Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Debatu ke zrušení nouzového stavu Sněmovna „zařízla“. Vojtěch varoval před krizí na Vánoce

Autor: ČTK, simao - 
26. listopadu 2021
11:04

Za 1 hodinu a 19 minut měli padla. Páteční sněmovní jednání bylo rychlé. Vyplynulo z něj, že sněmovní výbory už budou řídit noví předsedové. Sněmovna je dnes ve funkcích potvrdila. Debatu k nově zvoleným předsedům výborů poslanci nevedli. SPD pak neprosadilo debatu ke zrušení nouzového stavu. Jeho vyhlášení před poslanci hájil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Poslanci hnutí SPD neprosadili v pátek sněmovní debatu o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila končící vláda ANO a ČSSD s platností ode dneška.

Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) postup kabinetu hájil. Pro nově přijatá protikoronavirová opatření je podle něho nouzový stav nutný, opřít je o pandemický zákon nestačí.

Pro návrh předsedy SPD Tomio Okamury hlasovali prakticky jen poslanci hnutí. Okamura ohlásil, že bude sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze, kterých ale potřebuje dvakrát tolik, než je poslanců SPD.

Vojtěch řekl, že se epidemická situace vyvíjí nepříznivě. „Epidemie se šíří velmi masivně díky té variantě delta, potažmo delta plus, která stále přetrvává na území ČR. My vnímáme to, že pokud skutečně v tuto chvíli neuděláme razantní opatření, situace by mohla být do Vánoc kritická,“ uvedl.

Česko není výjimkou

Pokud by vláda nic neudělala, podle Vojtěcha by reálně hrozilo přetížení nemocnic i jednotek intenzivní péče. „Bez omezení sociálních kontaktů není možné situaci zvládnout,“ pokračoval.

„Česká republika skutečně je jednou ze zemí, která je nejvíce postižená, není to jenom případ ČR, vidíte, že ta situace se zhoršuje v Německu, Rakousku, na Slovensku, v zásadě v celé Evropě, není to výjimkou. A ostatní státy postupují velmi podobným způsobem. My vlastně výrazně kopírujeme například německý model 2G, to znamená lidí, kteří jsou očkovaní a prodělali nemoc, kteří mají přístup do služeb, do gastra, na hromadné akce. A stejně tak tyto země přistupují k omezování hromadných akcí, k omezování kontaktů,“ uvedl Vojtěch.

Očkovaní vs. neočkovaní

Okamura kritizoval zejména zrušení adventních trhů a již dřívější zrušení možnosti využívat negativní testy na koronavirus jako takzvaného covidového certifikátu. „Odmítáme segregaci neočkovaných,“ prohlásil Okamura, podle kterého vláda „hrubě porušuje práva občanů“. Nouzový stav podle něho vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny.

„Často se hovoří o tom, že i očkovaný se přece může nakazit, tak proč tady chceme diskriminovat v uvozovkách neočkované. Ano, očkovaný se nakazit může. Ale ta pravděpodobnost, že skončí v nemocnici, že skončí na ventilátoru, že skončí na ECMU, je výrazně nižší. Stále platí to, že na jednotkách intenzivní péče jsou ze 70, 75 % hospitalizováni lidé, kteří jsou neočkovaní,“ reagoval Vojtěch.

Kabinet v demisi vyhlásil kvůli zrychlování epidemie koronaviru nouzový stav na 30 dnů. Od dnešního večera bude zakázáno pořádání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Restaurace, bary či kluby musejí mít ode dneška zavřeno mezi 22:00 a 05:00.

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 sedících osob, na další hromadné akce 100 lidí. V obchodních centrech si budou moci lidé vzít jen jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Lidé nebudou smět na veřejnosti pít alkohol. Všechna opatření budou platit od dnešních 18:00.

Budoucí vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN oznámila, že bude opatření respektovat, podle jejího AntiCovid týmu jsou ale přijímaná ve zmatku. Podnikatelé většinou kroky kritizují.

Do čela zdravotního výboru Svoboda

Sněmovna dnes řešila i předsedy jednotlivých sněmovních výborů. Plénum potvrdilo předsedy 16 výborů, které jejich členové zvolili ve středu a ve čtvrtek. Nominanti hnutí ANO jsou podle politických dohod v čele šesti výborů, občanští demokraté vedou tři výbory. Hnutí STAN, KDU-ČSL a SPD mají předsedy vždy dvou výborů. Poslanci TOP 09 vedou tři výbory včetně organizačního, jemuž předsedá Markéta Pekarová Adamová z titulu funkce předsedkyně dolní komory. Piráti, kteří mají čtyři z 200 poslanců, neřídí žádný výbor.

Sněmovna založila pro nynější volební období 18 výborů stejně jako ve volebním období minulém. Předsedkyni mandátového a imunitního výboru Helenu Válkovou (ANO) potvrdila ve funkci už na ustavující schůzi před dvěma týdny. Šéfem zdravotního výboru se stal Bohuslav Svoboda (ODS).

Svoboda je poslancem od roku 2013, předtím byl od roku 2010 pražským primátorem. Od roku 2016 je přednostou Gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice. Svoboda byl rovněž prvním prezidentem České lékařské komory.

Své zvolení do čela výboru označil sedmasedmdesátiletý Svoboda, který je nestarším poslancem, za dovršení své kariéry ve Sněmovně. Své předchůdkyni Věře Adámkové (ANO) poděkoval za to, že jednání výboru udržela na odborné úrovni. „Mám odkaz, na který mohu navazovat,“ dodal.

Zdenek ( 26. listopadu 2021 15:57 )

no tak nejak zase V A R U J I ..... oni varovali i v roce 2020

Statistici z Ústavu zdravotnických informací a statistiky představili tři virtuální modely šíření nemoci covid-19 v Česku. Podle nich bude situace nejhorší na přelomu září a října. Do konce roku se pak může nakazit dohromady až třetina Čechů... zari 2020

Model č. 3 – 208 tisíc nakažených. N e j p r a v d ě p o d o b n ě j š í?
Poslední scénář, se kterým statistici počítají, vychází ze zavedených epidemiologických opatření po 24. září. Podle ředitele Duška model bere ohled na to, že lidé nosí roušky, myjí si ruce a dodržují rozestupy, včetně toho, že omezují kontakty s ostatními až o polovinu......

Model č. 2 – 586 tisíc nakažených.....

Model č. 1 – 3,6 milionu nakažených..

S K U T E K ----- k 31.12.2020 ....... 627 250 nakazenych a pak to zacalo - 31.5.2021 - 1 626 512 nakazenych !!!!!!!!!


u m r t i --- 31.12.2020 - 12 016 ,,,,,, k 31.5.2021 - 30 359 !!!!!!!

trintin ( 26. listopadu 2021 15:39 )

Kecalové nechají otevřené hranice a po nás chtějí, abychom nechodili na návštěvu k sousedce, když má její manžel noční.

Jirik-ta ( 26. listopadu 2021 12:23 )

tyden: 2021-47,tyden_od: 2021-11-22,tyden_do: 2021-11-25,vekova_skupina: 65-69le­t,hos­pita­lizo­vani_­celkem: 225,_bez_ockovani: 107,­_nedo­konce­ne_oc­kova­ni: 8,_d­okon­cene_­ocko­vani: 110

2021-11-24,/­hospi­tali­zova­ní_cel­kem: 481,­==/_be­z_oc­kova­ni: 258,­_rela­tivni_­pocet: 0.536,_vek: 62,/­=_ne­dokon­cene_­ocko­vani: 13,_­rela­tivni_­pocet: 0.027,_vek: 65,=­/_do­konce­ne_oc­kova­ni: 204,­_rela­tivni_­pocet: 0.424,_vek: 71,/­=_po­silu­jici_­davka: 6,_relativni_pocet: 0.012,_vek: 73=/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa