Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vztah mezi Mračkovou Vildumetzovou a obviněným Nemrahem z kauzy Dozimetr: Byl jí na svatbě jako svědek!

Autor: V. Renovica, J. Kopřiva, D. Polák, T. Belica, M. Nový - 
7. září 2022
21:00

„Je to známý manžela. Nikdy jsem se s ním nesetkala sama. Nic pracovního jsme spolu neřešili.“ Tak místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (49, ANO) vysvětluje své kontakty s obviněným v korupční kauze Dozimetr Zakaríou Nemrahem (32). Jak ale Blesk zjistil, podnikatel byl političce na svatbě. A to rovnou jako svědek!

Obviněný podnikatel Nemrah, jenž sedí od června ve vazbě, je podle policie jednou z klíčových postav kauzy Dozimetr. Ta tvrdě dolehla na hnutí STAN, které za to velmi hlasitě kritizovala právě Mračková Vildumetzová. Jak ale vyšlo najevo, Nemrah udržoval dlouhodobý kontakt s jejím manželem Janem Mračkem (42, ODS). „Znali se všichni tři delší dobu, bylo to až na přátelské bázi. Zaki (Nemrahova přezdívka - pozn. red.) za nimi jezdil i na Karlovarsko, odkud Mračkovi pocházejí,“ citoval web Neovlivní svědka, který je prý se vztahy rodiny dobře obeznámen.

Prozrazuje je květina

Jenže obviněný podnikatel byl Mračkovým na svatbě v srpnu 2018. Dokazuje to nejen fotografie, ale také video, jež kolují po sociálních sítích. Na něm je vidět, že Nemrah sedí hned v první lavici na kraji v uličce. A podle všeho nebyl řadovým svatebčanem. Květina v klopě saka, která je větší než u ostatních hostů, pak prozrazuje, že Nemrah byl v roli svědka.

Obviněný podnikatel Zakaría Nemrah na svatbě Jany Mračkové Vildumetzové Obviněný podnikatel Zakaría Nemrah na svatbě Jany Mračkové Vildumetzové | Archiv Blesku

Má čisté svědomí

Blesk se ptal přímo Mračkové Vildumetzové na prohlášení vicepremiéra Mariana Jurečky (41, KDU-ČSL), že pokud neodstoupí z vedení Sněmovny kvůli stykům s Nemrahem, tak je namístě vyvolat jednání o obsazení funkcí ve Sněmovně, a zda má nějaké informace, že by se tím grémium mělo zabývat. „Vnímám to jako snahu vládních poslanců odklonit pozornost od jejich fiaska. Měli by si ale vybrat jiný terč, já mám svědomí naprosto čisté. Opakovaně říkám, že se jedná o kamaráda mého muže, se kterým jsem nikdy nemluvila nad rámec nutných společenských povinností. Vždy jen za přítomnosti mého muže. Nikdy nic pracovního. To je zásadní rozdíl oproti schůzkám lidí ze STANu s panem Redlem, jehož minulost a propojení s organizovaným zločinem bylo veřejně známé. Provinila jsem se tím, že jsem manželkou svého muže? Já doufám, že ne,“ uvedla v SMS pro Blesk Mračková Vildumetzová.

S mužem mluvím

Blesk se dále ptal místopředsedkyně dolní komory, jestli se o vazbách s Nemrahem bavila v poslední době s manželem. „Co se týče jeho vztahů s panem Nemrahem, prosím, obraťte se přímo na něj, není na mně, abych to jakkoliv komentovala,“ pokračovala Mračková Vildumetzová.

Že měl obviněný podnikatel k rodině skutečně blízko, dokazuje i skutečnost, že je kmotrem syna manželů Mračkových Honzíka. „Už v roce 2020, když jste informovali o křtu mého syna, tak jsem vám říkala, že jedním z nich je i kamarád mého manžela. V té době jsem opravdu nemohla tušit, že po několika letech bude čelit policejnímu obvinění,“ dodala politička.

Mraček skončil ve funkcích v ODS

Jan Mraček, který je známým politikem ODS na Karlovarsku, byl donedávna poradcem na ministerstvu životního prostředí. Na tento post ale rezignoval, jak Blesku potvrdila šéfka resortu Anna Hubáčková (65, KDU-ČSL). Kromě toho ale rezignoval i na stranické funkce, jak potvrdila mluvčí ODS Adéla Valentová. „Potvrzuji, že pan Mraček z osobních důvodů rezignoval ve druhé polovině srpna na všechny volené funkce v ODS. Strana jeho rozhodnutí bere na vědomí,“ napsala v SMS Blesku Valentová. Mraček byl členem Výkonné rady a šéfoval oblastnímu sdružení partaje v Chebu. Politik ale figuruje v představenstvu společnosti Karlovarská teplárenská a je předsedou sekce životního prostředí Hospodářské komory.

Koho stál Dozimetr křeslo?

  • Ministr školství Petr Gazdík (48, STAN)
  • Náměstek ministra školství Milan Štábl
  • Šéf České pošty Roman Knap (47)
  • Poradce radního Jiří Fremr (ex TOP 09)
  • Šéf civilní rozvědky ÚZSI Petr Mlejnek (49)

Vláda chce její konec, ANO ji brání

Zatímco vládní koalice tvrdí, že Mračková Vildumetzová by měla ve funkci místopředsedkyně Sněmovny skončit kvůli stykům s Nemrahem, hnutí ANO svoji členku brání. „Paní Mračková má manžela, se kterým chodí někde, s dotyčným pánem se scházel její manžel, co je funkcionář z ODS,“ řekl k tomu šéf hnutí Andrej Babiš (68). „Myslím, že když odešli jiní, tak by Jana Mračková Vildumetzová měla také odejít z vedení Sněmovny. Buď sama rezignovat, nebo by mělo být projednáno její odvolání,“ navrhl pak předseda lidovců Marian Jurečka.

Video  Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 9. září 2022 12:42 )

Lhaní je tvá výsada. Paní Vildumetzová je slušná politička a jsem velmi ráda, že pan Babiš se jí gentlemansky zastal. Je to správný chlap.

prochaskanamoste ( 9. září 2022 12:40 )

prochaskanamoste ( 9. září 2022 12:40 )

prochaskanamoste ( 9. září 2022 12:39 )

Když se vdávala a porodila dítě, bylo známo, že pan svědek a pan kmotr bude někdy za roky stíhán v kauze Dozimetr? Vy jste to věděli, proč jste na to neupozornili? Nemusel tak smočit téměř celý STAN, a pan Mraček si mohl vybrat jiného, bezúhonného kamaráda. Byl to jeho svědek. Co se kmotrovství týká, asi měli doma dohodu, že chlapečkovi půjde za kmotra kamarád tatínka, když holčička, tak kamarádka maminky. U nás to tak bylo. Dítě dostává po kmotrovi druhé jméno, má to logiku. Asi děvče Pepík by nebylo ono.

rudy_hnis ( 8. září 2022 20:50 )

Lže jako opravdový komouš z ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa