ministerstvu seděli další vyžírkové- na co jsou tam ministři když každý má zástupce a poradce a ten má zase zástupce a poradce a asistenta....potom jsou tam na prd. Hlavně že se hlásá snížení administrativy. Nemluvě o tom, že tito zaměstnanci pak kromě běžného důchodu mají ještě nárok na příspěvek k důchodu.....není to málo Antone Pavloviči?

nespokojeny ( 18. listopadu 2022 18:52 )

S tou rozlučkovou párty můžete také začít. Už to dlouho trvat nebude!!!!

sorgedoktor ( 18. listopadu 2022 17:54 )

vYOVEDNI HODNOTA CLANKU JE PROBLEMATICKA..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa