Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stanjura se Zemanem řešil rozpočtové provizorium. A Šalomoun chce rušit legislativní nesmysly

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2021
16:30
Autor: ČTK, for - 
9. prosince 2021
06:51

Devátý den ve čtvrtek pokračovaly rozhovory kandidátů na ministry ve vládě nového premiéra Petra Fialy (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem. Na zámek do Lán dorazil nejprve kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) a odpoledne přijel kandidát na ministra pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Se Zbyňkem Stanjurou prezident Zeman probíral mimo jiné státní rozpočet na příští rok, který končící vláda navrhla se schodkem 377 miliard korun, ale nastupující kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard.

„Absolvoval jsem jednání s panem prezidentem logicky na téma financí. Představoval jsem koaliční program a debatovali jsme o koaličním programu v rámci financí,“ informoval Stanjura na krátké tiskové konferenci. 

Stanjura nepředpokládá, že by se rozpočtové provizorium protáhlo déle než do konce března.

Nová vláda je podle něj schopná připravit přepracovaný návrh rozpočtu na příští rok do šesti týdnů, tedy do přelomu ledna a února. Končící vláda navrhla rozpočet se schodkem 377 miliard korun, ale nastupující kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard. „Kdo si pamatuje, tak v letech vlády Miloše Zemana bylo dvakrát rozpočtové provizorium,“ připomněl Stanjura na tiskové konferenci. 

„Připravíme nejdříve celý návrh rozpočtu a pak ho představíme jako celek. Nebudeme dělat takové ty oblibené PR akce na ministerstvu financí, kdy takhle přicházejí ministři s čepicí, pak je tiskovka a říkají jak jsou spokojení, že jim dala ministryně dvě miliardy,“ uvedl dále adept na ministra financí. Na dotaz novinářů také zopakoval, že nová vláda neplánuje zvyšovat daně. 

Pokud Parlament neschválí rozpočet do konce roku, stát začíná hospodařit v tzv. rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun.

Šalomoun chce i důkladnější zdůvodnění covidových opatření

Michal Šalomoun (za Piráty) chce jako ministr pro legislativu zlepšit kvalitu právního řádu a zrušit nevyhovující normy. Začít chce u povinností drobných a středních podnikatelů. Chce se také zaměřit na důkladnější zdůvodnění vládních či ministerských opatření proti koronaviru, aby je soudy nemusely rušit. 

„Tato koalice si klade za cíl zrušit v právním řádu vše, co přestalo dávat smysl. Já bych se toho chtěl ujmout přes zmapování povinností drobných a středních podnikatelů a zaměřit se na ně a tam začít to rušení,“ uvedl Šalomoun.

Legislativní radu vlády, které bude předsedat, považuje Šalomoun za oponentní orgán pro ministerstva, která návrhy zákonů a vyhlášek tvoří. Chtěl by prosadit, aby se přezkum právních norem, které ministerstva navrhují, dodržoval. Chtěl by radu využít také k tomu, aby se zlepšilo odůvodňování protiepidemických opatření, „aby v eventuálním soudním přezkumu obstály“. Podotkl, že na rozdíl od návrhů vyhlášek a zákonů rada neposuzuje mimořádná opatření.

Stesk s prezidentem nad úrovní právního řádu

Šalomoun uvedl, že si s prezidentem „posteskli“ nad úrovní českého právního řádu a měli k ní každý své připomínky. „Celková atmosféra byla hrozně milá a pozitivní,“ dodal kandidát na ministra pro legislativu.

Šalomoun se stal kandidátem na ministra pro legislativu poté, co se nominace v listopadu vzdal pirátský poslanec Jakub Michálek. Nestraník Šalomoun v minulých letech za Piráty neúspěšně kandidoval do Senátu a do Evropského parlamentu, jako právník se specializuje na autorské právo.

Cyklus domluvených Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Čeká se ale ještě na případný náhradní termín setkání s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), jehož původní schůzku zhatil jeho pozitivní test na covid-19.

Pak by se měl prezident znovu setkat s Fialou. Ten už ohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Výhrady má prezident podle médií ke kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti).

Fiala ve čtvrtek překvapil, když informoval, že se již sešel se Zemanem na neformální schůzce. „Mohu potvrdit, že jsem se s panem prezidentem sešel na neformální schůzce, kde jsem s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády,“ oznámil ve čtvrtek na twitteru premiér. Podle informací Blesku řešil Fiala se Zemanem právě Lipavského.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

NovyZakon ( 9. prosince 2021 22:01 )

Je to roztomilé, když čtu, jak se tu samé holé zadky domlouvají o politice a ekonomice -))

esprit ( 9. prosince 2021 21:45 )

Ty jsi zase tak vtipná , není nad příjmení politika Babiš.

LuCo ( 9. prosince 2021 19:52 )

Zbyňda z Opavy nás ze všeho vyseká. Zatím jen trapný podržtaška Fialy.

jajas ( 9. prosince 2021 18:33 )

Ví prd jako Stanjura. Pouze se domnívají, ale praxe ukáže....a co se nepovede, hodí na triko oblíbenému Babišovi a Schillerové, o tom bude celá jejich "vláda"!

jajas ( 9. prosince 2021 17:03 )

No jo, když už nic, tak aspoň vulgarity ti zvednou sebevědomí? Nic překvapívěho....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa