Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman v nemocnici přijal demisi Babišovy vlády. Kabinet hned zasedne znovu v pátek

Aktualizováno -
11. listopadu 2021
16:15
Autor: ČTK, kal, sova - 
11. listopadu 2021
07:35

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentovi Miloši Zemanovi dopis s rozhodnutím o podání demise svého menšinového kabinetu. Kancelář Hradu přijala dokument v 08:30, uvedl končící premiér po jednání kabinetu na tiskové konferenci. Odpoledne Zeman demisi přijal a pověřil vládu fungováním, než vznikne nová. „Pokud bychom měli jenom topit a svítit, to by nám nová koalice vyčítala,“ uvedl Babiš na dotaz, zda hodlá omezit rozhodování kabinetu v závěrečné fázi existence.

Vláda provedla tento ústavní krok den po ustavující schůzi nové Sněmovny, měsíc po sněmovních volbách. „Odcházíme do opozice a budeme aktivní opozice,“ uvedl Babiš.

Působení vlády Babiš odmítl šířeji hodnotit. „Výsledky jsou jasné, odmítám teze, že bychom zanechali zemi v rozvratu, není pravda, že bychom byli předlužení,“ uvedl s tím, že kabinet se musel hlavně vypořádat s příchodem epidemie.

Video  Vláda Andrej Babiše (ANO) podala demisi  - abl
Video se připravuje ...

Babiš by mohl Zemana navštívit příští týden

„Teď očekávám, že nás prezident pověří, abychom fungovali v demisi, já bych chtěl jen říct, že i když samozřejmě ve volbách hnutí ANO získalo nejvíc mandátů, akceptujeme, že vyhrála pětikoalice, která má 108 poslanců,“ uvedl Babiš ráno, načež odpoledne tak prezident opravdu učinil. Premiér také řekl, že dostal informaci, že by mohl Zemana navštívit příští týden v nemocnici.

O nové vládě začala po říjnových sněmovních volbách vyjednávat koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, s koalicí Pirátů a hnutím STAN. Na počátku tohoto týdne podepsali zástupci těchto pěti stran smlouvu o fungování v době vládního mandátu a o společném programu.

Prezident v úterý pověřil předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu jednáním o složení nového kabinetu. Fiala předpokládá, že by se jeho vláda mohla ujmout mandátu do vánočních svátků.

První schůze Sněmovny skončila ve středu večer

Cestu k demisi současného kabinetu otevřelo ustavující zasedání Poslanecké sněmovny, které skončilo ve středu večer. Předsedkyní dolní komory Parlamentu na ní poslanci zvolili Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Poslanci rovněž obsadili pět ze šesti místopředsednických křesel. V prvním kole volby byli zvoleni Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ve druhém kole volby místopředsedů uspěla Olga Richterová (Piráti).

Předsedkyní Sněmovny zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou. Předsedkyní Sněmovny zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou. | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Současná menšinová vláda premiéra vzešla z voleb v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO. Byla druhým povolebním kabinetem, neboť první Babišova vláda složená z členů ANO a nestraníků nezískala od Sněmovny důvěru. Druhá vláda, ve které hnutí ANO doplnili zástupci sociální demokracie, byla jmenována koncem června 2018. Důvěru Poslanecké sněmovny získala díky podpoře komunistů 12. července 2018.

Sněmovní volby na začátku letošního října vyhrála koalice Spolu se ziskem 27,8 procenta hlasů. Druhé ANO podpořilo svými hlasy 27,1 procenta voličů a koalici Pirátů a Starostů 15,6 procenta. Do Sněmovny se dostalo ještě hnutí SPD se ziskem 9,6 procenta hlasů. Bez zastoupení v dolní parlamentní komoře zůstali dosud vládní sociální demokraté a komunisté.

sarina ( 13. listopadu 2021 07:58 )

DEMISE PŘIJATA a nová vláda se ještě nestačila slepit a už se začíná rozlepovat Chtěla by vládnout, ale ministři neposlouchají a pořád si vymýšlí. Začíná mi být Fialy líto, tak si to jistě nepředstavoval, NO JÓ, ŘÍDIT STÁT JE ÚPLNĚ NĚCO JINÉHO NEŽ ŘÍDIT VŠ.

ANO-travim-psy ( 12. listopadu 2021 22:15 )

Zeman přijal demisi Babišovy vlády - a už o tom Zeman ví?

ANO-travim-psy ( 12. listopadu 2021 19:56 )

Paroubek paralyzoval sestavění nové vlády skoro půl roku. Soudruh estébák Babiš jej třeba překoná.

clovekdobry ( 12. listopadu 2021 15:29 )

Já vím, že jsem vás správně odhadl a ohodnotil.

sarina ( 12. listopadu 2021 14:51 )

Tak to jsi napsal jednou PRAVDU!!! Jen sis nakakal do vlastního hnízda Písemný projev opravdu vyjadřuje charakter člověka a ten tvůj taky podle toho vypadá, stejně jak tvoje vzdělání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa