Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiše opět vydali ke stíhání kvůli Čapímu hnízdu! Poslanci kývli i na vydání Svobody

Aktualizováno -
3. března 2022
12:28
Autor: ČTK - 
3. března 2022
10:05

Stíhání předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo bude moci pokračovat. Sněmovna dnes vyhověla žádosti státního zástupce a Babiše ke stíhání opět vydala, jak už dřív doporučil mandátový a imunitní výbor. Případ se týká údajného dotačního podvodu. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. Sněmovna vedle toho dnes vydala také bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k soudnímu řízení v případu opencard. 

Pro Babišovo vydání hlasovalo 111 ze 176 přítomných poslanců. Vydání podpořili zákonodárci všech sněmovních klubů kromě hnutí ANO. Všech 65 přítomných poslanců hnutí ANO bylo proti. Babiš se hlasování neúčastnil.

„Ačkoli se jedná o účelové trestní stíhání, po věcné stránce se vydání nebráním. Mohu s čistým svědomím říct, že jsem nic protizákonného neudělal, a tak je to i v tomto případě. Uměle natahovaná kauza Čapí hnízdo je plná neuvěřitelných absurdit a je to nějaké dílo polistopadového kartelu, který věří, že mě tím vyžene z politiky,“ řekl Babiš.

Dotační případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát a mandátový a imunitní výbor vydání doporučil plénu i nyní. Bývalý premiér tvrdí, že kauza je účelovým pokusem o jeho kriminalizaci, motivovaným snahou, aby odešel z politiky. Nedávno požádal dopisem poslance, aby rozhodnutí důkladně zvážili.

Babiš dal kauzu do souvislosti s volbami

„Udržuje se to v mediálním prostoru dodnes pro případ, že bych se rozhodl kandidovat na prezidenta,“ uvedl Babiš. Za „snůšku lží, blábolů a nesmyslů“ pak označil zdůvodnění žádosti o jeho vydání sepsanou státním zástupcem Jaroslavem Šarochem, jak ji na plénu přečetl zpravodaj Josef Cogan (STAN).

Ve zdůvodnění se píše například o účelovém jednání při snaze získání dotace na výstavbu areálu Čapí hnízdo. Žádost o dotaci obsahovala na Babišův pokyn nepravdivé a hrubě zkreslené údaje, další v ní chyběly, vyplývá z dokumentu, jak s ním poslance seznámil Cogan.

Předseda ANO poukazoval mimo jiné na to, že dotaci schvalovali i politici, kteří byli nebo jsou poslanci za současnou vládní koalici. Jmenoval bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) a nynější ministryni pro vědu Helenu Langšádlovou (TOP 09). Opakoval, že dotaci zkontrolovalo ministerstvo financí v době, kdy je vedl někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Žádný audit ani devět kontrol nezjistily, že by dotace byla čerpána v rozporu s podmínkami Evropské unie,“ prohlásil Babiš.

Žádná škoda podle něho navíc nevznikla, když Čapí hnízdo dotaci vrátilo. Farma navíc podle něho dosud odvedla do veřejných rozpočtů téměř 400 milionů korun.

Babiš poslancům dříve v dopise napsal, že jeho názory na kauzu jsou veřejně známy a v minulosti je dvakrát přednesl na plénu Sněmovny. I tentokrát hodlá vystoupit, nechce ale projednávání žádosti zdržovat.

V kauze bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny nebo někdejšího prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, jenž je nyní prvním místopředsedou sněmovního klubu ANO. Státní zástupce Jaroslav Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu stíhání obnovil.

Kromě předsedy hnutí ANO je v kauze kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z pomoci k poškození finančních zájmů Evropské unie a z pomoci k dotačnímu podvodu.

Policisté původně uzavřeli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo loni na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Státní zástupce Jaroslav Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat ve druhé polovině září.

Právě to podle dopisu považuje Babiš za největší trestně právní nonsens. Zmínil mimo jiné, že poté zůstal v pozici organizátora údajné trestné činnosti, přičemž skutková podstata organizátorství může být naplněna při existenci nejméně tří pachatelů. Policie později zareagovala a překvalifikovala Babišovo údajné jednání na pomoc.

To je také uvedeno v aktuální žádosti o vydání, zároveň ale popis toho, co měl údajně Babiš spáchat, zůstal od roku 2017 nezměněn. „Tento rozpor, jak mi vysvětlil můj obhájce, není žádnou marginální vadou na kráse, či formální technikálií trestního práva. Jde o zcela zásadní kolizi mezi právní kvalifikací a popisem skutku, neboť jednotlivé formy účastenství jsou samostatnými skutkovými podstatami,“ napsal v dopise bývalý ministerský předseda.

Stíhání Babiš čelí přes 4 roky

Babiš byl v říjnu 2017 obviněn pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU. Jakoukoli vinu odmítá. Případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období, Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát (v září 2017 a lednu 2018) a nyní tak učinila i potřetí.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Video  Zeman oživil kauzu Čapí hnízdě: Klíčový moment o Babišovi i Monice  - abl
Video se připravuje ...

Vydali i exprimátora Prahy Svobodu

Sněmovna dnes kromě Babiše vydala i bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k soudnímu řízení v případu někdejší městské karty opencard. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni.

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V předminulém období ho Sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Svoboda o vydání Sněmovnu požádal. „Jsem přesvědčen o tom, že nebudeme-li věřit našim soudům, budeme jako poslanci bortit jeden ze základních systémů, na kterém je naše demokracie postavena,“ řekl. Pro Svobodovo vydání hlasovala drtivá většina přítomných poslanců.

havran2 ( 15. března 2022 21:00 )

A kdy budou stíhat Mynáře toho prezidenského chráněnce ! ! !

lovechlav ( 4. března 2022 12:36 )

A tento trestně stíhaný oligarcha - navíc soudruh KSČ
a agent STB - který věrně 8 let sloužil jen Agrofertu,-
by chtěl být prezidentem ČR -

jen aby nemusel jít tam
kam dávno již patří?

Babiše volí stejní lidé - hlupáci - tedy tací -
jako kteří volí Putina .

A Putina jak víme miluje nejvíce Okamura , Foldyna,
a celá spodina - tedy ta - která volí SPD !

snehulak ( 3. března 2022 19:17 )

Nejdůležitější zpráva. Poslanci vydali Babiše a Svobodu. O tom že vláda vyhlásila nouzový stav se na Blesku nedozvíme. A jak se týká českých občanů, se nedozvíme už vůbec nikde. Jen že je kvůli uprchlíkům. Raději se tedy Ukrajincům vyhýbejte, ten tajný dodatek se může týkat i postihu za křivý pohled a kriminálu za výzvu, ať s vámi mluví česky.

jorka1 ( 3. března 2022 17:37 )

Většina lidí nechce SOUDRUHA STBÁKA BUREŠE, kterého volí jen bývalí komouši nebo lidé s nízkým IQ!!!!!!

EconEcon ( 3. března 2022 16:34 )

Jsem příliš dalek o toho, abych si tvořil názor ze sdělovacích prostředků, zvláště protřelých o "senzační zprávy". Možná je dobře, že to půjde před soud a rozhodnutí soudu prokáže vinu, či nevinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa