Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Fialova vláda seškrtala zvýšení platů. Učitelé dostanou drobné, úředníci nic

Aktualizováno -
29. prosince 2021
15:30
Autor: ČTK, kal - 
29. prosince 2021
11:15

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prosadil na vládě zmrazení platů státních úředníků. Zaměstnancům ministerstev, Úřadu práce nebo Finanční správy ČR tak mzdy od nového roku vůbec neporostou, potvrdil po jednání. O 700 korun místo tisícovky si polepší policisté, hasiči nebo vojáci. Zdravotnickým pracovníkům platy vzrostou o 700 korun. Lékaři si polepší o šest procent, učitelé o pouhá dvě procenta, která nepokryjí ani inflaci. Vláda chce na rok 2022 zmrazit také platy ústavních činitelů.

Kdo a jak dostane přidáno?

  • 6 procent zdravotníci
  • 2 procenta učitelé
  • 700 korun policisté, hasiči, vojáci, pracovníci v sociálních službách
  • zmrazení platů úředníků
  • návrh na zmrazení platů ústavních činitelů na rok 2022

„Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Takové navýšení si ale nemůže podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu. „Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem, a pedagogy. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády,“ řekl. Podle něj lze chápat zvýšení platů také jako protiinflační krok.

Video  Fialova vláda úřadovala: Seškrtané zvýšení platů a návrat testů do firem  - ČTK
Video se připravuje ...

Ministr Stanjura (ODS) dal už dříve najevo, že s tím nesouhlasí, podle něho by zvýšení platů nemělo být plošné. Ministr práce a sociálních věcí Jurečka v úterý uvedl, že k hledání úspor v rozpočtu můžou pomoci právě změny v navyšování platů.

„Změna (snížení) valorizace části platových tarifů je navržena z důvodu neschválení návrhu státního rozpočtu na rok 2022 Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, a tedy skutečnosti, že stát bude po určitou dobu hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Zároveň je očekáván spíše nepříznivý ekonomický vývoj, a to včetně příjmové stránky státního rozpočtu,“ uvádí materiál.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

Ministerstvo práce v podkladech pro bývalou vládu a její listopadové rozhodnutí uvedlo, že by přidání stálo státní rozpočet 9,79 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí 3,83 miliardy Kč. Z veřejného zdravotního pojištění by bylo potřeba 2,37 miliardy korun. Dohromady by tak šlo téměř o 16 miliard korun.

Menší navýšení i pro policisty nebo hasiče a vojáky

Růst platů policistů, hasičů nebo vojáků bude od ledna nižší, než jaký schválila předchozí vláda. Místo o 1000 korun se jich mzdy jen zvýší o 700 korun. Vláda vyhověla návrhu, který přinesli na jednání ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Právě Černochová potvrdila, že vojáci dostanou jen 700 korun navíc. Důvodem nižšího růstu je to, že dosud nebyl schválen státní rozpočet, a Česko tak v prvních měsících příštího roku čeká rozpočtové provizorium.

V listopadu vláda Andreje Babiše (ANO) schválila dvě nařízení, která zvyšovala od 1. ledna platy vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů o 1000 korun. Zároveň jeho kabinet zvýšil plošně platy v jiných oborech státní sféry o 1400 korun. Nová vláda Petra Fialy (ODS) avizovala, že s takovým plošným zvýšením platů nesouhlasí a že ho změní.

Rakušan s Černochovou vládě navrhli, aby byla listopadová vládní nařízení zrušena a zvýšení platů bylo o 700 korun. „V souvislosti s přípravou rozpočtového provizoria na rok 2022 a s cílem nalezení úspor rozpočtových prostředků ve státním rozpočtu se navrhuje zvýšení služebních tarifů pro vojáky z povolání od 1. ledna 2022 o jednotnou částku 700 korun pro vojenské hodnosti svobodník až armádní generál,“ uvádí vládní materiál k změně platů vojáků. Oproti původnímu návrhu předchozí vlády by stát podle materiálu ušetřil za rok asi 132 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANOrozkradanidotaci ( 30. prosince 2021 22:19 )

Když je pod narkózou...

jajas ( 30. prosince 2021 13:11 )

No jo, tím pádem je nová vláda naprosto " v poho", ona pouze přispívá ještě více ke snižování životní úrovně občanů.....protože raději nepřidává nic....

Kamyl ( 30. prosince 2021 13:02 )

...jo proto spadnul v žebříčku nejbohatších z 2 na 5-té místo ...vlastně ON šel do politiky zbohatnout ,já na to zapomněl

Jirik-ta ( 30. prosince 2021 12:29 )

"Společnost, která označuje špičkové vědce za dezinformátory, je nemocná, říká anesteziolog Emil Berta" (reflex)

Jirik-ta ( 30. prosince 2021 12:27 )

převzal to ve vzorném stavu a za všechno může covid. Takže ... atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa