Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman má podezření na „pokus o puč“, když byl ve špitálu. Pučistům se vysmál

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
17. února 2022
00:47

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že okolnosti jeho podzimní hospitalizace, kterou provázely úvahy o dočasném převodu pravomocí hlavy státu, byly „jistým pokusem o puč“. Nevyloučil přitom, že si tato věc vyžádá právní řešení. Zeman to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD).

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro MF Dnes věnoval i okolnostem své loňské hospitalizace.

Loni 10. října, tedy den po sněmovních volbách, byl totiž prezident převezen na kliniku intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Podle zprávy lékařů, kterou od ÚVN později obdržel a zveřejnil Vystrčil, Zeman nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla navíc krajně nejistá, konstatovali tehdy lékaři. Někteří senátoři a poslanci proto začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády, a to podle článku 66 ústavy. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově hospitalizaci a zdravotním stavu informovala hradní kancelář.

„Když nemocnice poslala předsedovi Senátu tehdejší diagnózu – která se mimochodem neukázala být správná, protože jsem se uzdravil - tak současně požádala předsedu Senátu, aby tato zpráva nebyla zveřejňována. Předseda Senátu Vystrčil ji přes žádost Ústřední vojenské nemocnice obratem zveřejnil. Z tohoto a několika dalších indicií usuzuji, že k jistému pokusu o puč došlo. A usmívám se neschopnosti těchto pučistů,“ prohlásil v rozhovoru Zeman. Na dotaz, zda to bude chtít řešit i právně, odpověděl jen, že to nemůže vyloučit.

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář či právník Hradu Marek Nespala už dříve úvahy o převedení pravomocí prezidenta na další ústavní činitele označili za „pokus o puč vůči prezidentu republiky“.

Důvod pobytu v nemocnici Hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s chronickým onemocněním prezidenta, přesnou diagnózu neuvedli s ohledem na přání pacienta. Zeman později opakovaně mluvil o tom, že trpěl nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia, chirurg Pavel Pafko, v době Zemanovy hospitalizace řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater. Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj stará soukromá ošetřovatelská firma.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venusema ( 17. února 2022 18:36 )

pokroku tvé souhrny a zdenka ráda čtu, děkuji

venusema ( 17. února 2022 18:33 )

To video je tak nešťastné a přesmutné.....

risan ( 17. února 2022 14:28 )

Vystrčil, to je ten co dovezl z Taiwanu stroje na roušky a ani jeden z těch strojů není v provozu, protože vstupní materiály jsou dražší než je cena roušky fakt dobrej manažeeer. Jeden stroj jel asi 2 měsíce, a to se vyplatí

ingmarie ( 17. února 2022 14:20 )

Diagnóza se každým dalším projevem potvrzuje a ještě se do konce jeho mandátu hodně nasmějeme

sairait ( 17. února 2022 13:06 )

ten Pafko to je taky doktor z leknutí, on snad ani neví, že nesmí diagnózu prozrazovat, existuje tady nějaké lékařské tajemství a domnívám se, že se jeho jednání musí nahlásit šéfovi lékařské komory panu Kubkovi!
padni komu padni, sebere mu diplom a šmytec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa