Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zeman vetoval rozpočet a vládě poslal ostrý vzkaz. Naschvál a škodolibost, zní z pětikoalice

Aktualizováno -
3. listopadu 2022
21:39
Autor: for, David Polák, vja, ČTK - 
3. listopadu 2022
11:55

Prezident Miloš Zeman vrátil poslancům zákon o státním rozpočtu na rok 2022. Informoval o tom Hrad na svých stránkách. Hlavě státu vadí především příjmová stránka rozpočtu, jak popisuje ve svém dopise, který zaslal předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP09). Ta na Hrad obratem vzkázala, že koalice Zemanovo veto přehlasuje. Se zvýšením daní tak, jak je požaduje Zeman, vláda nepočítá. Sněmovna bude muset prezidentovo veto přehlasovat většinou 101 poslaneckých hlasů na řádné schůzi. 

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů. Rozpočet tak vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun, to jest přibližně čtvrtina rozpočtového deficitu. Přitom se při zrušení superhrubé mzdy předpokládalo, že zmíněná daňová sazba bude vrácena na původní úroveň,“ zdůvodňuje své veto prezident Zeman, který pravidelně dochází do Sněmovny na první čtení rozpočtu. 

Zeman má pravomoc veta díky čl. 50 odstavce 1 Ústavy České republiky, jak dodává mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Poslanci budou muset nyní Zemanovo veto přehlasovat většinou 101 hlasů, vládní koalice má k tomu k dispozici 108 poslanců. Stát se tak musí na řádné sněmovní schůzi, poslanci by se tak novelou zákona mohli zabývat od 15. listopadu.

V roce 2020 Sněmovna schválila návrh někdejší vlády Andreje Babiše (ANO) s podporou opoziční SPD na zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent. Zeman tehdy zvažoval, že daňový balíček vetuje. Premiér mu slíbil, že zákon bude po dvou letech změněn. Prezident požadoval, aby omezení změn na dva roky bylo obsaženo přímo v zákoně. Podle tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) to nebylo legislativně proveditelné.

Pekarová: Veto přehlasujeme!

Sněmovna novelizovala rozpočet na letošní rok v polovině října. Schválila především navýšení schodku na až 375 miliard korun. Původně se počítalo s menším navýšením deficitu „jen“ o 50 miliard na 330 miliard. Nakonec se ale v rámci podpory firem a domácností rozhodlo o mnohem vyšším schodku.

Navýšený rozpočet přidává například 38 miliard na boj s vysokými cenami energií pro firmy i domácnosti. Přidává sedm miliard například na nemocenské pojištění, na dávky v hmotné nouzi, na příspěvky na péči, na podpory v nezaměstnanosti a na dávky sociální podpory a pěstounské péče. Z rozpočtu prezidentské kanceláře odebírá 30 milionů korun na lesní hospodářství. Celkové výdaje rozpočtu vzrostly o 160 miliard.

Prezidentovo veto hodlají poslanci podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) přehlasovat. 

„Je zcela zřejmé, že jde o osobní mstu prezidenta Zemana kvůli odebraným 30 milionům z rozpočtu Lesní správy Lán, jejíž ředitel Miloš Balák byl za manipulace s veřejnými zakázkami odsouzen a následně prezidentem omilostněn. Pan prezident teď kvůli tomu brání přijetí jednoho z nejdůležitějších zákonů pro celou zemi. Vládní koalice prezidentské veto přehlasuje patrně už na jednání Sněmovny v úterý 15. listopadu,“ vyjádřila se pro Blesk.

Fiala: Nejde o překvapení

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není Zemanovo veto žádným překvapením, za návrhem novely si prý koalice SPOLU stoprocentně stojí.

„Vetovat zákon je právo prezidenta republiky. Nepřekvapuje mne to, s panem prezidentem se na mnoha názorech týkajících se rozpočtu i hospodářské politiky neshodneme. Předpokládám, že jeho vetem se budeme zabývat na nejbližší řádné schůzi Poslanecké sněmovny. Jsme ve složité mezinárodní i ekonomické situaci a neexistuje z ní žádné jednoduché východisko. Za návrhem novely rozpočtu si jako koalice naprosto stojíme,“ uvedl pro Blesk Fiala.

„Jsem přesvědčen, že novela odpovídá reálné situaci a výzvám, na které musíme reagovat,“ uvedl vedle toho dnes premiér. Zmínil v té souvislosti rozpočtové nároky na pomoc lidem s inflací a cenami energií. Ani Fiala nepochybuje, že vládní většina veto přehlasuje. 

Podle Fialy může znamenat veto drobné komplikace, ale ne takové, které by nebylo možné vyřešit. „Zvládneme všechny problémy, které by mohly vzniknout z toho určitého odložení,“ uvedl Fiala po bilanční návštěvě na ministerstvu práce.

Jurečka: Zbytečné komplikace

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by bylo kritické datum 20. listopadu, v takovém případě by se mohlo veto dotknout například vyplácení důchodů.

„Vytváří to určité zbytečné komplikace, i Sněmovna by se mohla věnovat něčemu jinému, ale my si s tím poradíme,“ uvedl Jurečka.

Podle současného ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jsou skutečné důvody vetování novely předmětem spekulací. „A. Babiš slíbil M. Zemanovi, že zrušení superhrubé mzdy bude platit 2 roky. Svůj slib nedodržel. Na Hradě by se měli naučit počítat roky, v každém případě by snížení daní platilo v roce 2021 a 2022. Můžeme jen spekulovat, jaké jsou skutečné důvody veta novely rozpočtu 2022,“ sdělil Blesku.

Podle Kalouska se Zeman mstí

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by zvyšování daní v současnosti nebyl dobrý krok.

Zeman vetoval rozpočet, protože pracující platí moc málo. A měli bychom lidem zvýšit daně. Já říkám: V této době by se neměly brát peníze lidem. Nejdříve ať přispějí ti, kdo mají ze zdražování rekordní zisky, pak sektory, které přispívají málo nebo vůbec, a pak se budeme bavit,“ napsal na twitter.

Zemanův krok za šťastný nepovažuje ani bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Mám k rozpočtu také výhrady. Leč prezident republiky by ho měl vetovat jen tehdy, kdyby jeho přijetí nebo text zákona byly v rozporu s ústavním pořádkem. Tohle ničemu nepomůže a situaci to jen zkomplikuje. Malicherná pomsta za Lánskou oboru. Inu, Zeman,“ okomentoval prezidentovo rozhodnutí.

Další narážky na Zemanovy Lány

„Další ze zbytečných malicherných naschválů. Všichni vrabci v Lánech si štěbetají o skutečných důvodech. Nicméně Sněmovna právě rozhodla, že v nejbližším možném termínu 15.11. tuto škodolibost bezpečnou většinou přehlasujeme,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný taktéž na twitteru.

„Rozpočet pro rok 2022 nesouvisí se zrušenou superhrubou mzdou. Pokud v Kanceláři prezidenta tedy umí počítat do dvou. Novelu vetoval Miloš Zeman, protože jsme odebrali peníze Lesní správě Lán, která s nimi zcela neprůhledně hospodaří a její ředitel byl za pletichy odsouzen,“ přida se předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Zeman během své působnosti ve funkci prezidenta vetoval zatím sedm zákonů. Uspěl však pouze jednou v roce 2013, kdy vetoval novelu o odpadech, kam se nedopatřením dostal i pozměňovací návrh týkající se majitelů solárních elektráren.

Video  Zeman na vozíku ve Sněmovně: Příjezd, proslov a odjezd. Snažil se prý rozpočet „drobně“ vylepšit.  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 5. listopadu 2022 22:41 )

Má otázka pro lidi,proč to děláte tak složitý?Asi proto,že nevydržíte v klidu.Majetek nerozhoduje,to je důležité poznání.Važte si svého mladého života,protože někteří se ho snaží využít ve svůj vlastní prospěch.

pindal ( 5. listopadu 2022 19:42 )

Pokud fašista Zelenskyj,nebo jak se jmenuje dostal od našeho prezidenta nejvyšší řád našeho státu,tak jeho názor,pro mne a věřím,že i pro národ už nemá žádnou hodnotu.Ať si krdá co chce.A co nato Ovčáček,to by mě zajímalo.Ale zas na druhou stránku,vím co je strach a čemu slouží,k zachování života,k tomu byl od přírody stvořen.Nikdo se nemůže zlobit,je to jen část děje.Může se to otočit a začnou se bát jiní,čemu já věřím a také se tak stane.I když,mé přání je,aby se nebál nikdo a k to mu lidé dojdou.

hejhej ( 5. listopadu 2022 18:06 )

homolka30:
Obraz Hitlera visel v Kyjevě ještě před nedávnem, možná, že tam visí dodnes.
Holubová je hloupá.

hejhej ( 4. listopadu 2022 22:23 )

Pan prezident má plné právo nepodepsat paskvil. Na rozdíl od hloupé Pekarové je ekonom. Pekarová, co vypustí z hu.by jde o blábol.

nespokojeny ( 4. listopadu 2022 13:16 )

Zvláštní to žena!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa