Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fiala po kontrole Balaše oznámkovat nechtěl. Resort školství ale pracuje výborně, uvedl

Aktualizováno -
30. srpna 2022
10:10
Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2022
07:14

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes navštívil ministerstvo školství, kde s ministrem Vladimírem Balašem (STAN) probral mimo jiné připravované změny ve vzdělávání, aktuální výzvy a plnění programového prohlášení. Předseda vlády tak pokračoval v sérii bilančních návštěv resortů, které zahájil před týdnem na ministerstvu dopravy. Ačkoliv Balaše oznámkovat nechtěl, uvedl, že ministerstvo školství podle něj funguje výborně.

„Pan ministr Balaš je ve funkci teprve od konce června, jak všichni víte,“ zahájil hodnocení Fiala. „Mohu dnes i po té návštěvě s naprostým přesvědčením prohlásit, že se mu podařilo velmi rychle proniknout do všech tajů tohoto úřadu,“ pokračoval s tím, že spolu probírali zejména programové priority vlády z oblasti školství, například investice do vzdělávací infrastruktury.

Řešili také úpravu rámcových vzdělávacích programů. „Budeme se více zaměřovat na rozvoj kritického myšlení,“ nastínil Fiala, jak tato úprava bude vypadat. Žáci se podle něj budou učit méně faktických dat, ale více práci s těmito daty.

Video  Fiala po kontrole ministerstva školství: Jak Balaš zvládá svůj resort?  - ČTK
Video se připravuje ...

V neposlední řadě řešili reformu doktorských studií, národní plán obnovy a zvládnutí přijímání žáků z Ukrajiny. „Musím říct, že ten proces probíhá bezproblémově (…) školy se připravily,“ konstatoval Fiala. 

„Můžeme si být jistí, že od 1. září poběží plnohodnotná výuka jak pro české, tak pro ukrajinské děti a studenty,“ uvedl. Ministerstvo školství podle něj připravilo podpůrné aktivity pro snazší integraci ukrajinských žáků, například dalo školám možnost upravit rozsah vzdělávání.

Zatím malý zájem ukrajinských studentů o studium na středních školách plánuje ministerstvo podpořit kampaní na sociálních sítích, uvedl Balaš. Dosud se podle něj ke studiu na střední škole zapsala zhruba třetina očekávaného počtu ukrajinských žáků.

Nakonec Balaše pochválil, jak rychle se v resortu zorientoval. „Mám dojem, že ministerstvo školství pracuje výborně,“ uvedl premiér. Balaš na to odvětil, že velká část práce stojí za jeho týmem, který nazval velmi kompetentním. „Vy mě testujete celé dva měsíce,“ řekl poté směrem k premiérovi, že bere veškerou jeho kritiku.

Na dotaz Fiala sdělil, že společně s ministrem řešil i energetickou krizi, která může zasáhnout i školy.

Balaš při svém nástupu do funkce na přelomu června a července uvedl, že chce navázat na reformu vzdělávání, kterou začali připravovat už jeho předchůdci Robert Plaga (za ANO) a Petr Gazdík (STAN). Reforma počítá s modernizací výuky i úpravou přijímacích a maturitních zkoušek. Podle programového prohlášení vlády by se měl do budoucna v učivu klást důraz na občanské vzdělávání, etickou výchovu, finanční a mediální gramotnost a kritické myšlení.

Video  Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce 
Video se připravuje ...

Redlovci Vpřed ( 30. srpna 2022 18:13 )

Všechno je skvělé, Fiala chválí SPOLUpachatele. Uvidíme v září na názor občanů. To se Péťa zapotí.

Jirik-ta ( 30. srpna 2022 18:07 )

nic jinak nebude, tohle je definitivní

naidka ( 30. srpna 2022 13:41 )

Přece každý fialový ministr pracuje výborně. Pochlebovač si mohl ušetřit cestu.

rubina ( 30. srpna 2022 12:43 )

JJ jedno foto a školství prověřené. P. Fialo už stačilo.

jajas ( 30. srpna 2022 10:22 )

Tak nakonec se fialka vyjádřil! No jak jinak! Nový ministr je tam sice teprve nějaký ten pátek, jsou prázdniny, ale protože jsou to slepenci, tak pracují výborně! Jasňačka!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa