Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman: Na pohřeb Alžběty II. poletí Fiala. Mám díru v břiše, zakázali mi létat, vzkázal prezident

Aktualizováno -
11. září 2022
18:28
Autor: simao, ČTK - 
11. září 2022
18:15

Prezident Miloš Zeman v Pressklubu na Frekvenci 1 v neděli uvedl, že na pohřeb Alžběty II. vyrazí premiér Petr Fiala (ODS). Zeman ho o to požádal z toho důvodu, že mu kvůli zavedení vyživovací sondy do žaludku zakázali lékaři létat.

„Ano, já jsem poprosil Petra Fialu, aby se toho zúčastnil - z toho prostého důvodu, že mně lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě. Petr Fiala souhlasil, takže jsem mu poděkoval a řekl jsem mu, že mu to oplatím,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Zeman ohledně vlastního zdravotního stavu uvedl: „Ano, měl jsem zdánlivě banální nechutenství, ale na vlastní kůži jsem se dozvěděl, že i banální nechutenství, pokud je velmi intenzivní, může způsobit potíže metabolismu.“

Kvůli zákazu létání přijde přitom i o rozlučkovou cestu do Izraele. „Byla to dost těžká chvíle, ale díky lékařům jsem se z toho dostal,“ podotkl.

Zeman nejprve poslal do Británie kondolenci, poté v dalším dopise pozval do Česka nového britského krále Karla III. „Vzhledem k tomu, že zde byla anglická královna, tak nevidím důvod, proč by tady alespoň jednou nebyl anglický král,“ uvedl.

S princem Charlesem, dnes Karlem III., se osobně potkal Zeman vícekrát osobně. „Dokonce několikrát, ale byla to celkem krátká setkání při různých recepcích apod.,“ uvedl Zeman.

Zeman vzpomínal, že se s královnou setkal několikrát. Nejprve, když ji do Česka pozval tehdejší prezident Václav Havel, následně také například v Buckinghamském paláci. V Británii je podle něj královna zobrazením a ztělesněním mnohasetleté tradice.

„Ten symbol obrovské kontinuity dějin je něco, co dává královně bez ohledu na formální kompetence nesmírně vlivnou pozici,“ řekl prezident. „Je to něco podobného, jako kdyby nám vládli Přemyslovci, nebo alespoň Lucemburci, o Habsurcích bych raději nemluvil,“ podotkl Zeman.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Karel III.

Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. To, že se pohřbu plánují zúčastnit, už avizovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito.

Video  Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky  - Videohub
Video se připravuje ...

LuCo ( 15. září 2022 20:00 )

Politolog by pak měl zaletět také do Barmy.

jajas ( 12. září 2022 13:19 )

Fiala je teď zvyklý, že ho všude "oslavují" (a on sebe a svou vládu také)....takže tam utrpí společenský šok...nikdo neví, kdo to je, tak snad nebude muset jít na pohřeb pěšky a svezou ho...

jajas ( 12. září 2022 10:03 )

Je úplně fuk, kdo tam letí, stejně nás tam neznají.....

PraPcr ( 11. září 2022 22:00 )

PraPcr ( 11. září 2022 22:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa