Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skartace materiálu k Vrběticím: Nařídil ji přímo kancléř Mynář?! Hrad se brání

Aktualizováno -
28. března 2022
14:59
Autor: ČTK, simao - 
28. března 2022
08:56

„Mimořádnou skartaci na Pražském hradě nařídil loni v listopadu osobně vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář,“ uvedl iRozhlas.cz. Vyplývat to má z protokolu o výsledku kontroly hradního počínání ze strany Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Kancelář prezidenta republiky (KPR) kvůli skartaci materiálu k Vrběticím čelila kontrole ze strany NBÚ. „Ve dnech 29. listopadu 2021 až 1. prosince 2021 byla v KPR provedena mimořádná skartace utajovaných dokumentů evidovaných v letech 2013 až 2021, a to na základě nařízení vedoucího KPR ze dne 29. listopadu 2021,“ uvádí zpráva NBÚ.

Skartační komise se tak sešla značně narychlo a skartaci zahájila ještě v den, kdy o ní padlo rozhodnutí. Skartaci přitom nařídil sám kancléř Vratislav Mynář, píše iRozhlas.cz.

„Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemůže nařídit skartaci jednotlivých utajovaných spisů. Dle pravidla ′need to know′ nemá k většině z nich přístup. K povinnostem vedoucího KPR patří vyhlásit skartaci a zřídit svým rozhodnutím skartační komisi složenou z prověřených osob. Tato komise se při vyřazování utajovaných dokumentů řídí platnou legislativou,“ uvedl v prohlášení Pražský hrad.

Kontroloři NBÚ na Hradě od 21. do 23. února prověřovali, jak KPR dodržuje právní předpisy v oblasti ochrany utajovaných informací. Kontroly NBÚ a ministerstva vnitra na Hradě doporučil začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor – v souvislosti se skartováním tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu.

Na skartování tajné informace o Vrběticích na Hradě upozornily Radiožurnál a server Respekt.cz. Policisté podle nich na informaci o skartování materiálu narazili, když na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

KPR později potvrdila, že dokument skartovala. Odmítá ale, že by tím porušila předpisy. Prezidentská kancelář v prohlášení uvedla, že písemnost prošla skartačním řízením.

Video  Zeman o skartaci vrbětického spisu: Bouře ve sklenici vody  - Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman diskusi o skartaci označil za bouři ve sklenici vody. V Partii na CNN Prima News se podivil, že dokument adresovaný Hradu nebyl označen jako tajný, ale v nižším stupni jako důvěrný.

„Mohu odpřisáhnout, protože jsem tu zprávu měl v ruce, že měla označení důvěrné,“ tvrdil Zeman, který několikrát uvedl, že skartační předpisy nezná, míní ale, že jsou odlišné pro tajné a pro důvěrné materiály. 

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

hafblaf ( 30. března 2022 22:14 )

U nás nejspíš z Moskvy.

rudy_hnis ( 29. března 2022 11:12 )

My zloději a další levácká pakáž vždy volíme ANO!

slow_-dance ( 28. března 2022 22:05 )

Nejsi ty idiot Saša, ten také ví všechno a u všeho byl.

slow_-dance ( 28. března 2022 22:04 )

to je robot ty lojzo

slow_-dance ( 28. března 2022 22:02 )

To určitě, ty Emane!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa