Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek má získat křeslo v radě VZP, plánuje Válek. Slova o trafice exministra naštvala

Aktualizováno -
30. prosince 2021
22:35
Autor: ČTK, simao - 
30. prosince 2021
17:39

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce bývalého ministra financí a expředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska nominovat do správní rady VZP. Řekl to Respektu.

„Stál jsem o to, aby byl Miroslav Kalousek členem správní rady VZP a chci zároveň, aby byl místopředsedou správní rady, protože ho považuji za vynikajícího ekonoma a člověka, který neplýtvá prostředky,“ vysvětloval pro Respekt Vlastimil Válek (TOP 09).

Ve správní radě by podle něj měli být ekonomové a lidé, kteří rozumějí financování. „Ukecal jsem ho. Za mě je výborný kandidát na člena správní rady VZP. Osobně si jej velmi vážím,“ dodal Válek.

„Když vás bývalý kolega a přítel požádá o pomoc, tak se těžko říká ne. To v zásadě nemáte na vybranou. Co jsem měl dělat,“ řekl Kalousek iDnes.cz.

Za 20 tisíc měsíčně?

Na twitteru uvedl: „Příznivci A. Babiše mě fakt umí rozesmát: Na jednu stranu jsou přesvědčeni, že jsem si nakradl miliardy, na druhou stranu tvrdí, že toužím po ′trafice′ za 20 tis/měs. Tahle práce se nedělá pro vlastní peníze. Rád pomůžu při ochraně peněz pojištěnců.“

Při jiné narážce na to, že jde o trafiku, Kalousek na sociální síti poznamenal: „Trafiku? Děláte si legraci? To není full time job. To je hodně práce navíc za symbolickou odměnu.“

Správní rada VZP se pravidelně obměňuje po parlamentních volbách podle složení Sněmovny. Má 30 členů. Z toho 20 volí Sněmovna, o deseti rozhoduje vláda. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) by měl o nominacích rozhodnout v lednu.

Kalousek je jedním z nejvýraznějších politiků poslední doby. Letos 19. ledna složil poslanecký mandát. Načasování svého odchodu vysvětlil brzkým startem předvolební kampaně. Sám už v podzimních sněmovních volbách nekandidoval. Kalousek byl až do ledna také šéfem poslaneckého klubu TOP 09, v této funkci ho nahradil právě Válek.

VZP je nejstarší a největší českou pojišťovnou. Od jejího vzniku uplyne 1. ledna 30 let. Má asi 5,9 milionu klientů. Mezi hlavní činnosti VZP, které nyní konkuruje šest dalších zdravotních pojišťoven, patří zajišťování výběru pojistného a úhrada zdravotní péče jejích klientů. Vede také registr pojištěnců veřejného zdravotního pojištění a je správcem zvláštního účtu veřejného zdravotního pojištění.

Správní rada může například jmenovat či odvolávat ředitele, navrhuje zdravotně pojistný plán, rozhoduje o schválení organizačního řádu pojišťovny, účetních závěrek a výročních zpráv.

Video  Miroslav Kalousek a Marek Stoniš o výsledcích voleb  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Larry61 ( 1. ledna 2022 16:07 )

Myslel tím přesně to, co napsal!

Larry61 ( 1. ledna 2022 16:03 )

tijebe?

Larry61 ( 1. ledna 2022 16:01 )

Tento zloděj už nám ukázal, jak umí ochránit naše peníze a místo kriminálu mu další *** zajistí přísun dalších veřejných financí do jeho bezedné kapsy!

elIaella ( 31. prosince 2021 11:34 )

Kalousek bude dobrý prezident. Brno volí Kalouska.

Michal Snobl ( 31. prosince 2021 06:48 )

Jo doby-tek se od koryta neurve, dokud v něm něco je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa