Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Odveta“ za kauzu Lány? Zeman odmítl jmenovat žalobce Bodláka z týmu Bradáčové soudcem

Autor: ČTK - 
13. září 2022
15:45

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.

„S panem prezidentem jsem projednal další etapu jmenování soudců. Sdělil mi, že nejmenuje soudcem státního zástupce Marka Bodláka, včetně důvodů, proč se tak rozhodl,“ řekl Blažek. „Jsem každopádně rád, že pan prezident jmenuje ostatní navržené kandidáty a že se jmenování nových soudců nebude zbytečně zdržovat,“ doplnil.

Podle České justice se jako důvod nabízí „odveta“ za to, že pražské vrchní státní zastupitelství dozoruje a žaluje případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány. A tým Lenky Bradáčové údajně směřoval i k nejvyšším spolupracovníkům prezidenta, uvádí web.

Nová vlna jmenování soudců se týká výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Na pražské obvodní soudy mělo zamířit 31 nováčků, zbytek k okresním soudům spadajícím pod Krajský soud v Ostravě. Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Nejmladším uchazečům je 30 let, což je nejnižší možná hranice pro věk soudce. Nejstarším z kandidátů byl právě státní zástupce Bodlák, kterému je 47 let a měl posílit Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudce obecných soudů jmenuje podle ústavy prezident republiky. Jeho rozhodnutí vyžaduje spolupodpis premiéra, proto seznam kandidátů vždy projednává vláda.

Video  Epicentrum – Lukáš Jelínek  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

cervena_sedma ( 13. září 2022 16:07 )

Ano, to je přesně služba lidu a oddanost českému státu. Tak nějak by to udělala i právě zesnulá anglická královna.
Nebo snad ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa