Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman jmenoval guvernérem „odpůrce“ zvyšování sazeb Michla. Koruna obratem oslabila

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. května 2022
13:28
Autor: ČTK, trm - 
11. května 2022
09:05

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky. Hrad předem neprozradil, kdo by měl Jiřího Rusnoka od července nahradit. Podle očekávání ale v čele národní banky stane dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl, bývalý poradce expremiéra Andreje Babiše (ANO). Michl, který má rezervovaný postoj ke zvyšování úrokových sazeb řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne jejich ponechání. Koruna v reakci na Michlovo jmenování prudce ztrácí. K euru nejprve překonala úroveň 25,23 Kč za euro, v bezprostřední reakci tak přišla o více než jedno procento. Později oslabovala o téměř 50 haléřů. V úterý byl kurz 25 korun za euro.

Michl dorazil na Pražský hrad v doprovodu končícího guvernéra Rusnoka. Ten podle Zemana zůstane i po konci svého mandátu čenem prezidentova expertního týmu.

Zeman po jmenování řekl, že nového guvernéra čeká výzva v podobě boje s vysokou inflací, která podle posledních dat překonala v Česku 14 procent a podle expertů ještě poroste. „Tvrzení, že inflace byla způsobena primárně válkou na Ukrajině, bohužel kulhá na obě nohy, protože dvouciferné inflace bylo dosaženo už před touto válkou,“ řekl prezident.

Další zvyšování sazeb hlava státu odmítá. „Nepřál bych si, aby došlo k opačnému extrému, to znamená k razantnímu poklesu úrokových sazeb, ale na druhé straně se domnívám, že neexistují v současné situaci dostatečné důvody k jejich dalšímu zvyšování,“ doplnil prezident.

Michl v projevu řekl, že očekává zvyšování inflace až k 15 procentům. Úrokové sazby ČNB chce ponechat. „Úrokové sazby již budou na nějaké úrovni, předpokládám, že budou dostatečné k tomu, aby krotily případnou poptávkovou inflaci, pokud by nastala. A předpokládám, že navrhnu na prvním zasedání, které povedu v létě, stabilitu úrokových sazeb na určitou dobu. Vyhodnotíme dopady dosavadní měnové politiky, vyhodnotíme nové indikátory, které přichází z ekonomiky a po té určité době se rozhodneme, co dál,“ doplnil. Zároveň zdůraznil, že je potřeba snižovat deficit rozpočtu.

Příští rok v únoru, těsně před koncem funkčního období prezidenta Zemana, vyprší ještě angažmá v bankovní radě viceguvernérovi ČNB Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Ten na rozdíl od Mory již znovu jmenován být nemůže, protože členem bankovní rady již v minulosti jednou byl.

Michl s Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování sazeb, přičemž jsou v tomto názoru v bankovní radě v menšině. Odpůrcem zvyšování sazeb je i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kterému Michl dělal ekonomického poradce. Prezident ale může svými kroky ohledně jmenování dalších členů poměr hlasování v bankovní radě podle ekonomů obrátit.

Naposledy bankovní rada zvýšila úrokové sazby minulý týden, a to o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na 5,75 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Pro všechna tato rozhodnutí od loňského září hlasovalo pět členů rady. Dva členové, Michl a Dědek, hlasovali pro sazby beze změny. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. Michl a Dědek se ale domnívají, že zvyšování sazeb na současnou inflaci nezabere, poškodí export a ekonomiku.

Koruna se propadá

Česká koruna dnes v reakci na zveřejnění jména nového guvernéra prudce ztrácí. K euru nejprve překonala úroveň 25,23 Kč za euro, v bezprostřední reakci tak přišla o více než jedno procento. Později oslabovala o téměř 50 haléřů. V úterý byl kurz 25 korun za euro. Podobně silným propadem si prochází také na páru s americkým dolarem, řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček.

O něco nižší ztráty pak zaznamenává koruna podle něj k dalším středoevropským měnám. Michl podle Tylečka hlasoval proti všem osmi zvýšením sazeb od června minulého roku. „Investoři se bojí, že centrální banka přestane být razantní v dalším růstu sazeb. Může je také znepokojovat Michlův netradiční pohled na realizaci měnové politiky, který v posledních letech několikrát prezentoval,“ dodal.

Michl je podle analytika společnosti Purple Trading Jaroslava Tupého stoupencem holubičího křídla bankovní rady spolu s Oldřichem Dědkem. Oba dva na posledních zasedáních ČNB vždy vystupovali proti zvyšování základní úrokové sazby.

„Jmenování Michla do vedení ČNB by tedy mohlo kompletně změnit rétoriku ČNB a rovněž změnit její pohled na další růst úrokové sazby. Koruna reagovala na jmenování Michla prudkým oslabením, jen za dnešek již oslabila česká koruna o 50 haléřů. Od minulého týdne, kdy byl Michl pozván k prezidentovi a jeho jmenování se tak jevilo vysoce pravděpodobné, oslabila koruna celkem o rovnou jednu korunu,“ upozornil Tupý.

Video  „Lednová inflace bude drsná. Šetřete,“ radí Michl z ČNB a předvídá, kdy zlevní energie  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 11. května 2022 12:37 )

bez levných peněz a bez státních dotací Agrofert dopadne jako jeho chorvatský kolega v zemědělství Agrokor...

Jaryn19 ( 11. května 2022 12:34 )

ekonomický analfabet Zeman, teoretický ekonom, který zadlužil ČSSD tak, že se jen tak z jeho působení nevzpamatuje

bullshit ( 11. května 2022 12:28 )

Už se nesmí "Z" používat, takže Eman

bullshit ( 11. května 2022 12:27 )

Jmenoval kámoše a radiče nejvyššího oligarchy v zemi. Takže Agrofert si může za levno půjčovat Milda holt bude škodit až do skonání...

dfghjk ( 11. května 2022 11:05 )

Jen tak mimochodem, není to tak dávno co různí experti a činitelé chtěli z pana prezidenta udělat dementa. Dnes je pan prezident čilý jak rybička a kdepak jsou ti pomlouvači? Vulgární odpovědi prosím vynechte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa