Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemana navštívila adeptka do vlády Langšádlová. Kupka slíbil pokrok u dálnic

Aktualizováno -
6. prosince 2021
16:15
Autor: ČTK, sova - 
6. prosince 2021
07:20

Rozhovory prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry nové vlády koalic Spolu a PirSTAN pokračují už druhým týdnem. Na zámek v Lánech přijeli dnes nominant na ministra dopravy Martin Kupka (ODS), který na tiskové konferenci zdůraznil nutnost dalších investic do rozvoje dopravní infrastruktury, odpoledne dorazila kandidátka na ministryni pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

Místopředsedkyně poslanců TOP 09 a kandidátka na post ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová na brífinku sdělila, že se Zemanem jednali zejména o tom, jak by aplikovaný výzkum měl podporovat domácí hospodářskou situaci.

„Byla to velmi široká diskuze, zmínili jsme i otázku vztahů s Izraelem, pan prezident má skvělé vztahy s Izraelem, já také, takže doufám, že se nám podaří upevnit vzájemné vztahy posílením spolupráce v oblasti vědy a výzkumu,“ řekla novinářům Langšádlová. Diskuzi na téma vztahů s Izraelem se s jistotou zítra nevyhne ani kandidát na post ministra zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Úplně první plán pro další týdny bude udržet rozpočet pro vědu a výzkum, protože to je rozpočet pro naši budoucnost,“ prozradila politička. Dodala, že její prioritou bude hledání zdrojů a kapitálových příjmů pro tyto oblasti.

Kandidátka na ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (6. 12. 2021) Kandidátka na ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (6. 12. 2021) | Blesk:Martin Přibyl CNC

Kupka si „rýpl“ do dvojministra Havlíčka

Podle Kupky mělo jednání s prezidentem velmi věcný průběh. „Klíčové je opravdu postoupit v dostavbě dálniční sítě a zároveň připravit i vysokorychlostní tratě, které by i v tomto ohledu zařadily Česko do společenství evropských států,“ řekl kandidát na šéfa dopravy a dodal, že jde z jeho pohledu o historický dluh, který je třeba dohnat.

Místopředseda ODS Kupka už dříve uvedl, že prioritou pro budoucí vládu mezi dopravními stavbami bude stavba Pražského okruhu a dálnice D35. Vedle těchto staveb mluvil podle svých slov během brífinku budoucí ministr s prezidentem i o D3 a spojení Brno - Vídeň. Resort podle Kupky potřebuje energii jednoho plného ministra, čímž narážel na rozdělení funkcí dosavadního šéfa dopravy Karla Havlíčka (ANO), který zároveň vede i ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS) hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (6. 12. 2021) Kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS) hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (6. 12. 2021) | Blesk:Martin Přibyl CNC

Počet kilometrů? Až ke 40 ročně, slibuje Kupka

„Výhled rozestavěných a dokončovaných staveb v těch dalších letech sahá až ke 40 kilometrům ročně. Pokládám za důležité, aby to byly opravdu desítky kilometrů dálnic, které se v následujících letech budou dokončovat,“ uvedl Kupka na otázku, do jaké míry se hodlá oproti svému předchůdci ve funkci polepšit v počtu postavených kilometrů dálnic za rok.

Stěžejní je podle něj projektová příprava, která se nesmí zastavit. Budoucí vláda chce podle Kupky také udržet investiční tempo z minulých let. Zatímco letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) činí 127 miliard korun, na příští rok je plánováno 130 miliard.

Podle Kupky hodlá také nová vláda vyhodnotit projekt PPP u stavby dálnice D4 a dále rozvíjet tento způsob zapojení komerční sféry do státních projektů.

Video  Kupka po setkání se Zemanem: Resort dopravy musí dohnat historický dluh ve výstavbě  - ČTK
Video se připravuje ...

Langšádlová chce motivovat a podpořit mladé vědce

Mezi priority poslankyně Langšádlové patří podpora a motivace mladých vědců. Už dříve uvedla, že je důležité, aby se poté, co stráví část akademické kariéry v zahraničí, vraceli zpátky do Česka. Podle kandidátky na ministryni bez portfeje je také třeba snížit byrokracii a udržet výdaje na výzkum a vývoj ve výši dvou procent HDP. Loni byl podíl těchto výdajů 1,99 procenta HDP.

Podle Langšádlové by také, po konsolidaci veřejných financí, měly peníze na vědu postupně růst. Jako další důležitý krok už dříve zmínila i vytváření podmínek pro zapojení většího objemu soukromých zdrojů do vědy a výzkumu.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo osm navržených členů a členek budoucí vlády. Prezident musí být kvůli svému nakažení covidem v izolaci. Při setkáních tedy sedí na invalidním vozíku v plexisklové buňce. Debata se vede přes mikrofony.

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v Ústavě ČR. Kritici považují cyklus schůzek za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pět stran uzavřelo koaliční dohodu 8. listopadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maxpax ( 7. prosince 2021 14:07 )

Náhodou, televize už odvysílala pořad o tom, že vůbec není pravda, jak jsme byli za socíku dobří ve výrobě vývozu. Nic z toho prý není pravda. A vyráběli se jen šitky, říkali. Třeba embaso se sice vyváželo do VB a šlo na dračku, ale jen proto, že tohle šílené auto, na které byl tady pořadník a rvačka si tam ve VB kupovali jen "ubožáci nezaměstnaní".Říkal nějaký chytrý ekonom z Masarykovy univerziy. Tohle tam tedy učí dnešní studenty. A bohužel neuvedl, kolik dnešních našich nezaměstnaných si kupuje nové škodovky dnes u nás

maxpax ( 7. prosince 2021 13:59 )

Jak to zasvěcení předkládali lidu ? Že prezident o sobě neví a už nikdy vědet nebude? Že je neschopná troska? Že na posteli v nemocnici už dávno není, ale leží na marách?
A slyšíte najednou to ticho? I ta všeznalá Džamila, co se těší na soud, mlčí.

maxpax ( 7. prosince 2021 13:54 )

Helena Langšádlová , ministryně pro vědu, výzkum a inovace
Tuhle vládu by měl Zeman jmenovat na Silvestra.
1.4. by taky nebyl špatný termín, ale Apríl je za dlouho, není čas čekat.

ANOrozkradanidotaci ( 7. prosince 2021 00:15 )

Co to je za demokracii, když o sestavení vlády rozhoduje jeden chorobně mstivý alkoholik?

Radek Hejsek ( 6. prosince 2021 17:17 )

Ožrala v akváriu ostuda této země

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa