Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zrušení EET po hádkách prošlo do třetího čtení. Jakob: Symbol Babišovy vlády a neúspěšný projekt

Aktualizováno -
11. října 2022
22:41
Autor: simao, ČTK - 
11. října 2022
14:04

EET zamířilo opět do Sněmovny. Za koalici Spolu uvedl šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob, že jsou vládní poslanci připraveni hájit zrušení elektronické evidence tržeb i do nočních hodin. Poslanci si i tuto možnost odhasovali. Jakob označil EET za neúspěšný experiment. Debata se opravdu protáhla do večerních hodin, nakonec předloha byla propuštěna do závěčeného čtení.

„Dnes bychom chtěli projednat ve druhém čtení novelu zákona o EET, to by měl být ten jediný a kruciální bod dnešní schůze,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Lze očekávat, že to bude čtení poměrně dlouhé. Bylo avizováno, že do večera či noci. My jsme na to připraveni,“ uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Ondřej Jakob.

Jakob: Neúspěšný projekt, komplikuje životy

„O EET toho zaznělo již mnoho, nicméně z našeho pohledu je zcela zřejmé, že se jedná o neúspěšný experiment. Výnos pro státní rozpočet je neprokazatelný. Nikdy, ač se bývalá ministryně financí snažila, tak jasně neřekla a neprokázala, jaká částka je opravdovým výnosem pro státní rozpočet. Zároveň je to zbytečná administrativa, která je spojená s tímto systémem, která stojí podnikatele 1,5 miliardy ročně a stát minimálně dalších 0,5 miliardy,“ uvedl Jakob na tiskovce koalice Spolu.

Jakob připomněl, že v době covidu bylo EET přepnuto do dobrovolné báze „a ukázalo se, že se vůbec nic negativního nestalo“. „EET vnímá hnutí ANO jako svoji vlajkovou loď. Je to symbol Babišovy vlády,“ poznamenal Jakob. „Jako koalice jsme jednoznačně pro ukončení tohoto nesmyslného experimentu, který komplikuje lidem život,“ dodal Jakob.

„Jsme připraveni na všechno, už jsme si zvykli v tomto složení Poslanecké sněmovny a samozřejmě chceme, aby druhé čtení dokončeno bylo,“ avizoval na sněmovní tiskovce vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Snaha oddálit zrušení?

„Přihlášených k programu schůze je několik desítek, prakticky všichni z hnutí ANO. Je z toho zřejmé, že jde o snahu oddálit projednání zrušení EET. Ostatně je to taktika, kterou hnutí používá nejen u tohoto bodu opakovaně,“ napsala krátce po startu jednání šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Sněmovna odpoledne na návrh Výborného odhlasovala možné prodloužení jednacího dne až do středečního rána. Výborný poukazoval na to, „že se nám to tady nějak rozpovídalo“. Radek Vondráček (ANO) tvrdil, že situace tak kritická není. S návrhem, aby dnešní jednání dolní komory končilo nejpozději v 21:00, neuspěl. Očekává se, že k žádnému jinému bodu kromě zrušení evidence tržeb se dnes Sněmovna už nedostane.

Havlíček: Mnoho podnikatelů kvůli EET podnikat začalo

Večer návrh zrušení EET vyvolal mezi poslanci spor. Ponechání dobrovolné evidence by podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) kromě jiného znamenalo náklady pro stát na provoz systému, zpravodaj k předloze Vojtěch Munzar (ODS) se obává toho, že by se dobrovolná evidence mohla změnit opět v povinnou.

Bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová evidenci naopak hájí. Řekla mimo jiné, že poslouchá argumenty, které musela poslouchat před několika lety ještě jako ministryně financí. Připomínala, že na zachování evidence naléhají velké podnikatelské svazy. Varovala také před tím, že podnikatelům zůstanou jen náklady, které museli v minulosti do vybavení evidence tržeb investovat.

Místopředseda Sněmovny a někdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) odmítal tvrzení, že kvůli EET ubývá podnikatelů. „Mnoho podnikatelů zcela objektivně začalo podnikat v tomto oboru, nebo v oboru pohostinství, právě proto, že elektronická evidence tržeb vznikla. Prostě neměli obavu z toho, že nebude rovné podnikatelské prostředí a není možné to nevidět,“ argumentoval.

Poslanec ANO Jiří Strýček varoval mimo jiné před zvýšením podílu šedé ekonomiky. Část podnikatelů podle něj začne dávat přednost neevidovaným hotovostním tržbám. Vznesl návrh na zamítnutí vládní předlohy, k němuž se připojili i další poslanci ANO.

Video  Alena Schillerová v Sapě při kontrole EET  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

maxpax ( 12. října 2022 13:34 )

Samozřejmě že tleská, vždyť jsou to všechno odnože ODS, která tu zlodějnu, neplacení daní, zavedla..

maxpax ( 12. října 2022 13:33 )

Platit daně je všude jinde jedna ze základních poviností. Ale ne u nás . Kdyby naši slavní podnikatelé platili od 1989 daně, nemuseli by plakat, že si po 30 letch musí za pár šupů pořídit vybavení. Jenže nemuseli pod vedením a záščitou ODS platit dlouhé roky nic.

adamice ( 12. října 2022 05:20 )

Zrušení EET je začátek zlodějiny ve velkém. A tomu současná vláda tleská?

Jirik-ta ( 11. října 2022 17:03 )

ČR na 1. místě: 12. 10. jdeme na Hrad. Žádáme demisi. ČR hrozí bankrot, tlak demonstrací je nutný. (Aby bylo jasno, Jan Skalický) (youtube)
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=iDI­UUOod8­zM&t=2­087s

eiben ( 11. října 2022 17:03 )

Presne tak vsude v Evrope se priznavaji elektronicky trzby Pirati a Bartos se biji do prsou jak chteji vse elktr. a pres internet a jak se v tom budou ucit od Estoncu. Tam maji elektr. trzbu pres 15 let a nikoho by ani nenapadlo to kritizovat.
Je to smelina pro hospodske a ruzne ODS podnikatele kteri budou odvadet na danich polovicni trzby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa