Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šmarda chce zvednout ČSSD ze dna, utká se o křeslo šéfa. Do vedení by si přál Petříčka i Maláčovou

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2021
19:23

Šestačtyřicetiletý starosta Nového Města na Moravě a bývalý místopředseda ČSSD Michal Šmarda bude kandidovat na post předsedy sociálních demokratů. ČTK řekl, že bude usilovat o to, aby byla strana demokratičtější a aby byla otevřená širší spolupráci s levicovými politickými subjekty. ČSSD bude volit nové vedení 10. prosince.

„To nové vedení sociální demokracie by mělo připravit reformu stanov, mělo by stranu otevřít veřejnosti, připravit ji na komunální volby, kde bychom měli vytvářet kandidátky otevřené spolupráci na levici. Samozřejmě je také potřeba připravit ekonomickou reformu strany, protože má nízké příjmy,“ řekl Šmarda.

O kandidaturu na předsedu ho dnes požádalo krajské předsednictví strany. „Na zasedání předsednictva na Vysočině jsem byl, nominaci jsem přijal,“ řekl Šmarda. V budoucím vedení strany by podle něho měly být zastoupeny všechny názorové skupiny. „Řeknu, v celém tom spektru, od Tomáše Petříčka po Janu Maláčovou tak, aby lidé, kteří jsou budoucností sociální demokracie, spolu začali znovu spolupracovat,“ řekl Šmarda.

Dosluhující vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček oznámil minulý týden na jednání předsednictva ČSSD v souvislosti s volebním neúspěchem rezignaci na funkci stranického předsedy, straníci ji „vzali na vědomí“. Kandidaturu do čela sociální demokracie ohlásila končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která je nyní místopředsedkyní strany. Mimořádný sjezd ČSSD se uskuteční v pátek 10. prosince. Bude volební, k jeho datu minulý týden odstoupili všichni ostatní členové nejužšího vedení sociální demokracie. Do sjezdu vede ČSSD statutární místopředseda Roman Onderka.

Sociální demokracie dostala na začátku října ve sněmovních volbách 4,65 procenta hlasů. Nepřekročila zákonnou pětiprocentní hranici a do dolní komory se nedostala poprvé za dobu samostatné České republiky.

mim33 ( 2. listopadu 2021 18:26 )

Bez hustý Venezuely to nepůjde, to je jediná šance ČSSD do budoucna.

jajas ( 2. listopadu 2021 16:28 )

Šmarjá Šmarda! Cos to zase vymyslel!?

hejhej ( 2. listopadu 2021 15:46 )

Citronel: Výstižné !!!!!

krapotkin ( 2. listopadu 2021 15:40 )

Proč křísit politickou mrtvolu, zadluženou až po uši.

husak44 ( 1. listopadu 2021 23:03 )

Už aby ta sebranka táhla na pracák!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa