Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ostré hádky a maraton ve Sněmovně! Fialova vláda uhájila po 22 hodinách důvěru

Aktualizováno -
2. září 2022
11:23
Autor: ČTK, for, vja, dp - 
1. září 2022
11:35

Opozice podle očekávání neuspěla s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Poslanci jednali nepřetržitě 22 hodin. Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Nutných bylo 101 hlasů. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 poslanců koalice. Fiala, který slavil 1. září 58. narozeniny, míní, že Andreji Babišovi (ANO) a spol. jde o rozvrat, expremiér pro změnu mluvil o vládě národní katastrofy. Od poslanců ANO to schytal mj. kvůli drahým energiím a údajné nečinnosti vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za ANO). Když se sněmovní maraton protáhl přes půlnoc, dočkal se narozeninového přání i Babiš, slavící v pátek 2. září pro změnu 68. narozeniny. Na výtky, že chyběl řadu hodin v sále, reagovala Alena Schillerová (ANO) slovy, že slaví narozeniny u televize. Do Sněmovny se vrátil až v pátek ráno. Blesk Zprávy sledovaly dění ve Sněmovně v podrobném online přenosu.

  • O mimořádnou schůzi požádalo opoziční hnutí ANO. Důvodem jsou aféry kolem kauzy Dozimetr a vládního hnutí STAN. Straně vadí také přístup vlády k financím a k řešení energetické krize.
  • Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Návrh podpořili podle očekávání poslanci ANO a SPD. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 přítomných zákonodárců pětice koaličních stran.
  • Opozice požaduje konec několika ministrů. Vedle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) žádají odstoupení také ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (za STAN). 
  • Poslanec Andrej Babiš(ANO) uvedl ve Sněmovně, že premiér Petr Fiala (ODS) vede vládu katastrofy. Považuje současný kabinet za mafiánský, korupční a postavený na lži. 
  • „Ukazuje se bohužel, že naše země nemá konstruktivní opozici,“ kontroval premiér Fiala. „Vaše vystoupení je důkazem toho, že vám jde o rozvrat a uchopení moci za každou cenu,“ vzkázal Babišovi. Ukázalo se, „v jak vykonstruovaném světě lží a nesmyslů žije“.
  • Během jednání však došlo i na úsměvné momenty, třeba když ministři přáli Fialovi k 58. narozeninám, které připadly právě na 1. září. Po půlnoci pak popřála k 68. narozeninám pro změnu Babišovi exministryně Dostálová.

Hlasování o nedůvěře vládě - 1. a 2. září
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:50
2. 9. 2022

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu online přenosu věnovali. Vše, co s týká domácí politiky, najdete i nadále na Blesk.cz

12:45
2. 9. 2022

Lidovecký předseda Marian Jurečka poznamenal, že vládní koalice drží pevně při sobě. Považuje to za dobrou zprávu pro občany, firmy i Evropskou unii. Soudný člověk podle něj nemůže chtít, aby vláda padla při českém předsednictví v Radě EU, jako se tomu stalo v roce 2009.

12:42
2. 9. 2022

Šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan poděkoval opozici za to, že ministři měli možnost prezentovat svoji práci. Osobní napadání, invektivy, očerňování a poukazování na soukromé záležitosti byly podle něj pod úroveň toho, jak by mělo vypadat jednání ve Sněmovně.

12:40
2. 9. 2022

Šéfa Pirátů Ivana Bartoše uráželo srovnávání dřívější koronavirové pandemie a situace, kdy je Evropa pod vlivem války ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. Není to podle něj namístě.

12:34
2. 9. 2022

„Podlý pokus o svržení vlády Andrejovi a jeho pohůnkům nevyšel,“ napsal na Twitter ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

12:30
2. 9. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poděkoval poslancům za výdrž na mnohahodinovém sněmovním maratonu.

12:25
2. 9. 2022

„Děkuji opozici za jejich návrh na vyslovení nedůvěry, protože jsme díky němu mohli vidět, jak by naše země vypadala, kdyby vládla ona,“ uvedla k proběhlé schůzi Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

12:13
2. 9. 2022

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Twitteru kritizoval nepřítomnost poslanců z opoziční ANO.

12:05
2. 9. 2022

„Opozice vládu uráží a dehonestuje, místo aby se ve složité situaci chovala státotvorně a připustila, že na některých problémech má podíl,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Věří zároveň, že občané v komunálních a senátních volbách podpoří současné vládní strany.

11:58
2. 9. 2022

Sněmovna jednala téměř 23 hodin. Na závěr předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) poděkovala všem zúčastněným.

Blesk děkuje, že jste s námi sledovali dnešní a včerejší dění ve Sněmovně. 

roxin ( 3. září 2022 15:48 )

Pavel

roxin ( 3. září 2022 08:26 )

roxin ( 3. září 2022 04:11 )

Ještě: teď máme sice jakopremiéra uhlazeného, vyleštěného a upoceného když má něco rozhodnout, protože mu poroučejí 4 z koalice, je nejhůř hodnocený v ČR i Evropě a to ještě předsedá EU, aby se zalíbil Uršule chová se jak puberťák a v EU je ostatním pro smích!!! Doufám že půjdeš na koncert na Vltavě pro EU. Takový jakopremiér je pro takových jako jsi ty ten pravý.

roxin ( 3. září 2022 03:39 )

Ubožátko, ten pologramotný Slovák o kterém se snažíš psát a co nejvíc urazit je Ing. a znalý několika cizích řečí!!! Že neumí spisovně češtinu tak jen proto, že čeština je nejhůř se vyslovující jazyk. Zato ta dnešní jakovláda NEOVLÁDÁ ani angličtinu a potřebuje překladatele, zatímco se vysmívali Schillerové neumí ji
5-6 včetně jakopremiéra. Jestli si vzpomínáš, měli jsme mít prezidenta ČECHA z Rakouska kterému bylo rozumět každé páté slovo, protože piplal (šišlal) přeškraboval, ale byl Čech! Kdyby tím prezidentem byl, byl bys náramně spokojen? Určitě! už jen proto, že byl Čech z Rakouska, který se narodil sice v ČR ale Rakušanům a to je teď priorita co je směrem na západ je všechno OK!!!

KuSuS ( 2. září 2022 22:30 )

já čekal že bude slavit s Andrejem jeho narozky, je měsíce v trapu, včera 22 hodin,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa