Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanova „facka“ Lipavskému: Ministra nepozval na tradiční setkání s velvyslanci

Aktualizováno -
19. srpna 2022
16:00
Autor: Vera Renovica - 
19. srpna 2022
15:05

Akce, která má takřka třicetiletou tradici, se letos obejde bez ministra zahraničí Jana Lipavského (37, Piráti). Na tradiční úterní setkání se všemi velvyslanci, kteří v Česku slouží, ho totiž nepozval prezident Miloš Zeman (77). Jde o zatím největší »facku«, kterou Hrad šéfovi diplomacie uštědřil.

Diplomaticky třaskavou informaci Blesku potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje blízké prezidentovi. „Je to hodně silné gesto. Ani v době, kdy se nemuseli Miloš Zeman a Lubomír Zaorálek (exministr zahraničí – pozn. red.), u téhle příležitosti ministr nechyběl,“ řekl Blesku jeden z nich. „Jde o tradiční setkání pana prezidenta s velvyslanci na Pražském hradě, nejde tedy o schůzku pořádanou panem ministrem. Nicméně, předpokládám, že pan ministr se s velvyslanci také sejde, jak je zvykem, v Černínském paláci,“ reagoval na dotaz Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Reakci ministerstva zahraničí redakce zjišťuje.

Lipavského postoj Hradu nepřekvapil. „Nijak to neprožívám. Spíš by mě překvapilo, kdybych pozvánku dostal. S diplomatickým sborem se setkávám už v pondělí, kdy k němu přednesu dlouho očekávaný projev k prioritám české zahraniční politiky. Úterní setkání je v režii pražského Hradu,“ napsal Blesku v SMS Lipavský.

Jak zjistil Blesk, jablkem sváru je stát Izrael. Česko vedené Lipavským se totiž v červnu nepřipojilo k USA a dalším zemím, když odsoudily zprávu Komise Rady OSN pro lidská práva k Izraeli. Ta tvrdí, že Židovský stát utlačuje Palestince a okupuje jejich území. Zeman, který se veřejně prezentuje jako přítel Izraele, se za toto osobně omluvil prezidentovi Jicchaku Herzogovi (61). S Lipavským měl ale problém už od začátku a po volbách ho nějakou dobu odmítal jmenovat. Dokonce zveřejnil na hradním webu seznam důvodů, mezi něž zařadil nekompetentnost, nízké dosažené vzdělání či právě „distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem.“

Na informaci Blesku o tom, že je z Lipavského na Hradě nevítaný host, emotivně reagoval exministr zahraničí Cyril Svoboda (62, KDU-ČSL). „Toto je naprosto bezprecedentní. Ministr je na setkání tradičně zván právě proto, že je ministrem, nikoliv proto, že je panem Lipavským. Jestliže s ním má Miloš Zeman potíže, neměl ho nikdy jmenovat. Měla se svést bitva o ministra. A když už je prohraná, tak má být zván. Teď u těch, kteří nemají rádi Miloše Zemana, zvyšuje rating Jana Lipavského. Nezaslouženě. Protože on nic viditelného nedělá. Rázem ale bude za toho hrdinu, kterého nezve Zeman,“ zanalyzoval situaci.

Video  Ministr Lipavský na Ukrajině: Zavítal na ostřelované předměstí Kyjeva  - Blesk - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

hejhej ( 21. srpna 2022 22:27 )

buban:
Když je někdo na stejné nízké úrovni v chytrosti jako Lipavský, tak se ho zastává - ubožáci.

hejhej ( 21. srpna 2022 22:24 )

e.lesanova:

hejhej ( 21. srpna 2022 22:23 )

bizon-pepa:
Lipavský je trapný ubožák.

roxin ( 20. srpna 2022 17:52 )

Ubožáku Heile nenaučil ses napsat nic jiného než toto? Vždyť ty neumíš ani číst, protože to není o Babišovi, ale o jelimánkovi, nemáš na článek co napsat tak používáš Babiše.

jajas ( 20. srpna 2022 15:35 )

No problém v tom vidíš, protože bys to neko­mento­val.­....hl­avní je, že jsi mému příspěvku i se slovem "pozývá" porozuměl.... Ostatním diskutujícím to prostě stačilo....nemluvě o tom, že v se v příspěvcích kolikrát objevují taková "paslova", že je to neuvěřitelné...ale ty se upneš na jedno slovo....
On ten tvůj výraz v příspěvku nahoře "spadnul", není taky nic moc.
Číslo jednotné: spadl spadla spadlo
Číslo množné: spadli spadly spadla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa