Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní prezident Švejdar odejde do civilu. Žádné ultimátum nedostal, tvrdí Rakušan

Aktualizováno -
17. prosince 2021
16:00
Autor: ula, ČTK, vei - 
16. prosince 2021
19:55

Jan Švejdar příští rok skončí na postu policejního prezidenta. Informoval o tom Deník N. Záměr Švejdara odejít do civilu potvrdily deníku tři dobře informované zdroje, policejní prezident pak odchod potvrdil na sociálních sítích. Jeho rozhodnutí údajně předcházela schůzka s nastupujícím ministrem vnitra. Vít Rakušan(STAN) Blesk Zprávám řekl, že o konci policejního šéfa nevěděl, na začátek příštího roku s ním měl domluvenou schůzku. Po pátečním jmenování vlády Rakušan zdůraznil, že Švejdarovi žádné ultimátum nedal.

Podle Deníku N se Rakušan sešel se Švejdarem minulý týden ve Sněmovně. Tématem schůzky mělo být mimo právě setrvání policejního prezidenta na jeho postu. Výsledek schůzky tehdy odmítl Rakušan komentovat. 

Švejdar na Twitteru potvrdil, že svůj odchod, u policie skončí k 31.březnu.„Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat. Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ napsal Švejdar.

Rakušan Blesk Zprávám řekl, že o Švejdarově odchodu nevěděl. „Měli jsme se vidět 3.ledna, až bude mít po covidu,“ řekl Rakušan. 

V tiskové zprávě pak budoucí ministr uvedl, že Švejdarův odchod respektuje. „Dosavadní práce policejního prezidenta Švejdara si vážím a budu jeho rozhodnutí o odchodu respektovat. Věřím, že naše spolupráce do konce března povede ku prospěchu celé Policii ČR, její motivaci i odhodlání.„

Rakušan se Švejdarem minulý týden probíral i povinné očkování policistů, ke kterému se policejní prezident stavěl rezervovaně a upozornil, že pokud by se policisté museli povinně očkovat, odešlo by deset tisíc lidí. Později připustil, že číslo není správné.

Vzápětí sám Švejdar, který je očkovaný, koronavirem onemocněl a od minulého pátku je v pracovní neschopnosti.

Rakušan po svém uvedení do účřadu zdůraznil, že policejnímu šéfovi žádné ultimátum nedával. “Je to rozhodnutí pana Švejdara. Já jsem čekal, jaké bude. Je pravda, že jsme měli témata, kde jsme se evidentně neshodli nebo neshodli jsme se úplně. Ale rozhodně odmítám, že bych jako člověk, který ještě nebyl ministrem, na pana Švejdara vyvíjel nějaký tlak. Já jsem si ho na žádný kobereček nepozval, o tu schůzku jsme měli zájem oba dva, abychom se pobavili o situaci v policii,“ popsal.

„Řekl jsem mu, že po nástupu v lednu bych rád věděl, jak on sám vidí budoucnost u policejního sboru ve funkci policejního prezidenta. Mám pocit, že se mu mnoho věcí povedlo, některé věci však z mého pohledu ne úplně dotáhl,“ pokračoval.

Čtyřiapadesátiletý Švejdar je policejním prezidentem od roku 2018. 

U policie působí již od roku 1987, začínal na okresním ředitelství v Trutnově. V roce 1993 přešel do vedení tehdejší policejní správy Východočeského kraje, kde zastával funkci velitele služby kriminální policie a vyšetřování.

V roce 2006 se stal šéfem republikové kriminální policie, tedy ředitelem Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na policejním prezidiu. Do vedení východočeské policie se vrátil v roce 2007 jako náměstek krajského ředitele. Od roku 2012 byl ředitelem v Královéhradeckém kraji, později pak v Pardubickém.

Video  Fiala přesvědčil Zemana: Nová vláda bude v pátek. I s Lipavským  - ČTK
Video se připravuje ...

dynaty ( 18. prosince 2021 20:09 )

dynaty ( 18. prosince 2021 20:08 )

denisz ( 18. prosince 2021 14:40 )

To není dobrý počin pro nového ministra vnitra Rakušana. Svědčí to o jeho silné zaujatosti vůči předchozí vládě a bourá i to dobré. Jedná hodně tak nějak po pirátsku, zbrkle a pak mlží. Švejnara policejní sbor hodnotil kladně a bude ho škoda. Vadilo jen, že jej jmenoval Macháček. Ubohé.

bumb ( 18. prosince 2021 00:26 )

Než by se nechal pan Švejdar vyhodit všivákem Rakušanem udělal dobře, že sám dá v lednu výpověď.

bumb ( 18. prosince 2021 00:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa