Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci schválili příspěvek 5 000 Kč na dítě! Neprošla ani jedna změna od opozice

Aktualizováno -
14. června 2022
21:40
Autor: ČTK - 
14. června 2022
07:30

Rodiny s loňskými ročními příjmy do milionu korun hrubého zřejmě budou dostávat od srpna jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let věku. Předpokládá to vládní návrh zákona, který dnes schválila Sněmovna beze změn zrychleně ve stavu legislativní nouze. Poslanci opozičních ANO a SPD neprosadili rozšíření okruhu příjemců podpory ani její pravidelné vyplácení po několik měsíců. Dávkou chce kabinet zmírnit dopady zdražování na rodiny. Rozpočtové náklady budou činit zhruba 7,8 miliardy korun.

Domácnosti s přídavky na děti získají podporu automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat. Nárok na dávku by mohlo mít zhruba 1,56 milionu dětí. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Dolní komora ji schválila hlasy 158 ze 166 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Opoziční poslanci neuspěli například s návrhy, aby příspěvek byl na nezaopatřené děti do 26 let, tedy i na studenty, nebo aspoň na středoškolské studenty do 21 let. K zamítnutým opozičním úpravám patřilo také zrušení milionové hranice hrubých příjmů rodin. Hnutí ANO pak neprosadilo každoměsíční vyplácení příspěvku do konce roku, nebo půl roku.

Příspěvek bude podle schválené novely pro dítě, které 1. srpna nedovrší 18 let. Stát dávku vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Rodiny, které mají za červen nárok na dětské přídavky, by měly dostat pětitisícovou dávku v srpnu. Ostatním rodičům, kteří budou muset o peníze žádat, by měla podpora dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání.

Nárok na 5000 korun od státu bude mít podle návrhu dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ji mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Do milionového příjmu se bude započítávat nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání, ale také z nájmů a rovněž ostatní příjmy. Patří k nim příjem z autorských práv, výživného, z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Na podání žádosti budou mít rodiče rok. Žádat budou moci elektronicky přes on-line aplikaci, osobně v kontaktních místech Czech POINT nebo v pobočkách úřadu práce.

Video  Vláda schválila mimořádný příspěvek 5000 Kč na dítě pro rodiny s příjmem do milionu ročně. Fiala a Jurečka vysvětlovali, proč  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5337246 ( 17. června 2022 06:23 )

Půl roku se omývá příspěvek 5000.kc pro naše děti. Utečenci jej mají každý měsíc

marsa ( 15. června 2022 20:45 )

Máte neskutečnou pravdu...umíte to napsat a já souhlasím s každým písmenem

horaIysa ( 15. června 2022 18:58 )

A to je podle tebe rozumný návrh? Víš kolik lidí a jakých ty přídavky bere? Někdy tomu nerozumím. Ve zvířecí říši to je tak, že když nějaký druh nemá vyhovující podmínky, přestane se množit. A nikdo mu ty podmínky uměle nevytvoří, protože taková hloupost nikoho v živočišné říši nenapadne. Moc dobře cítí, že by se jí mu vymstilo. Právě tím, že se jím hýčkaný druh díky tomu přemnoží a začne ostatní vydírat. Proč to máme my lidé jinak? proč vytváříme ideální životní podmínky druhu, který se dávno odnaučil lovit a nechává se krmit bez práce. A díky tomu se ještě nekontrolovatelně množí a nám se to pochopitelně vymstívá.

horaIysa ( 15. června 2022 18:50 )

jajas, pokud si dobře vzpomínám, neudělala s touto věcí nic žádná vláda. Tedy ani ta, po které tady spousta lidí volá. A obávám se, že právě z důvodů, ktré jsem uvedl a které nejsou žádnou novinkou, nebo mým "objevem", s tím žádná vláda ani nic neudělá. A ta, která by možná udělala, by nejspíš napáchala mnoho jiného zla. Teď je otázka co s tím.

jajas ( 15. června 2022 09:00 )

Evidentně to možné je....někdy mám pocit, že se tam vždy dostanou většinou ti "jednodušší" jedinci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa